Kraukšķīgi un garšīgi – kā pašam mājās pagatavot kartupeļu čipsus

Kraukšķīgi un garšīgi – kā pašam mājās pagatavot kartupeļu čipsus
Foto: Shutterstock

Katram sevi cienošam čipsu cienītājam ir skaidrs – tiem ir jābūt kraukšķīgiem, ar daudz garšvielām un tādiem, kas labi piestāvēs gan alum, gan kādam citam dzērienam. Taču, lai zinātu, kas lācītim vēderā (šajā gadījumā gan čipsu pakai), visdrošākais veids, kā tikt pie čipsiem, kas pašam vislabāk garšo – pagatavot tos mājās. Kā izrādās, tas nav nemaz tik neiespējami un grūti.

Galvenais priekšnoteikums, lai mājās gatavotie čipsi izdotos – plānas jo plānas to šķēlītes, kas sagrieztas ar mandolīnu vai virtuves kombainu. Tāpat jāizdomā, kuru no divām gatavošanas metodēm izmantosi – cepšanu cepeškrāsnī vai fritēšanu eļļā. Cepeškrāsnī ceptie čipsi būs mazliet biezāki, bet eļļā vārītie – kraukšķīgāki.

Cepeškrāsnī gatavoti kartupeļu čipsi

Lai pagatavotu kartupeļu čipsus cepeškrāsnī, laicīgi sagatavo kartupeļu šķēlītes (3–6 mm biezas) un kārtīgi tās nosusini. Cepeškrāsni uzkarsē līdz vismaz 200°C un sagatavo cepešplātis, kas izklātas ar cepampapīru.

Tāpat izvēlies, kādas garšvielas izmantosi – tas var būt sāls un pipari, kaltēta raudene, rozmarīns, timiāns, dilles un citi garšaugi. Tad kartupeļu šķēlītes saber lielā bļodā, pārlej ar nedaudz olīveļļu un apkaisi ar pipariem un kaltētajiem garšaugiem. Kārtīgi samaisi. Izkārto šķēlītes uz cepešplātīm un liec krāsnī cepties apmēram 30 minūtes, līdz čipsi ir zeltaini brūni un kraukšķīgi.

Pēc pagatavošanas atdzesē piecas minūtes un pārber kādā bļodā. Apkaisi ar sāli, vēlams Himalaju vai jūras, un kādām citām sausajām garšvielām. Piemēram, paprikas pulveri. Pasniedz atdzesētus, lai kartupeļu čipsi būtu patiešām kraukšķīgi.

Eļļā vārīti kartupeļu čipsi

Kartupeļus laicīgi nomizo un sagriež plānās šķēlītēs, liekot tās uzreiz aukstā ūdenī. Kad visi kartupeļi sagriezti, tos noskalo vēlreiz aukstā ūdenī tik ilgi, līdz ūdens vairs nav balts – tad visa ciete būs aizskalota. Šādi kartupeļus vajag skalot apmēram 2–3 reizes.

Kad kartupeļi noskaloti, to šķēlītes izliek uz papīra dvieļiem, lai nožūst. Ja nepieciešams, ar papīra dvieļa sloksni nosusina šķēlītes, tās stingri piespiežot pie dvielīša. Tas nepieciešams, lai kartupeļos nebūtu mitruma.

Tad lielā katlā uzkarsē eļļu, kas paredzēta fritēšanai. Kad eļļa karsta, bet ne kūpoša, tajā saber kartupeļu šķēlītes pa nelielām porcijām un fritē, lai ap tām viegli burbuļotu eļļa. Tiklīdz kā šķēlītes kraukšķīgas un zeltainas – izņem no eļļas un liek traukā, kurā ieklāts papīra dvielis, ļaujot eļļai notecēt. Procesu atkārto, līdz visas šķēlītes pagatavotas čipsos.

Kad čipsi gatavi, laiks tiem piešķirt garšu. Apkaisa tos ar sāli un pipariem, kādu kaltētu garšaugu vai garšvielu maisījumiem. Piemēram, paprikas pulveri vai čili pulveri asākai garšai.

Čipsus vari pagatavot arī no bietēm, burkāniem un lapu kāposta, ja kartupeļi nevilina.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka