Foto: Shutterstock

Šokolāde, protams, ir velnišķi kārdinoša un garda visas gada dienas, taču 11. jūlijā jo īpaši – šajā dienā ik gadu entuziasti, konditori, šokolādes ražotāji un daudzi citi atzīmē Vispasaules šokolādes dienu. "Tasty" kulinārās atzīmējamās dienas nekad nelaiž garām – vēl viens pārliecinošs iemesls, lai sevi palutinātu ar ko garšīgu.

Tāpēc šokolādes dienai par godu, motivējam garšīgi pagrēkot ar kādu gardumu no mūsu virtuālās recepšu grāmatas klāsta. Bet "Laimas šokolādes muzejs" piedāvā septiņus interesantus faktus par šokolādi, kurus, iespējams, vēl nezināji!

1. Vārds šokolāde pirmo reizi ienāca angļu valodā, kad 1604. gadā tiek aprakstīts, kā pagatavot dzērienu no kakao sēklas, savukārt šokolādes pašos pirmsākumos maiji to sauca par cacau jeb kakao, acteki par cacahuatl, vēlāk xocolatl, un visbeidzot chocolate jeb šokolādi.

2. 1870. gadā pirmo šokolādes un kafijas ražotni Latvijas teritorijā – Rīgā, Zaļajā ielā – atvēra vācu uzņēmējs Teodors Rigerts.

3. 1921. gadā tika nodibināta sabiedrība "Maķedonija", kas ražoja šokolādi. Tās saldumu ražošanas apjomi strauji pieauga un kļuva tik ievērojami, ka īpašnieki uzņēmumu nolēma paplašināt un pārdēvēt par "Laimu".

4. Šokolāde tiek gatavota no kakao pupiņām, gandrīz visi kakao koki aug 20 grādu robežās no ekvatora, 75 procenti aug astoņu grādu robežās uz abām pusēm. Galvenie kakao koku reģioni ir: Rietumāfrika, Dienvidamerika, Centrālamerika.

5. Kakao koku augļus var novākt divas reizes gadā. No viena koka, vienā vākšanas reizē ir apmēram 50 pākstis – vienā pākstī vidēji ir ap 30-50 kakao pupiņām. Lai iegūtu nepilnus 100 gramus šokolādes, ir nepieciešamas 50 pupiņas. Interesants ir arī fakts, ka svaigs kakao auglis smaržā atgādina svaigu gurķi.

6. Pētījumi liecina, ka tumšā šokolāde uzlabo atmiņu, spēju koncentrēties, reakcijas laiku un problēmu risināšanas prasmes, palielinot asins plūsmu uz smadzenēm. Kā arī flavonoīds, kas atrodams tumšajā šokolādē, ir labvēlīgs ne tikai sirds veselībai, bet tas arī absorbē UV gaismu, aizsargājot un uzlabojot ādu.

7. Šokolādei piemīt unikāla īpašība – tā kūst cilvēka ķermeņa temperatūrā, līdz ar to, ieliekot šokolādes gabaliņu mutē, tas uzreiz izkūst. Tādēļ viens no sarežģītākajiem šokolādes ražošanas procesiem ir končēšana jeb maisīšana, kuras laikā šķidro šokolādes masu rullē vairākas stundas traukā. Tas ir nepieciešams, lai novērstu graudainību, kas varētu parādīties, šokolādei kūstot.

Augļu un ogu kārtojums ar šokolādes vārīto krēmu

Foto: DELFI

Laikā, kad svaigas ogas jau esam pieēdušies un gribas meklēt jaunas iespējas, kā palutināt saldās garšu kārpiņas, pagatavo šo desertu, kura pamatā ir svaigas ogas, šokolādes biskvīts un šokolādes vārītais krēms.

Lasīt vairāk

Piena kokteilis ar šokolādi

Foto: Shutterstock

Saulaino dienu klasika ir piena un saldējuma kokteiļi. Šokolādes piena kokteili var pagatavot pavisam ātri, ja vien mājās ir nedaudz kakao, šokolādes mērce un saldējums.

Lasīt vairāk

Ātrā Banoffee kūka ar banāniem un iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Vai nu tas būtu par godu Māmiņdienai, siltam pavasarim vai citiem svētkiem, Banoffee kūka nekad neliek vilties. Viegli pagatavojama, ātri gatava un vienmēr izdevusies – pārliecinies par to pats!

Lasīt vairāk

'Cielaviņas' vainags ar šokolādes krēmu

Foto: DELFI

Nereti "Cielaviņas" tipa kūkas grūti sagriezt, tāpēc piedāvājam olbaltumu izcept vainaga formā, tad nogriezt katram gabaliņu itin nemaz nebūt grūti. Ja esi šokolādes cienītājs un dievini bezē un lazdu riekstus, šī kūka, kas to apvieno, palutinās lielākos saldummīļus.

