Foto: Shutterstock
Ar panējumu vairums asociē miltos un olā apviļātus ēdienus, taču šo gatavošanas paņēmienu var izmantot arī daudz dažādāk. Kārdinošais panējums labi iederēsies arī zivs ēdienos, sacepumos, kārtojumos un pat desertos, tāpēc iedvesmojies no ieteikumiem, recepšu kolekcijas, un ķeries pie lietas!

Garšas dažādībai der kādu reizi izmantot arī rīvmaizes alternatīvas, piemēram, kukurūzas putraimus, smalki sakapātus riekstus, mannu, magoņu vai sezama sēkliņas, kaltētus sīpolus un pat kokosriekstu skaidiņas. Piemēram, klasiskos vistas gaļas gabaliņus vērts izmēģināt panēt kukurūzas putraimos, kas piešķirs papildu kraukšķīgumu un skaisti zeltainu krāsu, savukārt kotletes interesanti garšos, ja apviļāsi tās bagātīgā sezama sēklu panējumā.

Oriģinālu uzkodu var pagatavot, smalki sakapājot riekstus un izmantojot to kā panējumu veselam brī siera ritulītim, kuru pirms tam iesmērē ar medu, lai rieksti pieliptu. Ietīts folijā un kādu laiku pacepts cepeškrāsnī, tas sniegs īstu baudījumu siera gardēžiem.

No saldo ēdienu gatavošanas mākslas panējumiem izmēģini kokosriekstu skaidiņas, samaltas auzu pārslas, kukurūzas pārslas, kaltētus augļus vai ogas un citus gardumus, ko izmantot ne tikai apviļāšanai, bet arī kārtojumos kraukšķīgumam.

Kur pielietot panēšanu?


Ja idejas par panējuma veidu ir, bet nav skaidrs, ko tieši panēt, tad klasiskās karbonādes vietā izmēģini panējumu sieram, sīpolu gredzeniem, dārzeņiem, piemēram, cukīni vai baklažāniem. Protams, arī zivs filejai, burgeru gaļai, garnelēm un citiem labumiem panējuma izmantošana attaisnosies. Ja gatavo karstos salātus ar gaļu, tad apcep to kraukšķīgāku panējumā, savukārt Austrumu virtuves cienītāji var izmēģināt tempuras mīklas priekšrocības.

Saldās versijās kukurūzu panējums būs neatsverams ceptā saldējuma gatavošanā.

Iedvesmojies no Tasty.lv recepšu kolekcijas!

Cukīni salmiņi mīklas panējumā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nedaudz īpaša uzkoda, ar kuru aizstāt frī kartupeļus reizēs, kad grūti pretoties to kārdinājumam. Tiklīdz pamēģināsi šos fritētos brīnumus – gaisīgā mīklā panētus cukīni, kurus tā vien gribas saukt par maziem kabačiem – aizmirsīsi, ka tādi kartupelīši eksistē. Garantējam, ka šī kļūs par tavu jauno, mīļāko uzkodu!

Lasīt vairāk

Panēts kamambērs

Foto: Privātais arhīvs

"Kamambērs? Kas tas par zvēru? Tas ir kaut kāds siers, kas tīri neko garšo arī nepanēts. Maigs siers iekš baltas pelējuma ādiņas. Vai smird? Nē, kā visi - dor blue, un tjipa tavo sieri, pat maigāk," savā recepšu blogā raksta Trakā Ragana. Turpinājumā - viņas recepte, saglabājot oriģinālo rakstības stilu.

Lasīt vairāk

Sīpolu gredzeni alus panējumā

Foto: Shutterstock

Izrādās, fritētus sīpolu gredzenus var itin viegli pagatavot arī mājas apstākļos, nesteidzoties uz tuvāko ātrās ēdināšanas iestādi pēc kārotā. Pāris vienkāršas sastāvdaļas un veiklas rokas, un kārotā uzkoda būs gatava!

Lasīt vairāk

Siera nūjiņas rīvmaizes panējumā

Foto: Shutterstock

Pavisam viegli pagatavojama siera uzkoda, kas iepriecinās ne tikai pašu gatavotāju, bet arī ēdājus. Siera nūjiņām kraukšķīgumu piešķirs rīvmaizes panējums, bet siltais siers tās viducī patīkami kusīs uz mēles.

Lasīt vairāk

Vistas filejas gabaliņi kukurūzas pārslu panējumā ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša un veikli pagatavojama uzkoda – kraukšķīgi vistas filejas gabaliņi, kas apviļāti kukurūzas pārslās. Tam visam klāt nedaudz pikanta mērcīte, kas pagatavota no krējuma, majonēzes un sinepēm.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu

Gardākiem svētkiem - uztura speciālistes Lienes Sondores rupjmaizes rīvmaizes biskvītkūka ar ābolu krēmu. Šis gardums piemērots arī cukura diabēta pacientiem.

