Foto: Shutterstock
Šķiet, vēl tikko nācās prātot, kā sarūpēt visu Lieldienu galdam, kad klāt jau ir noslēdzošais pavasara mēnesis – maijs. Beidzot esam sagaidījuši pirmos pašmāju redīsus, šur tur jau izspraukušies prāvi rabarberi, bet iepriekšējo gadu pieredze vēsta – maijs atnesīs arī pirmās zemenes. Mums noteikti šis mēnesis paies vienos rabarberos. Un tev?

Jau pirmā maija diena iesākusies patīkami – svētki jau pašā mēneša sākumā. Bez 1. un 4. maija svinībām, šomēnes nedrīkst aizmirst arī Mātes dienu un izlaidumus bērnudārzos un skolās, kas sagaida mēneša beigās. "Līdz ar dabas atmošanos atplaukstam arī mēs paši. Tas ir laiks, kad svinības seko svinībām, pikniki – piknikiem.

Tam visam vidū vēl arī dārza svētki, balles un izlaidumi. Gatavojies, ka būs jācep kūka no pirmajiem rabarberiem un jāgatavo kādi gardi salāti par godu Māmiņdienai. Jāiekožas sulīgā šašlikā vai kebabā pirmajās grila ballītēs, jāsvin baltā galdauta svētki īsteni latviskā garā – ar pīrāgiem un karbonādēm, un jābauda gurķi, lakši, redīsi, skābenes un citas pavasara veltes visā to krāšņumā – gan spirdzinošās aukstajās zupās, gan dažādos salātos."

Pavisam salds šis mēnesis solās būt "Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktorei Zanei Bitmanei: "Šajā mēnesī mājās jāsmaržo pēc tikko ceptas rabarberu kūkas, pirmajām zemenēm, katra maltīte jāpapildina ar svaigiem lapu salātiem, brīvdienās jāgatavo viegli, gaisīgi deserti un kūkas (jā, var būt arī tādas kūkas!), blenderis jāizmanto saldējuma kokteiļu un zaļo smūtiju gatavošanai. Maijā nekas nav aizliegts – varam beidzot baudīt un baudīt!"

Bez jau pieminētā, mans ieteikums ir neaizmirst atklāt arī auksto zupu sezonu. Sātīga biešu un kefīra zupa noteikti atveldzēs un pabaros kādā siltā maija pēcpusdienā mājiniekus. Tāpat ļaujos kulinārajiem atklājumiem un eksperimentiem. Kamēr vēl var tirgū iegādāties lakšus, pagatavo no tiem pesto vai pārkaisi kādai brīvdienās gatavotai picai. Bet no rabarberiem centies pagatavot ne tikai klasisku plātsmaizi vai kefīra kūku. Skābenie un gardie rabarberu gabaliņi lieliski piestāvēs kādai saldai un aukstai "panna cotta" porcijai vai ārkārtīgi kārdinošam baltās šokolādes krēmam.

Lai saulains un garšīgs maijs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!