Foto: Shutterstock
Kaut kur pret asfaltu nopaukšķ nokritis kastanis, virtuvi piepilda ābolu, kanēļa un muskatrieksta aromāts, bet liels un oranžs ķirbis istabas stūrī tā vien gaida, kad tiks pārvērsts maģiskā krēmzupā. Tas nozīmē tikai vienu – patiešām ir iestājies rudens un klāt ir oktobris. Ko šomēnes ēdīsim?

Šomēnes atgriežamies pie pārbaudītām vērtībām, lai atpūtinātu prātu no eksotiskām sastāvdaļām, trakulīgiem garšu salikumiem un eksperimentiem virtuvē. Un kāpēc gan ne, ja gaiss smaržo pēc ugunskura dūmiem, bet rudens iekrāsojis koku galotnes vissārtākajos toņos. Jābauda tādi ēdieni, kas ir sirdij un vēderam tuvi.

"Kanēlīga ābolkūka, krēmīgs burkānu-zirnīšu sautējums, kraukšķīgas vafeles, zeltains vistas cepetis, aromātiskas kotletītes – tie ir vienkārši, visiem saprotami ēdieni, kas neprasa komentārus un vienmēr liek vaicāt pēc papildporcijas. Kaut sastāvdaļas ir vienādas, katrs noteikti ir pārliecinājies, ka mammas ceptās kotletes garšo pavisam savādāk, nekā drauga mammas ceptās, jo šo ēdienu noslēpums ir tāds, ka tie garšo pēc mājām. Un oktobrim ļoti piestāv māju sajūta," par savu šī mēneša garšu stāsta "Tasty" redaktore Jolanta Roze.

Oktobra garša pavisam noteikti ir ķirbji, dzērvenes, āboli, pupiņas, sakņu dārzeņi, topinambūri, ingvers un šokolāde. Šīs garšas iesaka arī "Tava māja" un "Tavs dārzs" redaktore Zane Bitmane. Viņa gan atzīst, ka rudeni sagaida ar divējādām sajūtām – žēl esot tā, ka vairs nebūs tik saulainas dienas. Taču tas paver iespēju vairāk darboties virtuvē, lai radītu kulināros šedevrus.

"Nu jau tradīcija kļuvusi rudens sezonā izcept brauniju ar ķirbju biezeni (jā, ķirbju!) un pārsteigt ēdājus ar ko nebijušu (kolēģes, es atbildu par šiem vārdiem), tāpēc iesaku izmēģināt šo recepti. Nu vairs neviens nevar aizrādīt par to, ka tik skaistā laikā nav ko dirnēt virtuvē, jo attaisnojums var būt vēsais laiks. Ja arī tev ēdiena gatavošana ir sava veida meditācija, noteikti kāda no ''Tasty'' receptēm noderēs rudenīgo vakaru laika kavēšanai un garšu kārpiņu lutināšanai," iesaka Zane.

Atliek vien uzrotīt piedurknes, aplikt ap vidukli priekšautu un ienirt virtuves valstībā. Ābolkūkai neaizmirsti pievienot kanēli, krāsnī ceptiem kartupelīšiem – ķiplokus un sviestu, bet no jauna atklāt ceptu ķirbi palīdzēs rozmarīns vai timiāns. Lai garšīgs oktobris!

Kotletes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mīkstas un sulīgas kotletes.

Lasīt vairāk

Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.

Lasīt vairāk

'Padomju laiku' vafeles

Foto: Shutterstock

Klasiskās plānās vafeles - nezūdoša vērtība.

Lasīt vairāk

Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums

Foto: iStock

Vienkārša un sātīga ideja vakariņām - burkānu - zaļo zirnīšu sautējums.