Lasīt vairāk

Vienkāršais šokolādes muss

Foto: DELFI

Ko pagatavot reizēs, kad ļoti gribas ko šokolādīgu, bet interesantāku par kārtējo kapkeiku ar šokolādes sviesta glazūru? Pavisam vienkārši – ņemam to pašu šokolādi un pārvēršam ļoti kārdinošā, krēmīgā šokolādes musā! Visu maģiju paveiks rūpīgi saputots saldais krējums un olu baltumi, kas desertam piešķirs salda mākoņa tekstūru.

Lasīt vairāk

Šokolādes krēms mājas gaumē ar lazdu riekstiem

Foto: Shutterstock

Izrādās, garšīgu Nutellai līdzīgu krēmu var pagatavot arī mājās – vajadzīgs vien virtuves smalcinātājs un pareizās sastāvdaļas. Šis vienkāršais riekstu un kakao krēms varbūt nebūs tieši tāds pats, kā veikalos nopērkamais, taču zināsi, ka burciņā nav nekā lieka.

Lasīt vairāk

Divkrāsu kēkss ar šokolādes krēmu

Foto: Shutterstock

Ne vienam vien bērnības garša asociējas ar gaisīgu, šokolādīgu kēksu, tad nu laiks atsvaidzināt atmiņu un pagatavot šādu kārumu. Šoreiz neparastākā versijā – sajaucot kopā divas mīklas, veidosies marmora veida raksts.

Lasīt vairāk

Šokolādes un zemesriekstu sviesta kumosiņi

Foto: DELFI

Pavisam vienkārša konfekšu recepte, kuru ikviens var pagatavot mājās. Nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – šokolāde un zemesriekstu sviests – un formiņas, kur konfektēm sastingt. Šokolādes un zemesriekstu sviesta kumosiņi būs lieliski našķi kā pašiem, tā dāvināšanai. No dotajām sastāvdaļām sanāks 12 konfektes.

Lasīt vairāk

Šokolādes un lazdu riekstu cepumi

Foto: Shutterstock

Ļoti gardi šokolādes cepumi. Īpaši un uz mēles kūstoši tie būs, ja tiks noķerts mirklis, kad cepumi ir apcepušies sausi tikai no ārpuses, bet iekšpusē ir joprojām nedaudz mitri.

Lasīt vairāk

Ķiršu braunijs ar krēmsieru

Foto: Shutterstock

Grēcīgi garšīga šokolādes kūka ar ķiršiem un krēmsiera joslām. Tā iepriecinās gan tevi pašu pie tējas vai kafijas krūzes, gan liks justies īpašiem taviem ciemiņiem.

Lasīt vairāk

Šokolādes lavas kūka bez miltiem, cepta krūzītē

Foto: Shutterstock

Grēcīgi garda šokolādes kūka, kurai vidū joprojām plūstoša šokolāde. Lavas kūkas parasti pasniedz izņemtas no formiņām un uzliktas uz šķīvīša. Bet tās var cept jebkurās glītās kafijas krūzītēs un pasniegt uzreiz pēc gatavošanas. Turklāt šādā veidā var izcept kūciņas pilnīgi bez miltiem.

Lasīt vairāk

Šokolādes braunijs ar lazdu riekstiem

Foto: Shutterstock

Lielisks ziemas kārums, turklāt tik viegli pagatavojams. Kūka būs garšīgāka, ja tā nebūs izcepusies pārāk sausa. Izmanto apmēram 20x20 centimetrus lielu pannu.

Lasīt vairāk

Klasiskais šokolādes suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ikvienu svētku galdu izrotās šokolādes deserta suflē. Tas ir ļoti maigs un gaisīgs, to ir vieglāk izcept nekā pasniegt. Ēdājiem jābūt ļoti disciplinētiem un līdzko suflē ir galdā, tas ir jāēd, jo tam atdziestot, tas saplok.

Lasīt vairāk

Gaisīgā šokolādes rulete ar vaniļas krēmu

Foto: Shutterstock

Burvīga, gaisīga, mutē kūstoša šokolādes rulete ar krēmsiera maigo pildījumu. Ir grūti iedomāties vēl gaisīgāku kūku, jo šīs kūkas izcepšanai netiek izmantota ne karote miltu.

