Foto: Shutterstock
Ārzemniekiem noteikti nav saprotama lielu un mazu latviešu sajūsma, uzzinot, ka galdā tiks celta bļoda ar dillēm bagātīgi pārkaisītiem tupeņiem, ko varēs aizdarīt ar krējumotu biezpienu, pilnai laimei piekožot klāt kreptīgu siļķīti. Tradicionāli šo ēdienu, kas daudziem ir tuvs teju vai gēnu līmenī, pasniedz ar sālītu siļķi, bet šoreiz rosināsim interpretēt par klasikas tēmu, ļaujoties nelielām liriskām atkāpēm.

Ja ir tikai pāris gabaliņi sālītas siļķes, bet jāpabaro lielāks ēdāju daudzums, labs veids, kā vērst situāciju par labu, neekonomējot uz garšas rēķina, ir sātīga aukstā vai siltā siļķu mērce.

Siltā siļķu mērce latgaliešu gaumē

Viens no manas latgaliešu babiņas meistarstiķiem bija garda siļķu mērcīte. Tā ir viena no manām bērnības garšām, ko nu jau esmu ielikusi arī savas ģimenes iecienītāko recepšu arhīvā. Iespējams, tas tāpēc, ka mēce ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojama, turklāt tai nepieciešamas vien pāris pavisam vienkāršās sastāvdaļas: siļķe, sīpols un skābais krējums.

Pannā uzkarsētā sviestā vai eļļā sačurkstina sasmalcinātu sīpolu (lai tas notiktu ātrāk, pievieno šķipsnu sodas, un sīpoli sāks zeltoties kā uz burvju mājienu). Tad pannas saturam pievieno gabaliņos sagrieztu siļķi bez asakām, krējumu, kā arī, protams, sāli un piparus pēc garšas. Kad mērce "uzmet burbuli", tā ir gatava, atliek vien to pārkaisīt ar krietnu sauju kapātu diļļu un pārliet kūpošiem tupeņiem. Lai "pastieptu" siļķu mērci "garāku", vari pievienot tai arī kādu glāzi ūdens un ietumēt ar izkarsētiem miltiem.

Aukstā siļķu mērce ar sālītiem gurķiem un lociņiem

Gabaliņos sagrieztiem sālītiem vai marinētiem gurķīšiem pievienojot lociņus, svaigi maltus melnos piparus, skābo krējumu un gabaliņos sagrieztu marinētu siļķi vai pāris sasmalcinātus siļķu rolmopšus, iegūsi gardu auksto siļķu mērci. Lai mērce būtu šķidrāka un šādi varētu gardi paēdināt lielāku ļaužu pulciņu, iemaisi tajā kefīru pēc garšas.

Pielikumā izvēlējāmies vēl septiņas receptes, kā vari pagatavot siļķi, lai piešķirtu klasiskajam garšu salikumam jaunu, svaigu dvesmu.

Lai labi garšo!

Pienā mērcēta siļķe ar ābolu salātiem

Vakariņu starts – siļķes uzkoda, kurai klāt gardi ābolu salātiņi. Ieturēta klasiskās poļu nacionālās virtuves vērtībās, turklāt receptē āboli celti pavisam jaunā, garšīgākā gaismā. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Siļķe marinādē (recepte ar etiķa esenci)

Foto: Shutterstock

Marinēta siļķe ir iecienīta uzkoda, neslēpsim, īpaši - pie mazā graķīša.

Lasīt vairāk

Marinēta siļķe korejiešu gaumē

Foto: mosfood

Reiz izmēģināta, šī recepte mēdz kļūt par daudzu viesību uzkodu galda trumpi. Izmēģiniet, nenožēlosiet!

Lasīt vairāk

Siļķu rullīši ar bietēs marinētiem sīpoliem, biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem

Foto: DELFI

Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir īstena latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to pagatavot neierastā izpildījumā. Biezpiens ar jogurtu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Šāda krāsaina un koša klasikas interpretācija iepriecinās gan lielus, gan mazus ēdājus, un padarīs īpašu pat visikdienišķāko maltīti.

Lasīt vairāk

Vīna etiķī marinēta siļķe

Foto: Shutterstock

Marinēta siļķe derēs gan aukstajam galdam gan ikdienā uz maizes.

Lasīt vairāk

Biešu salāti ar biezpienu un siļķi

Foto: Shutterstock

Ātri un garšīgi, arī darbā pagatavojami - biezpiena - siļķes salāti.

Lasīt vairāk

Siļķe krējumā ar marinētiem sīpoliem un dillēm

Foto: Shutterstock

Siļķe krējumā ar marinētiem sīpoliem un dillēm - lēta, bet garda uzkoda.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!