Foto: Shutterstock
Šprotes, glīti sarindotas bundžiņā, eļļas atspulgā spīdinot zeltainos sānus, ir īstena nacionāla delikatese, kuras slava izskanējusi tālu pāri mūsu valsts robežām. Tieši šo produktu daudzi izvēlas kā latvisku ciemakukuli, dodoties apciemot draugus ārzemēs, bet reti kurš zina, ka tieši Rīga ir vieta, kur šprotes pirmo reizi pagatavotas.

Izrādās, "šprotes" nav vis kāda konkrētas zivju sugas, kā varētu domāt, bet gan produkta nosaukums. Kaut gan pirmskara Ulmaņlaikā šprotes gatavoja tikai no brētliņām, mūsdienās ES normatīvie akti nenosaka konkrētas zivju sugas, no kurām drīkst vai nedrīkst ražot produktu "Šprotes eļļā", tādēļ, norādot sastāvdaļas marķējumā, bundžiņās var rindoties gan brētliņas, gan reņģes, skaidro Pārtikas un veterinārais dienests. Saskaņā ar standartu, šprotes ražo no svaigām, atdzesētām vai saldētām Baltijas jūras vai Ziemeļjūras brētliņām un ziemas mēnešos zvejotām Baltijas jūras reņģēm.

Pirms kāda laika Eiropas Komisija gribēja uzlikt ierobežojumus tradicionālajam šprotu ražošanas procesam, uzstājot, ka no senčiem pārmantotā kūpināšanas metode var būt kaitīga veselībai. Tomēr Zemkopības ministrijai, cieši sadarbojoties ar Latvijas zivsaimniekiem, laimīgā kārtā izdevās nosargāt šo tradicionālo tautsaimniecības nozari.

Foto: Shutterstock

Un labi, ka tā, jo šo produktu iespējams izmantot tik daudzos dažādos veidos! Protams, visi kopš bērnības atceras "ķieģelīša" šķēli ar sviestu, kas uz ātru roku papildināta ar no bundžas "izzvejotu" zeltainu šproti. Šīs maizītes, kas lieti noderēja ātrai izsalkuma remdēšanai, īpaši labi smeķēja, piekožot klāt dobē nule kā nošķītu sīpolloku. Tomēr, kā pierāda "Tasty" recepšu izlase, tas nebūt nav vienīgais šprotu izmantošanas veids, jo smeķīgās zivtiņas noderēs arī dažādu salātu, sāļo pīrāgu, pankūku pildījumā un pat gardas zupas pagatavošanai.

Lai labi garšo!

Šprotu – siera kārtainie salāti ar lociņiem un olām

Vienkārši un ātri pagatavojami šprotu – siera kārtainie salāti, ko var baudīt gan tāpat vien, gan ziest uz maizītēm vai izmantot kā lavaša pildījumu.

Lasīt vairāk

Kreftīgā šprotu-pupiņu pastēte

Gardu maizīšu vai pildīto groziņu pagatavošanai šprotu - pupiņu pastēte.

Lasīt vairāk

Šprotu salāti

Vienkārši pagatavojami šprotu salāti ar sieru un olām. Pēc vēlēšanās salātiem var pievienot arī zaļumus.

Lasīt vairāk

Ātrā rīsu zupa ar šprotēm un puraviem

Ātri pagatavojama rīsu zupa ar šprotēm un puraviem darbdienu vakariņām. Kaut zupas gatavošanai jāizmanto vien pāris pavisam vienkārši produkti, rezultāts ir gards un ļoti apetītlīgs.

Lasīt vairāk

Šprotu salāti 'Zivju dīķis'

Šprotu - burkānu salāti "Zivju dīķis" gardai uzkodai.

Lasīt vairāk

Sāļais pīrāgs ar šprotēm un tomātiem

Gards pīrāgs ar sulīgu, sātīgu pildījumu trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla šim pīrāgam būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti atradīsi te, bet, ja tev nav laika mīklas gatavošanai, vari izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Šprotu - rīsu kārtainie salāti

Šprotu - rīsu kārtainie salāti pagatavojami piecpadsmit minūtēs.

Lasīt vairāk

Mājās gatavotas šprotes

Mājās gatavotas šprotes - lētāk un veselīgāk.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar šprotēm

Vienkāršu un ātri pagatavojamo makaronu salātu recepti piedāvā restorāna "YOLO" šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Plāno pankūku rullīši ar pildījumu jeb 'latvju suši'

Cep plānās "bada" pankūkas: uz 2 ĒK miltu 1 ola un piens vai ūdens, sāls. Maisa līdz pašķidrai, viendabīgai masai, cep no abām pusēm uz pannas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!