Lasīt vairāk

Ķirši šokolādē

Foto: Shutterstock

Burvīgas un viegli pagatavojamas šokolādes konfektes ar krēmsiera pildījumu un ķirsīti vidiņā. Ja konfektes paredzētas tikai pieaugušajiem, krēmsiera masā var iejaukt nedaudz ķiršu liķieri. No dotā produktu daudzuma iznāks apmēram 40 konfektes.

Lasīt vairāk

Kārdinošie plaucētās mīklas gredzeni ar šokolādes krēmu un zemenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Grēcīgi gards plaucētās mīklas našķis, kas pildīts ar saldu šokolādes krēmu un zemeņu šķēlītēm. Pa virsu kraukšķīgajai mīklai uzbārstītās mandeļu skaidiņas un pūdercukurs pāršķeltai vēja kūkai līdzīgo gardumu padarīs izcili pievilcīgu. Šokolāde un zemenes tomēr ir garšu kombinācija, kurai grūti pretoties.

Lasīt vairāk

Šokolādes eklēri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Visgrēcīgākais no visiem gardumiem un franču konditoru klasika – plaucētās mīklas eklēri ar vārītā krēma pildījumu un šokolādes glazūru. Glazūrai īpašu spīdumu piešķirs želatīns, bet pildījumam patīkamu garšu un smaržu – vaniļa. Baudīt ar mēru!

Lasīt vairāk

Šokolādes un biezpiena suflē kūka

Foto: Shutterstock

Tik gaisīga, tik netverama ir biezpiena un šokolādes suflē kūka. Biezpienam jābūt ļoti maigam, bez graudiem. Tā vietā var izmantot arī krēmsieru, tad iegūsi siera kūkas konsistenci. Šokolāde var būt gan tumšā, gan piena, gan baltā. Tā kā mīklai netiek pievienots cukurs, izvēlies to šokolādi, kura tev labāk garšo. Dotais daudzums piemērots kūkai apmēram 20 centimetru diametrā.

Lasīt vairāk

Šokolādes kūciņas uz kociņa jeb 'cake pops'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam jautrs veids, kā pasniegt individuālas šokolādes kūku porcijas – šokolādes kūkas bumbiņas liek uz kociņiem, un apviļā izkausētā šokolādē. Lielisks variants, kā atsvaidzināt svinību galdu, piedāvājot ko nedaudz atšķirīgu.

Lasīt vairāk

Nepieklājīgi gardā medus kūka ar zemenēm

Foto: DELFI

Šī ir īsta brīvdienu kūka, kas piestāv dienām, kad atļaujamies ko vairāk un lutinām savus draugus vai tuviniekus. Pirmās sezonas zemenes kombinācijā ar medus kūku uzreiz atmiņā uzjundī bērnību, tāpēc kūka noteikti būs īsts kārums arī mazajiem ēdājiem. Zemenes noteikti var aizstāt arī ar citām ogām - lai arī kādu interpretāciju katrs atļautos izveidot, kūka ir ļoti garda, turklāt to iemīlēs un ilgi atcerēsies pat tie, kas uz kūkām ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Trīskāršā šokolādes kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Baltā, piena un tumšā šokolāde vienā kūkā? Dietologi par šādu kaloriju bumbu saķertu galvu, bet mēs zinām, ka sevi vajag palutināt ar kārtīgu devu šokolādes, jo tā taču izraisa prieku. Šī trīskāršā, ārkārtīgi gardā šokolādes kūka mazai laimes sajūtai būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Šokolādes lavas kūka ar karameļu mērces pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pēc šīs receptes nobaudīšanas, šokolādes lavas kūka noteikti kļūs par tavu iecienītāko grēcīgo desertu. Tās vidū paslēptā karameļu lava būs gaidīts un patīkams pārsteigums.

Lasīt vairāk

Šokolādes un aveņu glazūrkūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja prāts nesas uz nelielu pagrēkošanu, tad šīs gardās šokolādes un aveņu glazūrkūciņas būs tieši laikā. Saldo šokolādes garšu patīkami atsvaidzinās gardais pārsteigums kūciņas vidū – aveņu ievārījums.

Lasīt vairāk

Šokolādes putas ar ogām

Foto: Shutterstock

Tik ļoti viegls un gaisīgs deserts. Papildini maigās šokolādes putas ar avenēm, mellenēm vai zemenēm. Ja vēlies, desertu vari pasniegt arī ar trauslajām vafeļu caurulītēm, kurām nav pildījuma. Tās var izmantot karotītes vietā. Jāņem vērā, ka deserts pēc pagatavošanas jādzesē vismaz 2 stunas. To ir ērti sagatavot iepriekšējā dienā pirms pasniegšanas un dzesēt ledusskapī visu nakti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!