Lasīt vairāk

Vistas filejas šniceles kukurūzas un sinepju panējumā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja ierasts gaļu panēt olā un miltos, bet meklē ko citādāku, izmēģini šo recepti, kurā vistas fileja tiek panēta kukurūzas miltos.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas filejas medaljoni kamas panējumā ar pētersīļu grūbām

Daudzi gardēži uzskata, ka Latvijā labākā gaļa ir tieši cūkgaļa. Tā lieliski der ikdienas maltītēm un, pareizi sagatavota, arī svētkiem. Receptes pamatā izmantotas mūsu zemē augušas izejvielas - nekā lieka vai pārlieku sarežģīta. Taču pasniegt iespējams glīti un piemēroti svētku galdam. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Banāni tempuras mīklā ar banānu krēmu no Artūra Taškāna

Foto: DELFI

Gards un grēcīgs deserts – banāna gabaliņi, fritēti gaisīgajā tempuras mīklā, kas pasniegti ar maigu un nedaudz skābenu banānu un citrusu krēmu un izkausētu šokolādi. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas un kafijas grauzdētavas "Rocket Bean Roastery" šefpavārs Artūrs Taškāns.

Lasīt vairāk

Cēzara salāti ar sierā un rīvmaizē panētu vistas šķiņķīti

Foto: DELFI

Cēzara salāti, šķiet, ir labākā izvēle, ja vēlies ēst ko atsvaidzinoši sātīgu, bet tajā pašā laikā vieglu. Piedāvājam restorāna "Aqua Luna" šefpavāra Ginta Aizupieša versiju šiem populārajiem salātiem, ko virtuves meistars gatavoja "Tasty.lv" un "Džiugas" siera ēdienu meistarklasē aprīļa sākumā.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta vistas karbonāde riekstu panējumā

Nu ko, aprīlis ir klāt un vasara jau praktiski pie durvīm. Tas priecē, jo tad varēšu vilkt laukā savu vellapēdu un no visas sirds nodošos riteņbraukšanai. Pagaidām man vēl ir par aukstu, gribas tomēr tā ar baudu, nevis ar klabošiem zobiem. Un šajā pārejas posmā, kad dienas ir smuki saulainas, bet vēl saulīte ar zobiem, es skaisti vizinos ar savu jauniegūto auto! Uz darbu - no darba. Uz darbu - no darba. Tiesa, biju jau te lielāku līkumu līdz Rūjienai izmetusi. Mhm, tā nu tas ir.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā alus mīklā panēta zivs ar ceptiem kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Perfektam nedēļas sākumam jaunu sparu un kārdinošu noskaņu radīs recepte ar slaveno angļu fish and chips ēdienu. Protams, šis nav ēdiens, ko var atļauties ēst katru dienu, taču lietainā pirmdienā, tā, iespējams, būs labākā izvēle sevis palutināšanai, turklāt pagatavošana nav nemaz tik sarežģīta, kā tas varētu sākotnēji šķist.

Lasīt vairāk

Aveņu krēma deserts ar grauzdētām rupjmaizes drumstalām un kanēli

Foto: DELFI

Aveņu krēmsiera deserts ar grauzdētu rupjmaizes rīvmaizi. Recepti piedāvā Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Panēts siers ar salātiem

Foto: Shutterstock

"Salāti ir vienkārši pagatavojama maltīte. Atkarībā no katra vēlmēm sieru var likt klāt salātiem svaigu vai fritētu. Izmantojiet rudens dabas veltes, piemēram, brūklenes, lai atsvaidzinātu salātus un piešķirtu tiem papildu garšas nianses," par salātiem stāsta restorāna "Laivas" šefpavārs Jānis Eislers.

Lasīt vairāk

Pašgatavoti vistas nageti

Foto: Shutterstock

Kurš gan nezina vistas nagetus, kas, iespējams, ir viena no bērnu iecienītākajām izvēlēm ātrās apkalpošanas restorānos uzreiz pēc kartupeļiem frī? Šo našķi var pagatavot arī mājās, turklāt daudz kvalitatīvāk un, kas nav mazsvarīgi, par izdevīgāku cenu!

Lasīt vairāk

Cepta cūkgaļa rīvmaizes garoziņā ar olu un rīsiem - japāņu 'katsudon'

Foto: Shutterstock

Katsudon ir tradicionāls japāņu pusdienu ēdiens - bļodiņa rīsu, olu kultenis un ceptas cūkgaļas gabaliņi. Pirms gatavo cūkgaļu un olu, novāra gatavus vienu krūzi rīsus (pietiks divām porcijām) un noglabā siltus zem segām.

Lasīt vairāk

Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās

"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.

Lasīt vairāk

Cepta menca zem kraukšķīgas garoziņas

Foto: Shutterstock

Tik viegli pagatavojams un gards zivju sacepums ar maizes un siera drupaču garoziņu. To var pasniegt gan ikdienā, gan svētku reizē.

Lasīt vairāk

Vīngliemeži alus tempurā un mīdijas

Foto: DELFI

Izrādās, alu var ne tikai baudīt kā dzērienu, bet arī izmantot tempuras mīklas pagatavošanai! Savas receptes vīngliemežu un mīdiju pagatavošanai piedāvā restorāna "Look" šefpavārs Kārlis Mugins.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!