Lasīt vairāk

Bērnības ābolu kūka 'Sapnis'

Foto: Shutterstock

Pati gardākā kūka – bērnības ābolu kūka 'Sapnis'

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar rīsiem, puraviem un selerijām

Nav universālāka un mīļāka ēdiena par vistas zupu. Katram sava versija par to, kam jābūt īstā vistas zupā, vieniem tās ir smalkās nūdeles un burkāniņi, citiem - dažādi dārzeņi, bet vēl citiem - rīsi, noteikti rīsi! Šai reizei - vistas zupas recepte ar puraviem, selerijām un, protams, rīsiem! Pārmaiņas pēc zupa top dziļā pannā.

Lasīt vairāk

Saldie 'Žagariņi'

Foto: Shutterstock

Saldie "Žagariņi" - bērnu īpaši iecienītie cepumi.

Lasīt vairāk

Izcila ceptu rozmarīna kartupeļu recepte

Foto: Shutterstock

Izcilais virtuves meistars, britu šefpavārs Džeimijs Olivers savā raidījumu sērijā "Džeimija Olivera Ziemassvētki" rāda, kā mierīgi un bez steigas pagatavot dažādus izcili gardus svētku cienastus. Viens no Džeimija noslēpumiem ir - ja proti perfekti pagatavot ceptus kartupeļus, tu jau esi puceļā līdz izcilam Ziemassvētku cienastam.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm un griķiem

Foto: Shutterstock

Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.

Lasīt vairāk

Frikadeļu zupa ar cukīni, papriku un tomātiem

Foto: Shutterstock

Garda un viegli pagatavojama frikadeļu zupa ar cukīni, papriku un tomātiem.

Lasīt vairāk

Grēcīgi gardais šokolādes braunijs ar ķirbju biezeni

Foto: DELFI

Braunijs un ķirbju biezenis? Visticamāk vairumam šī šķiet nesavienojama kombinācija, tomēr nezinātāji pat nenojaustu par slepeno sastāvdaļu, turklāt šī recepte ir vēl viens radošs gājiens rudens ogas izmantošanai. Ķirbju biezenis ļauj izveidot pasakainu marmoram līdzīgu efektu, tāpēc šī ir ne tikai lieliska garšu, bet arī krāsu kombinācija.

Lasīt vairāk

Sulīga ķirbju kūka ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ķirbju kūka ar iebiezināto pienu - garšos pat tiem, kas ķirbjus neēd.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu krēmzupa maizes kukulītī

Foto: Privātais arhīvs

"Ķirbju krēmzupa ir mans top rudens ēdiens, turklāt to var gatavot tik dažādās variācijās, ka tā nekad neapnīk," par savu zupu stāsta Zane. Konkursam viņa piedāvā ļoti sātīgu (tas nav pārspīlēti teikts, jo, pēc autores vārdiem, pat zupas skeptiķi bija labi paēduši) ķirbju krēmzupu, kas pasniegta kraukšķīgā maizes kukulītī, ko pēc tam gardu muti notiesāt. Starp citu, pagatavojot šo zupiņu, nebūs arī trauki jāsmērē!

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar pupiņām

Foto: mosfood

Ja ledusskapī ir konservēts tuncis un pupiņas, vakariņas gatavas piecās minūtēs!

Lasīt vairāk

Dažādu pupiņu zupa ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Lieliska zupa vēsam laikam, turklāt dažādās pupiņas jauki saspēlēsies ar maltās gaļas kripatiņām.

Lasīt vairāk

Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.

Lasīt vairāk

Skābēti kāposti ar bietēm gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Īsti vitamīnu salāti, tik vērtīgi ziemas aukstajiem mēnešiem. Pagatavo salātus, sapildi burkā un pasniedz kā piedevu pie pamatēdieniem.

Lasīt vairāk

Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

Vienkāršais šokolādes muss

Foto: DELFI

Ko pagatavot reizēs, kad ļoti gribas ko šokolādīgu, bet interesantāku par kārtējo kapkeiku ar šokolādes sviesta glazūru? Pavisam vienkārši – ņemam to pašu šokolādi un pārvēršam ļoti kārdinošā, krēmīgā šokolādes musā! Visu maģiju paveiks rūpīgi saputots saldais krējums un olu baltumi, kas desertam piešķirs salda mākoņa tekstūru.

