Foto: Shutterstock

Bērnu audzināšana jau tā nav vienkāršs uzdevums, bet mūsu lolojumu kaprīzes ēdiena izvēlē bieži vien spēj novest līdz pilnīgam izmisumam. Turklāt lielākoties tiek boikotēti tieši visveselīgākie produkti, ko mēs izmisīgi cenšamies iekļaut bērna ēdienkartē. Ko iesākt? Vai tiešām piekāpties un katru dienu celt galdā makaronus ar kečupu un picu? Mūsu piedāvātie atslēgvārdi šīs problēmas risinājumam ir "krāsainība", "vienkāršība", "dažādība" un "iesaistīšanās".

Nevajag aizmirst, ka bērns ir mazs pieaugušais un tieši ēšanas lauciņā bieži vien nepazināti tiek izmantotas spēlītes ar varas apziņu - ir taču tik jautri vērot, kā mamma lūdzās, lai apēdu vismaz pusi karotītes vai, vēl labāk, jau trešo reizi dodas gatavot kārtējo mazā viltnieka pasūtīto ēdienu.

Ne vienmēr, bet vien bieži palīdz tas, ja bērns jau veikalā var asistēt produktu izvēlē un pats norēķināties pie kases. Veikals ir īstā vieta, kur mazo cilvēku izglītot par dažādiem produktiem, to pielietojumu un īpašībām. Tici, viņam būs interesanti uzzināt to, ka, piemēram, kartupelis ir atceļojis no Amerikas, kādreiz cilvēki naudas vietā izmantojuši kafijas pupiņas vai to, kādēļ ziemā zemenes nav tik gardas kā vasarā.

Nākamais solis - kopīgi pārskatiet krāsainās recepšu ilustrācijas, ko jau iepriekš esi atzīmējusi kā savām prasībām atbilstošas kādā pavārgrāmatā vai interneta vietnē. Tikai atceries, ka bērnam, tāpat kā mums, bieži vien mēdz būt izvēles problēmas, tādēļ viņam nevajadzētu likt izvēlēties starp vairāk kā 3-4 variantiem.

Runājot par produktu un garšvielu izvēli - bērniem parasti nepatīk vairāku viņiem iepriekš nezināmu garšu un produktu sajaukumi. Pie dažādības vēlams pierast pamazām. Piemēram, pieliekot šķipsniņu karija pie vistas kotletēm vai kartupeļu - zirnīšu sautējuma. Vai, piemēram, papildinot mazajam jau zināmo sacepumu vai biezeni ar nelielu gabaliņu jauna produkta - pastinaku vai fenheli. Atceries, ka bērniem patīk krāsains un interesanti noformēts ēdiens. Jūs kopīgi varat atrast internetā neskaitāmas oriģinālas ēdiena pasniegšanas idejas.

Tad palīdziet viens otram aizsiet virtuves priekšautus un ķerieties pie darba. Pat ja bērns vēl nav sasniedzis skolas vecumu, ir daudz darbiņu, kuros viņš var būt noderīgs. Pavēro, ar kādu lepnumu mazais maisa mīklu! Arī ķiploku tīrīšana un zaļumu smalcināšana tiek veikta ar tādu cītību, ka nereti pat mēles galiņš izlien no mutes.

Kad ēdiens jau gatavojas, kopīgi noregulējiet krāsns elektronisko taimeri vai uzlieciet atgādinājumu telefonā. Uztici mazajam pavāram atbildību ziņot, kad ģimene var gatavoties vakariņām. Pa to laiku varat kopīgi saskaitīt ēdāju skaitu un sagatavot nepieciešamos galda piederumus.

Kā tev šķiet, vai pēc šādas cītīgas darbošanās, tavs lolojums joprojām atteiksies baudīt paša izvēlēto un gatavoto maltīti?

Mēs, protams, nepretendējam uz to, ka mūsu padomi un apkopotās receptes būs panaceja, kas zibenīgi palīdzēs katram mazulim kļūt par visēdāju, bet cerams, ka vismaz kāda no šīm idejām padarīs vienkāršāku tavu ikdienu un iedvesmos atrast jaunas, veselīgas atziņas, kas būs tava bērna ideālās ēdienkartes "zelta atslēdziņa".

Kartupeļu pankūkas ar burkāniem

Foto: Shutterstock

Īpaši gardas kartupeļu pankūkas ar burkāniem.

Lasīt vairāk

'Gnocci' jeb kartupeļu klimpas ar sieru

Foto: Shutterstock

"Gnocci" jeb kartupeļu klimpas ar sieru, ikdienā un svētku reizē.

Lasīt vairāk

Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.

Lasīt vairāk

Graudu maizes rullīši ar vistas fileju

Ja meklē svaigas idejas brokastīm, launagam vai ballīšu uzkodām, izmēģini šo recepti. Graudu maizes rullīši garšos labi garšos gan auksti, gan karsti - ar dažādām aukstajām dip mērcēm.

