Foto: PantherMedia/Scanpix
Vaniļa ir pasaulē vispopulārākā un pieprasītākā garšviela un otrā dārgākā garšviela uzreiz aiz safrāna. Jebkurš gardēdis apliecinās, ka nekas nevar aizstāt īstās vaniļas garšu. Indonēzieši uzskata, ka vaniļa ir laimes orhideja, kas uzjundī garu, rada svētlaimi, rosina seksuālas fantāzijas un šo iemeslu dēļ tā jālieto pēc iespējas biežāk. Pagatavo kādu no 15 receptēm ar kārdinošo vaniļas aromātu un noskaidro, cik pamatoti ir indonēziešu ticējumi.

Vaniļa tiek dēvēta gan par garšvielu karalieni, gan par laimes orhideju un ne velti, jo vaniļa tiek iegūta no orhideju dzimtas augiem. Šī orhideja (Vanilla planifolia jeb smaržīgā vaniļa) ir vienīgā vairāk nekā 20 000 orhideju sugu vidū, no kuras tiek iegūts kaut kas ēdams.

Vaniļas orhidejas augļi ir aptuveni 20 centimetri garas pākstis, kuras novāc zaļas un kaltē. Interesanti, ka svaigām vaniļas pogaļām nav ne garšas, ne smaržas. Tām ir jāiziet ilgstošs apstrādes process, līdz tās iegūst vaniļai raksturīgo aromātu un garšu. Tieši šī apstrāde un nepieciešamība vaniļu apputeksnēt ar rokām to padara par vienu no dārgākajām garšvielām pasaulē.

Vaniļas vēsture

Vaniļas dzimtene ir Meksika. Jau 15. gs. sākumā totonaki indiāņi Meksikā izmantoja vaniļas augus. Tos pievienoja šokolādes dzērienam, lai kompensētu kakao pupiņu rūgtumu. Rezultātā tika iegūts spēcinošs, uzmundrinošs un garšīgs šokolādes dzēriens. Leģenda vēsta, ka 1520. gadā acteku valdnieks Montesuma ar šo dzērienu esot cienājis spāņu konkistadoru Ernanu Kortesu, kurš pēc tam kakao pupiņas un vaniļas pogaļas ievedis Eiropā. Karsta šokolāde ar vaniļas garšu Eiropas galmos kļuva par modes dzērienu, bet tikai 1602. gadā karalienes Elizabetes I aptiekārs Hjū Morgans ieteica vaniļu izmantot plašāk. 18. gadsimtā vaniļu sāka pievienot alkoholiskajiem dzērieniem, tabakai un parfimērijas izstrādājumiem.

Līdz pat 19. gadsimta vidum galvenā vaniļas ražotājvalsts bija Meksika, jo vaniļu nekādi neizdevās ieaudzēt citās zemēs. Pats augs izauga, bet neveidojās augļi, jo tikai Meksikā bija īpaša bite, kas spēja apputeksnēt vaniļu. Tā kā vaniļas ziedi atveras tikai vienu dienu, Meksikas bitēm talkā nāk īpašas sugas kolibri. Tikai 19. gadsmita četrdesmitajos gados izdevās mākslīgi apputeksnēt vaniļas ziedu, tādējādi paverot iespēju vaniļu audzēt arī ārpus Meksikas.

Mūsdienās lielākās vaniļas ražotājas ir Reinjonas, Madagaskaras, Maurīcijas un Seišelu salas. Runā, ka šo salu vaniļas plantācijas esot cēlušās no viena vienīga spraudeņa, kas Reinjonā esot ticis ievests no Parīzes botāniskā dārza.

Vaniļas produkti

Kaut garšas ziņā nesalīdzināmi ir ēdieni, kuriem pievienota īstā vaniļa, pārdošanā mēdz būt dažādi vaniļas produkti:

Vaniļas cukurs

Vaniļas cukurs ir cukurs, kam pievienoti 25% dabīgās vaniļas. Šo cukuru var pazīt pēc brūnganās krāsas. Vaniļas cukurs jāuzglabā cieši slēgtā traukā, sausā un vēsā vietā, jo siltumā samazinās vaniļas cukura aromāts un garša. Lai mājās pagatavotu vaniļas cukuru, gareniski pārgrieztu vaniļas pāksti ievieto cieši noslēdzama cukurtraukā. Ik pa laikam cukurtrauka saturu sakrati, lai aromāts uzsūktos vienmērīgi. Ļauj aromātam ievilkties vismaz nedēļu

Vaniļas ekstrakts

Vaniļas ekstrakts ir vaniļas pākšu izvilkums alkoholā, kam dažkārt pievienots nedaudz cukura sīrupa. Vaniļas ekstraktu parasti uzglabā ledusskapī vai citā vēsā vietā.

Vanilīns

Vanilīnu iegūst sintētisku procesu rezultātā. Samaisot to ar pūdercukuru, iegūst vanilīna cukuru, kas ir sniegbaltā krāsā ar uzmācīgu smaržu un asu pēcgaršu. Vanilīnu, tāpat kā vaniļas cukuru, vajag uzglabāt cieši slēgtā traukā, sausā un vēsā vietā.