Lasīt vairāk

Grēcīgi gardā dubultās šokolādes kūka ar putukrējumu un avenēm

Šo kūku pirmo reizi nogaršoju kādā draugu ballītē, kurā kāda no viešņām, vēloties iepriecināt namatēvu, bija atnesusi cienastu – pašas ceptu šokolādes kūku. Viesu bija daudz, kūka – ne pārāk liela, bet ar to mazo gabaliņu, ko man bija iespēja nogaršot, es sapratu – JĀ! Beidzot esmu atradusi izcili šokolādīgu šokolādes kūku, par kādu jau sen sen biju sapņojusi!

Lasīt vairāk

Bērnības magoņmaizītes ar šokolādes glazūru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Lai gan mūsdienās veikalā ir nopērkams gandrīz vai pilnīgi viss, reizēm ļoti sakārojas tieši mājās ceptas smalkmaizītes ar bērnības garšu. Savu versiju par daudzu iecienītajām magoņmaizītēm piedāvā kulinārijas bloga Gards, ka nenoēsties! autore.

Lasīt vairāk

Dzērveņu - olu putu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.

Lasīt vairāk

Garšaugos cepti topinambūri

Foto: DELFI

Vairumam noteikti ar topinambūriem ir dalītas jūtas, un daži pat baidās riskēt tos nogaršot, tomēr velti. Rudens sezonā šie zemes bumbuļi noteikti ir jāizbauda, turklāt, ja pašu dārzā tie neaug, veikalos var iegādāties vietējo audzētāju ražu. Kas attiecas uz topinambūru garšu, tie nedaudz atgādina riekstus, bet pēc konsistences tie ir ļoti mīksti, protams, ja izcepti. To izmantošanas iespējas ir plašas, sākot no krēmzupām, beidzot ar salātiem un sacepumiem, taču iepazīstoties, der izmēģināt šo klasisku, gluži kā to darām ar jaunajiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Rudens sēnes ar malto gaļu Vidusjūras gaumē

Foto: Publicitātes foto

Laba ideja sildoši omulīgām vakariņām. Pagatavo rudens sēnes Vidusjūras gaumē un pasniedz tās ar kukurūzas polentu vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Brūkleņu plātsmaize ar mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock

Īsti rudenīgs gardums – plātsmaize ar svaigajām brūklenēm un cukurotām mandeļu skaidiņām pa virsu. Mīklai pievienotais kanēlis piešķirs patīkamu aromātu. Baudīt kopā ar kādu krūzi siltas tējas.

Lasīt vairāk

Ābolu un putukrējuma kārtojums

Foto: Shutterstock

Izcili vienkāršs un ļoti smaržīgs siltu kanēļa ābolu un putukrējuma deserts. Kārto skaistās glāzītēs un ēd uzreiz.

Lasīt vairāk

Ķirbju pankūkas ar sieru

Foto: Shutterstock

Rudenīgas ķirbju pankūkas ar sarīvētu sieru. Pasniedz, kamēr vēl siltas, kopā ar grieķu jogurtu vai skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Cepti ābolu vēdeklīši ar saldējumu

Foto: Shutterstock

Vēdekļa izskatā var izcept ne tikai kartupeļus – pamēģini arī šādi pagatavot lielus ābolus. Apkaisi tos ar kanēli un pārlej ar sviestiņu, lai gardāki. Bet, kad gatavi, pasniedz ar aukstu saldējumu.

Lasīt vairāk

Čahohbili jeb gardā vistiņa tomātos

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā, iedvesmojoties no Gruzijas kulinārajām tradīcijām, pagatavot sulīgu vistas gaļas un sezonas dārzeņu sautējumu.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu

Foto: DELFI

Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!

Lasīt vairāk

Saulainais dārzeņu sacepums ar kabaci un mocarellu

Foto: DELFI

Kraukšķīgas kabaču šķēlītes, kas cieši izkārtotas ar tomātiem – pamats gardam sacepumam. Papildini to ar kūstošo mocarellu vēl labākai garšai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!