Foto: Shutterstock kolāža
Saulaini oranžais ķirbis ir īsts rudens dārgums, kura labās īpašības būtu jānovērtē gan tiem, kas cenšas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, gan tiem, kas vienkārši vēlas ik dienu baudīt gardas un veselīgas maltītes. Lielā oga ir bagāta dažādām minerālvielām un vitamīniem, kas ir ļoti būtiski, lai saglabātu organismu veselu, tādēļ ir vērts atklāt arvien jaunus veidus, kā ķirbi iekļaut ikdienas ēdienkartē. Šoreiz stāstīsim, kā veselīgo ķirbi izmantot gardu sautējumu gatavošanai.

Saskaņā ar Amerikas Nacionālo uzturvielu datubāzi 100 grami šīs milzu ogas satur vien 26 kalorijas, vienu gramu olbaltumvielu, 0,1 gramu tauku un 6.5 grami ogļhidrātu, no kuriem 0,5 grami ir šķiedrvielas, bet 2,5 grami ir cukuri.

"Ķirbis ir viena brīnišķīga oga, ko mēs varam ēst gan svaigu, gan ceptu, gan sāļu, gan saldu, izspiest no ķirbja sulu un pat iegūt vērtīgas sēklas! Ķirbis ir diezgan universāls produkts un to var iekļaut ļoti daudzu ēdienu sastāvā, padarot tos ar uzturvielām bagātākus. Kad gatavojat ēdienus vai spiežat sulas, ķirbjus, kuriem ir mīksta miza, droši varat nemizot. Tādā veidā uzņemsiet gan vairāk šķiedrvielu, gan arī vitamīnu un minerālvielu. Jo oranžāks būs ķirbis (tā mīkstums), jo vairāk antioksidantu tas saturēs – tātad, vērtīgāks," "Delfi" skaidro uztura speciāliste Eva Kataja.

Ja ķirbis tavā ēdienkartē ir nesens ciemiņš un tu vēl tikai sāc to iepazīt, tad gatavojot sautējumu, tirgū vai veikalā lūko pēc riekstu ķirbja, sviesta ķirbja, muskata ķirbja vai šķirnes "Turk's Turbans", kas pēc formas tiešām atgādina turku turbānu.

Pateicoties neitrālajai garšai, ķirbis sautējumos labi "sapasēs" ar dažādu veidu gaļām, dārzeņiem, pākšaugiem un garšaugiem. No garšvielām oranžajai ogai īpaši piestāv muskatrieksts, rozmarīns un timiāns.

Ja skaiti kalorijas, sautējuma aizdaram tradicionālo skābo un saldo krējumu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu vai kokosriekstu pienu, kas īpaši labi papildinās ķirbju sautējuma garšu.

Ja starp mājiniekiem ir kāds ķirbju nīdējs, tad, lai mainītu viņa uzskatus par šo lielo, veselībai tik noderīgo ogu, vari rīkoties viltīgi: sagriez nomizotu ķirbi gabaliņos, pārlej ar nelielu daudzumu ūdens un pasautē katlā minūtes 15-20. Tad ķirbjus sablendē, iegūstot biezeni, ko vari izmantot teju jebkura gaļas vai dārzeņu sautējuma iebiezināšanai, pievienojot un iemaisot 5 minūtes pirms sautējuma gatavošanas beigām.

Ja ķir­bi vie­nā rei­zē ne­iz­man­to, nogriez ne­pie­cie­ša­mo dau­dzu­mu, ne­aiz­tiekot ķir­bja sēk­lot­ni. Ķir­bi atstāj uz da­žām mi­nū­tēm, līdz grie­zu­ma vie­ta no­ra­so. Tad ar na­zi "rasu" pār­zied pār griez­uma vie­tu – šķidrums kā lī­me pār­klās ķir­bja po­ras, pa­sar­gājot no bo­jā­ša­nās.

Lai labi garšo!

Rudenīgais ķirbju sautējums ar kokosriekstu pienu un turku zirņiem

Foto: Shutterstock

Aromātisks un sildošs ķirbju sautējums rudenīgām pusdienām vai vakariņām. Sautējumu maigāku padarīs pievienotais kokosriekstu piens, bet mazliet svaiga aromāta piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un ķirbju sautējums ar vistas gaļu

Foto: Shutterstock

Gards dārzeņu sautējums ar vistas gaļas gabaliņiem. Lai dārzeņi saglabātu garšu un formu, tos nepārsautē.

Lasīt vairāk

Pikantais cūkgaļas sautējums ar ķirbi un pupiņām

Foto: Shutterstock

Sātīgs sautējums, kura košās krāsas un pikantā garša priecēs acis un sasildīs vēsajās rudens dienās. Vari eksperimentēt, timiānu aizstājot ar rozmarīnu, oregano vai karija pulveri, jo tas tikai padarīs šo jau tā gardo gaļas ēdienu vēl izteiksmīgāku.

Lasīt vairāk

Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums

Foto: Shutterstock

Sātīgs un vienkārši pagatavojams kartupeļu un ķirbju sautējums. Tas lieliski garšos lieliem un maziem ēdājiem gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Lēcu sautējums ar ķirbi un desiņām

Lasīt vairāk

Ātrais ķirbju karijs

Foto: Shutterstock

Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Ķirbis ar vistas fileju, pupiņām un sieru

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu šo ēdienu, būs nepieciešama vokpanna. Protams, var izlīdzēties arī ar parastu, samērā dziļu pannu.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju

Foto: Vida Press

Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.

Lasīt vairāk

Ātrais ķirbja sautējums ar sulīgām gaļas frikadelēm

Foto: Shutterstock

Ātrais ķirbja sautējums ar sulīgām gaļas frikadelēm četriem dūšīgiem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju - dārzeņu sautējums

Foto: Shutterstock

Ķirbju - dārzeņu sautējums pusdienu un vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Ķirbju un gaļas sautējums

Foto: Shutterstock

Ķirbju sautējums ar gaļu - sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu sautējums ar vistas fileju

Foto: Shutterstock

Bagātīgs dārzeņu sautējums ar vistas fileju pasniegts ar gardu mērci.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!