Vaniļas pākstis

Tās parasti pārdod pa vienai vai vairākām, iepakotas mēģenēm līdzīgos stikla trauciņos, lai tās neuzsūktu citus aromātus. Jo tumšākas krāsas pākstiņas, jo
intensīvāks būs aromāts. Vaniļas pāksts kvalitāti var noteikt pēc baltiem kristāliņiem uz tās. To dažkārt cenšas imitēt, uz pāksts uzsmidzinot sintētiskos
vanilīna kristālus. Imitāciju var atpazīt pēc vienmērīgā klājuma, jo īstie vaniļas kristāli ir dažāda lieluma un neregulāri. Vaniļas pāksts iekšpusē ir sīkas, tumši brūnas sēkliņas, ko ēdienu gatavošanai izkasa ar karotīti un izšķīdina pienā vai kādā citā siltā šķīdumā, atbilstoši receptei. Lai pākstis nesakalstu un nezaudētu aromātu, tās ieteicams uzglabāt iesaiņojumā vai traukā ar cukuru.

Vari izmantot arī iztīrīto vaniļas pāksti, liekot to pienā un pavārot. Šādi aromatizēto vaniļas pienu vari izmantot desertu pagatavošanai. Pirms tam gan neaizmirsto pāksti izņemot no piena un izžāvēt, ko tā ir tik ļoti aromātiska, ka varēsi to izmantot pat vairākas reizes. 

Kur izmantot vaniļu?

Vaniļa uzlabo piena un saldo ēdienu garšu. Tā ir piemērota arī dažādiem mīklas un konditorejas izstrādājumiem, kā arī noder dažādu saldo ēdienu, saldējumu, šokolādes un alkoholisko dzērienu aromatizēšanai.

Hurmas ievārījums ar vaniļu

Foto: iStock
Klāt īstais brīdis, kad vārīt hurmas ievārījumu, lai "oranžo brīnumu" varētu baudīt līdz pat pavasarim, kad hurmas sezona jau sen būs noslēgusies!

Lasīt vairāk

Vārītais vaniļas - olu krēms

Ideāli piemērots taršu un groziņu pildēšanai. Virsmu dekorējam ar svaigām ogām un skaists deserts ir gatavs!

Lasīt vairāk

Saldais biezpiena sacepums ar vaniļu un rozīnēm

Foto: Publicitātes foto
Biezpiena sacepums ar rozīnēm - pēc vēlmes pasniedzams ar ķīseli.

Lasīt vairāk

Franču vaniļas saldējums

Foto: Shutterstock
Gards un viekārši gatavojams franču vaniļas saldējums.

Lasīt vairāk

Paradīzes ābolkūka ar vaniļu

Foto: Shutterstock
Paradīzes ābolkūka - garantēta uzslava saimniecei.

Lasīt vairāk

Piena liķieris

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojams, bet ļoti gards piena liķieris.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās vaniļas vafeles

Foto: Shutterstock
Kraukšķīgās vaniļas vafeles - gardas tāpat, bet pēc vēlmes var pildīt ar to, kas pašam tīk.

Lasīt vairāk

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lasīt vairāk

Zviedru saulgriežu kūka ar ogām un vaniļas olu krēmu

Foto: LETA
Viens no zviedru svētku gardumiem ir Saulgriežu kūka ar olu krēmu un ogām, ar kuru Tasty.lv iepazinās "Rīgas Dzirnavnieks" maizniekmeistara Edgara Grāvīša svētku kūku meistarklasē. Piedāvājam recepti arī jums!

Lasīt vairāk

Olu un Burbonas vaniļas krēms ar auzu pārslu griljāžu

"Salda garša vienmēr raisa smaidu. Tikai atceries – izvēlies kvalitatīvus produktus!" saldo ēdienu raksturo receptes autors Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Citronu plātsmaize ar vaniļu

"Mana februāra garša pilnīgi noteikti ir salda, kopš salīdzinoši neseniem laikiem Valentīna dienas kūkas un šokolādes, kopš bērnības - Meteņu pankūkas (augu jauktajā ģimenē un vecmāmiņa mācīja godāt senas tradīcijas), bet pēc tam - lielais Gavēnis līdz pat Lieldienām. Februāra recepšu konkursā gribu piedalīties ar citronu plātsmaizi, ko iemīlēju, ciemojoties pie draugiem Amerikā," savā konkursa pieteikumā raksta Anna.

Lasīt vairāk

Bumbieri sarkanvīnā ar putukrējumu

Sarkanvīnā vārīti bumbieri ir deserts ar izteiktu Ziemassvētku garšu. Kārumu var pagatavot iepriekšējā dienā pirms svētku mielasta un glabāt ledusskapī. Labi garšo kopā ar vaniļas saldējumu vai putukrējumu. Vēl izteiktākai Ziemassvētku noskaņai var papildināt ar piparkūku krēmu!

Lasīt vairāk

Itāļu deserts 'Panna Cotta' ar ogu mērci

Foto: Publicitātes foto
Itāļu deserts "Panna Cotta" ar ogu mērci garšos gan mazajiem, gan lielajiem.

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar vaniļas mērci

Foto: Shutterstock
Cepeškrāsnī gatavoti gardi āboli ar vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Medus - vaniļas kūka

Foto: PantherMedia/Scanpix
Gardā medus - vaniļas kūka ballītei un ikdienai.

Lasīt vairāk

Krēms brilē - itāļu variants

Foto: Shutterstock
Saputo olas dzeltenumus ar cukuru, līdz tie kļūst balti. Uzvāra saldo krējumu, ļauj vārīties 30 sekundes, pievieno saputotos olas dzeltenumus, visu kārtīgi samaisa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!