Foto: Shutterstock
Septiņpadsmit dažādi sieri! Izdzirdot šos vārdus, ne vienam vien prātā nāks mākslas filma "Emīla nedarbi" un Komendantes kārās acis, saņemot mazā rezgaļa uzaicinājumu uz "lieliskajām dzīrēm Kathultas sētā". Siers ir daudzu gardēžu vājība. Ne velti tas ir viens no iecienītākajiem piena produktiem pasaulē, un tā dažādība ir pārsteidzoši liela - sākot no mīkstajiem krēmsieriem, maigo Mocarellu, un beidzot ar akmenscietajiem Parmezāna tipa sieriem un asi smaržojošajiem pelējuma sieriem. Katram siera veidam ir savs cienītāju pulks un savs pielietojums - kāds labāk iederēsies salātos, cits sacepumos, uz siermaizēm, picas, vēl kāds darīs bagātīgu mērces garšu vai piešķirs asumiņu zupai, tādēļ šoreiz piedāvājam 16 siera ēdienu receptes katrai gaumei.

Folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sātīgi un garšīgi folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci.

Lasīt vairāk

Ķiploku un siera pīrādziņi slovāku gaumē

Foto: Shutterstock

Speķa pīrādziņi latvieša vēderam ir pierasta lieta, bet kā būtu ar ķiplokiem, ko iecienījuši slovāki?

Lasīt vairāk

Sātīgā lazanjas zupa ar diviem sieriem

Foto: Vida Press

Lazanjas zupa ir īsti piemērota dienām, kad gribas dažādot savu ēdienkarti ar itāliskām garšām, bet nav iedvesmas gatavot oriģinālo lazanju.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Mocarellas salāti ar kukurūzu

Foto: mosfood

Svaigi un vienkārši pagatavojami Mocarellas salāti, kuriem siers piešķir maigumu un sātīgumu, kururūza - kraukšķigumu, bet sarkanais sīpols - patīkamu asumiņu.

Lasīt vairāk

Krēmīgs makaronu sacepums ar Parmezāna garoziņu

Foto: Vida Press

Makaroni ar krēmīgu siera mērci un zeltainu Parmezāna garoziņu, papildināti ar atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem, piestāv mājīgām ģimenes vakariņām. Īsti vēderprieki gan lieliem, gan maziem!

Lasīt vairāk

Rudenīgi hurmas salāti ar kazas sieru un mandelēm

Foto: Shutterstock

Šie atsvaidzinošie salāti ir lielisks veids, kā visā krāšņumā izbaudīt saulainās un sulīgās hurmas sezonu. Salāti ir pagatavojami pāris minūšu laikā un neliks vilties pat visizsmalcinātākajiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Sātīgie pupiņu salāti ar brinzu

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un sātīgi pupiņu salāti ar brinzas sieru. Kinza un citrona miziņa piešķir svaigumu, ķiploks gādā par veselīgumu, bet kūpināta saliek pareizos akcentus.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un svaigā siera sacepums

Foto: Privātais arhīvs

Vienu vakaru piebrauca pilna māja, domāju ko gatavot vakariņās. Varētu pa vienkāršo, sacept kādas cepamdesiņas. Bet ko klāt? Kartupeļus. Kādus? Hmm... un te nāk talkā čujs, ņuhs un poņa. Cepšu sacepumu. Pagalam vienkāršu. Kartupeļi, sīpoli, piens, siers un viss?! Jā! Ideāla kombinācija, nav sarežģīti un visiem garšo.

Lasīt vairāk

Puravu un siera pīrāgs

Pīrāgs ar kūstošu sieru veģetārām vakariņām.

Lasīt vairāk

Tomātu salāti ar zilā siera mērci

Tiem, kuriem garšo zilais siers un kas dievina tomātus, noteikti jāizmēģina šī izcilā un ārkārtīgi vienkāršā recepte!

Lasīt vairāk

Panēts siers ar salātiem

Foto: Shutterstock

"Salāti ir vienkārši pagatavojama maltīte. Atkarībā no katra vēlmēm sieru var likt klāt salātiem svaigu vai fritētu. Izmantojiet rudens dabas veltes, piemēram, brūklenes, lai atsvaidzinātu salātus un piešķirtu tiem papildu garšas nianses," par salātiem stāsta restorāna "Laivas" šefpavārs Jānis Eislers.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un siera sacepums

Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Siera mafini

Sātīgi, ātri pagatavojami siera mafini.

Lasīt vairāk

Neīstie Cēzarsalāti ar vistas fileju, bekonu un cieto sieru

Foto: Privātais arhīvs

"Pieļauju, ka ar Cēzarsalātiem nav ne mazākās saistības, īpaši mērce, bet visiem TIK ļoti garšo šie salāti. Un tik dekoratīvi un smuki..." raksta receptes autore Gundega Kļava-Onzole.

Lasīt vairāk

Sāļā siera un spinātu kūka

Foto: Shutterstock

Laiks fantāzijas lidojumam, jo šī ir lieliska recepte eksperimentiem. Tajā var izmantot dārzeņus, sieru un garšvielas, kādas vien vēlies. Tāpat šo kūku var cept arī mafinu pannā (15-20 minūtes) vai mazo mafinu veidnītēs (10-15 minūtes).

Lasīt vairāk

Karstā siera mērce ar dillēm

Foto: Shutterstock

Karstā mērce no kausētā siera ar dillēm - kā piedeva pamatēdienam vai uzkodu galdam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!