Foto: Shutterstock
Katram sevi cienošam čipsu cienītājam ir skaidrs – tiem ir jābūt kraukšķīgiem, ar daudz garšvielām un tādiem, kas labi piestāvēs gan alum, gan kādam citam dzērienam. Taču, lai zinātu, kas lācītim vēderā (šajā gadījumā gan čipsu pakai), visdrošākais veids, kā tikt pie čipsiem, kas pašam vislabāk garšo – pagatavot tos mājās. Kā izrādās, tas nav nemaz tik neiespējami un grūti.

Galvenais priekšnoteikums, lai mājās gatavotie čipsi izdotos – plānas jo plānas to šķēlītes, kas sagrieztas ar mandolīnu vai virtuves kombainu. Tāpat jāizdomā, kuru no divām gatavošanas metodēm izmantosi – cepšanu cepeškrāsnī vai fritēšanu eļļā. Cepeškrāsnī ceptie čipsi būs mazliet biezāki, bet eļļā vārītie – kraukšķīgāki.

Cepeškrāsnī gatavoti kartupeļu čipsi


Lai pagatavotu kartupeļu čipsus cepeškrāsnī, laicīgi sagatavo kartupeļu šķēlītes (3–6 mm biezas) un kārtīgi tās nosusini. Cepeškrāsni uzkarsē līdz vismaz 200°C un sagatavo cepešplātis, kas izklātas ar cepampapīru.

Tāpat izvēlies, kādas garšvielas izmantosi – tas var būt sāls un pipari, kaltēta raudene, rozmarīns, timiāns, dilles un citi garšaugi. Tad kartupeļu šķēlītes saber lielā bļodā, pārlej ar nedaudz olīveļļu un apkaisi ar pipariem un kaltētajiem garšaugiem. Kārtīgi samaisi. Izkārto šķēlītes uz cepešplātīm un liec krāsnī cepties apmēram 30 minūtes, līdz čipsi ir zeltaini brūni un kraukšķīgi.

Pēc pagatavošanas atdzesē piecas minūtes un pārber kādā bļodā. Apkaisi ar sāli, vēlams Himalaju vai jūras, un kādām citām sausajām garšvielām. Piemēram, paprikas pulveri. Pasniedz atdzesētus, lai kartupeļu čipsi būtu patiešām kraukšķīgi.

Eļļā vārīti kartupeļu čipsi


Kartupeļus laicīgi nomizo un sagriež plānās šķēlītēs, liekot tās uzreiz aukstā ūdenī. Kad visi kartupeļi sagriezti, tos noskalo vēlreiz aukstā ūdenī tik ilgi, līdz ūdens vairs nav balts – tad visa ciete būs aizskalota. Šādi kartupeļus vajag skalot apmēram 2–3 reizes.

Kad kartupeļi noskaloti, to šķēlītes izliek uz papīra dvieļiem, lai nožūst. Ja nepieciešams, ar papīra dvieļa sloksni nosusina šķēlītes, tās stingri piespiežot pie dvielīša. Tas nepieciešams, lai kartupeļos nebūtu mitruma.

Tad lielā katlā uzkarsē eļļu, kas paredzēta fritēšanai. Kad eļļa karsta, bet ne kūpoša, tajā saber kartupeļu šķēlītes pa nelielām porcijām un fritē, lai ap tām viegli burbuļotu eļļa. Tiklīdz kā šķēlītes kraukšķīgas un zeltainas – izņem no eļļas un liek traukā, kurā ieklāts papīra dvielis, ļaujot eļļai notecēt. Procesu atkārto, līdz visas šķēlītes pagatavotas čipsos.

Kad čipsi gatavi, laiks tiem piešķirt garšu. Apkaisa tos ar sāli un pipariem, kādu kaltētu garšaugu vai garšvielu maisījumiem. Piemēram, paprikas pulveri vai čili pulveri asākai garšai.

Čipsus vari pagatavot arī no bietēm, burkāniem un lapu kāposta, ja kartupeļi nevilina.

Veselīgs našķis – burkānu čipsi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami čipsi, kurus ēst kopā ar krējuma mērci. Čipsiem asāku garši piešķirs peri peri garšvielu maisījums ar sāli, taču tā vietā var izmantot arī melnos piparus un jūras sāls graudiņus.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojami lavaša čipsi ar siera mērci

Vienkārši pagatavojama veikalā nopērkamo čipsu alternatīva – nepieciešams vien lavašs, garšvielas un eļļa. Bet siera mērci pagatavo no ne visai trekna siera, piena un mazliet kurkumas, kas piešķirs skaisto, dzelteno krāsu. Recepti sagatavojusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie dārzeņu 'čipsi' ar saldo čili mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgi dārzeņi mīklas mētelītī, kas izvārīti karstā eļļā. Lieliska uzkoda parasto kartupeļu čipsu vietā, kurai asumiņu piešķirs saldā čili mērce.

Lasīt vairāk

Načo čipsi ar malto gaļu un sieru

Foto: Shutterstock

Načo - kukurūzas čipsi ar malto gaļu un pupiņām ir sātīga uzkoda pie aliņa.

Lasīt vairāk

Kale kāposta čipsi ar etiķi un sāli

Foto: Shutterstock

Kale čipsi ir viens no veselīgā uztura piekritēju iecienītākajiem pēdējā laika atklājumiem. Kraukšķīgās kāpostu lapiņas, kas apkaisītas ar mazliet sāli un etiķi, būs gards aizstājējs taukainajiem kartupeļu čipsiem.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu čipsi

Ko taisa no kartupeļiem? Frī, frī - skan pirmā bērnu atbilde. Ak, nu tipiski, ja prasu, kā gatavosim kartupeļus - atbilde bieži ir - cepsim frī. Ko vēl taisa? Kartupeļu miltus. Labi. Un ko vēl? - Vārītus kartupeļus. Bet no kā tad čipsus taisa? - No kāpostiem. - Bet tos, kas veikalā nopērkami? - No kukurūzas. - Velns, kā man neiet. Jā, pareizi - tos čipsus, ko tētis šad tad nopērk, tos taisa no kukurūzas, un mēs taisām čipsus no kāpostiem, bet īstenībā čipsi, ko visbiežāk cilvēki pazīst, - tie ir no kartupeļiem. - Jā, pareizi, kartupeļu čipsi.

Lasīt vairāk

Asie siera načo

Foto: Publicitātes attēls

Kraukšķīgi, pikanti un ļoti gardi načo čipsi ar piedevām – olīvām, sieru, pipariem un lociņiem. Piektdienas vakaram draugu lokā būs tieši laikā! Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!