Lasīt vairāk

Ātrā ķirbju–piena zupa ar mannu

Foto: Shutterstock

Veselīga un ātri pagatavojama ķirbja zupa ar mannu - garšīgs veids, kā mazos kārumniekus iepazīstināt ar lielo, oranžo ogu. Ja vēlies, vari zupai pievienot nedaudz sviesta - tas garšu padarīs īpaši bagātīgu.

Lasīt vairāk

Pildīta paprika ar vistas fileju

Foto: Shutterstock

Pildīta paprika ar vistas fileju, sautēta tomātu sulā.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu biezputra 'Bananarama'

Foto: Vida Press

Veselīgam dienas sākumam - brokastu auzu pārslu biezputra ar banāniem. Vēl labākam noskaņojumam - parūpējies par to, lai mazajam ēdājam patiktu brokastu noformējums! Mīļākā bļodiņa un dzērveņu ievārījuma smaidiņš noteikti uzlabos apetīti!

Lasīt vairāk

Olu kulteņa karstmaize 'Gaisīgais ziediņš'

Ik pa laikam ir tādas īpašas dienas, kad brokastīs vēlamies ko īpašu un neparastu, bet tajā pašā laikā ne pārāk ekstravagantu. Lūk, ideja - olu kultenis, kas pagatavots kā mākslinieciski gaisīgs zieds!

Lasīt vairāk

Dārzeņu biezzupa ar biešu un kaperu jogurtu

Foto: J.Roze

Dārzeņu biezzupa, kuru var pagatavot no tā, kas mājās. Svētku sajūtu šai sātīgajai zupiņai piešķir aizdars - biešu un kaperu jogurts.

Lasīt vairāk

Cepti avokado ar olām un bekonu

Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.

Lasīt vairāk

Ātrās itāļu tomātmaizītes jeb brusketas

Foto: Shutterstock

Itāļi mīl svaigus un sezonālus ēdienus - tādas ir arī šīs vienkārši un ātri pagatavojamās tomātmaizītes.

Lasīt vairāk

Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu

Foto: Shutterstock

Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu ātrajām uzkodām.

Lasīt vairāk

Ātrais biezpiena sacepums ar mannu

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un ātri pagatavojams sacepums, kuru ēdīs pat tie, kuri ar biezpienu ir uz "jūs" un, ne tikai ēdīs, bet noteikti pieprasīs papildporciju. Garšīga ideja brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu sacepums ar sieru un tomātiem

Foto: Shutterstock

Saldie kartupeļi, saukti par sirdstriekas ēdienu - traki garšīgi, bet arī nežēlīgi sātīgi.

Lasīt vairāk

Pašgatavoti vistas nageti

Foto: Shutterstock

Kurš gan nezina vistas nagetus, kas, iespējams, ir viena no bērnu iecienītākajām izvēlēm ātrās apkalpošanas restorānos uzreiz pēc kartupeļiem frī? Šo našķi var pagatavot arī mājās, turklāt daudz kvalitatīvāk un, kas nav mazsvarīgi, par izdevīgāku cenu!

Lasīt vairāk

Gardais vistas giross ar gurķu-ķiploku mērci

Foto: Vida Press

Lieliska vistas girosa recepte, kas noderēs gan pusdienām gan vakariņām, gan, iesaiņota folijā, līdzņemšanai uz darbu vai izbraukumā pie dabas. Īpaši ātri varēsi to pagatavot, ja no vakariņām būs palicis pāri kāds cepeša gabaliņš vai vistas fileja.

Lasīt vairāk

Krāsainās kotletes

Foto: MosFoodNews

Kotlete ir klasika, ēdiens ar bērnības garšu – it kā vienkāršs, bet, iedomājoties par sulīgo gaļas kumosiņu, mute neviļus saskrien pilna ar siekalām. Kaut šķiet, ka kotlete jau tāpat ir gana laba, tomāts, mocarella, anšovs un bazilika lapiņa padarīs to tiešām īpašu.

Lasīt vairāk

Makaroni ar šķiņķi jeb 'pasta carbonara'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Itāļu virtuves klasika - "spageti carbonara" jeb makaroni ar šķiņķi un olu.

Lasīt vairāk

Mencas kotletes ar zirņu biezeni un zeltainiem kartupeļu stienīšiem

Foto: Vida Press

Mencas kotletes ar kartupeļu stienīšiem ir variācija par angļu virtuves "fish and chips". Karijs klasiskajam garšu salikumam piešķir nedaudz eksotisku noti.

Lasīt vairāk

Frikadeļu - dārzeņu zupa ar pupiņām

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojama frikadeļu - dārzeņu zupa ar pupiņām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!