Foto: Foto: J.Roze
Atskan telefona zvans. Tu, neko ļaunu nenojaušot, atbildi un dzirdi vīramāti līksmā balsī paziņojam: "Mēs esam tepat netālu. Gaidi, pēc brīža ieskriesim paciemoties uz kādu stundiņu." Tev, protams, nav ne laika, ne ideju, kā tikt galā ar šo situāciju. Neuztraucies, mēs par visu padomājām tavā vietā, apkopojot receptes, kuras palīdzēs glābt situāciju, lai tu vari uzņemt katru pēkšņi pieteikušos ciemiņu kā sengaidītu viesi.

Pāris noderīgi padomi:

1. Lieliska ideja ir silto salātu gatavošana. Kamēr vārās rīsi, makaroni, kuskuss vai kartupeļi, tu paspēsi sagatavot mērci un sagriezt salātiem pievienojamos dārzeņus. Turklāt siltie salāti ir sātīgi, tādēļ varēsi veltīt mazāk pūļu uzkodu gatavošnai.

2. Gaļas vietā izvēlies zivis un jūras veltes, jo tās ir daudz ātrāk pagatavojamas. Piemēram, ātri apcep garneles krēmīgā mērcītē, uzgrauzdē franču maizi un iegūsi elegantu uzkodu, kura uz ilgu laiku nodarbinās viesus, jo paies kriets laiciņš, iekams viņi garneles atbrīvos no čaulām, bet ar grauzdētas maizes gabaliņiem varēs uzslaucīt gardo mērci un visu noskalot ar malku labi atdzesēta baltvīna.

3. Tavi glābēji būs jebkādi konservētie dārzeņi. No pupiņām, turku zirņiem vai olīvām ātri varēsi pagatavot pastētes, ko ziest uz maizītēm.

4. Lieliska ideja ir siera plate, kuru vari papildināt ar ledusskapī atrodamo ievārījumu, džemu vai čātniju. Dārzeņu plate saderēs mērcēm, kas gatavotas uz jogurta bāzes un uzlabotas ar zaļumiem, ķiplokiem, kariju, rīvētu cieto sieru vai salsu. Augļu platei ļoti piestāvēs kausēta šokolāde - gan baltā, gan tumšā.

5. Ja saldētavā ir atrodama kārtainā mīkla, vari uzskatīt, ka situācija ir glābta. No kārtainās mīklas varēsi pagatavot gan sāļos pīrādziņus, gan saldās maizītes, improvizējot ar dažādām pildījuma sastāvdaļām. Līdzīgā veidā vari izmantot arī lavašu - pārzied to ar krēmsieru, izklāj ar šķiņķa šķēlēm, uzliec arī kādu salātlapu un svaiga gurķa šķēlīti. Tad lavašu sarullē, griez šķēlēs un pasniedz. Arī šīnī gadījumā pildījumu variācijas ir teju bezgalīgas. Nebaidies eksperimentēt, pielieto izdomu un tev noteikti izdosies!

Tunča salāti ar makaroniem un svaigiem dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Sātīgie tunča salāti ar makaroniem un svaigiem dārzeņiem būs ātrs risinājums launagam vai vakariņām - ja no iepriekšējās ēdienreizes pāri palikuši vārīti makaroni, salātus var pagatavot mazāk nekā 10 minūtēs!

Lasīt vairāk

Panēts kamambērs

Foto: Privātais arhīvs

"Kamambērs? Kas tas par zvēru? Tas ir kaut kāds siers, kas tīri neko garšo arī nepanēts. Maigs siers iekš baltas pelējuma ādiņas. Vai smird? Nē, kā visi - dor blue, un tjipa tavo sieri, pat maigāk," savā recepšu blogā raksta Trakā Ragana. Turpinājumā - viņas recepte, saglabājot oriģinālo rakstības stilu.

Lasīt vairāk

Ziemassvētku mafini

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mafini ar kanēli, kardamonu un žāvētiem augļiem - īsta Ziemassvētku noskaņa! Es izvēlos rozīnes, cukurotus apelsīnus, citronus, plūmes vai ķiršus, parasti piemetu arī kādu drusciņu kapātas mandeles, ja ir pie rokas!

Lasīt vairāk

Pupiņu pastēte

Foto: Bonduelle

Gardām svētku vakariņām - ātri pagatavojama pupiņu pastēte 6-8 personām.

Lasīt vairāk

Ātrie grieķu salāti Vidusjūras gaumē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lieliski piemēroti maltītei, kad gribas ko svaigu un gardu, tomēr laika un iedvesmas varoņdarbiem virtuvē trūkst.

Lasīt vairāk

Siera bumbas 'Sniega pika'

Kreftīga uzkoda svētku galdam vai brokastīm - biezpiena bumbiņas ar garšvielām.

Lasīt vairāk

Ātrie hačapuri

Foto: Shutterstock

Gardi un mutē kūstoši siera pīrāgi - hačapuri, kurus piedāvājam pagatavot, izmantojot saldētu kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Ceptas sardīnes ar olīvu salsu

Foto: Vida Press

Sardīnes ar aromātisko olīvu salsu - sātīga uzkoda spāņu gaumē. Šis ēdiens ir ļoti ātri pagatavojams un īpaši labi garšos ar glāzi baltvīna. Lai nelaistu zudumā gardo mērci , uzslauki to ar gabaliņu svaigi ceptas maizes.

Lasīt vairāk

Tabulē - tradicionālie arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem

Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu, ko darām arī mēs šajā receptē.

Lasīt vairāk

Ātrie banānu rullīši ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams deserts, kurā banānu maigā garša patīkami savienojas ar vārīta iebiezinātā piena krēmīgo tekstūru. Lieliska ideja gan bērnu, gan pieaugušo ballītei.

Lasīt vairāk

Siera – sēklu kraukšķi

Nāk vasara, nāk dārza ballīšu laiks – nāk arī žigli pagatavojamu uzkodu laiks. Lai atsvaidzinātu jau ierasto siera plati, to var papildināt ar siera un sēklu kraukšķīšiem, ko viegli pagatavos pat bērni.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar krēmīgu avokado mērci

Foto: Shutterstock

Varen gardi kartupeļu salāti. Avokado tiem piešķir krēmīgumu, zaļumi rūpējas par svaigumu, bet etiķis un sinepes - par asumiņu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!