Vispirms gan jāsaprot, vai saldētās beciņas, baravikas, gailenes un pārējās sēnes joprojām ir pietiekami labas, lai tās varētu pagatavot. Sēnes saldētavā drīkst glabāt līdz pusgadam, tāpēc, ja tās sasaldētas augustā vai septembrī, janvāris kā reiz ir piemērots laiks, kad tās atkausēt. Novērtē, vai sēnes maisiņā vai kastītē nav ieguvušas sala "apdegumus" – ja sēnes saldētavā noturētas pārāk ilgi, tās būs gluži vai izkaltušas, zaudējušas mitrumu pavisam un cietas kā akmens, norāda izdevums "Cooking Light".
Saldētās sēnes, ja iecerēts cept vai vārīt, pirms gatavošanas vajag atlaidināt vien tad, ja sasaldētas veselas. Gabaliņos sagrieztās sēnes droši var likt uz pannas tāpat, pievienojot tām eļļu un garšvielas. Cepšana vai vārīšana var aizņemt mazliet ilgāku laiku, bet, tā kā sēnes ir grūti pārvārīt vai pārcept, tas tām nekaitēs. Veselas sēnes atlaidini, saberot tīrā bļodā un turot istabas temperatūrā. Tiklīdz liekais šķidrums izkusis un notecējis, tās būs gatavas cepšanai vai vārīšanai. Galvenais – neatlaidināt tās ilgāk par dienu vai divām, jo pēc izņemšanas no saldētavas, tajās mostas arī sasaldētās baktērijas.
Sasaldētās sēnes izmanto termiski apstrādātas – zupās, sautējumos, ceptas uz pannas vai sacepumos. Pēc atlaidināšanas tās noteikti nederēs salātiem, jo būs pārāk ūdeņainas.