Foto: Shutterstock
Sulīgs gaiļa, zoss vai vistas cepetis ar apetītlīgi zeltainu, kraukšķīgu garoziņu ir Mārtiņdienas mielasta centrālais notikums. Šoreiz skaidrosim, kā rīkoties, lai gatavošanas laikā cepetis iemantotu zeltainu garoziņu, kas ne vien garšo debešķīgi, bet arī veic svarīgu uzdevumu – cepšanas laikā pasargā gaļu no izkalšanas, nodrošinot nevainojamu gala rezultātu.

Uzzini vienkāršus, bet noderīgus ieteikumus, un atklāj galvenos priekšnosacījumus, kas jāievēro, lai Mārtiņdienas cepeša garoziņa būtu perfekta – zeltaina un kraukšķīga, bet gaļa – sulīga.

Pareizā cepamtrauka izvēle

Bieži vien pie stikla vai metāla cepamformas vistas ādu "pierauj", tādēļ visdrošākā izvēle būs keramiskā forma. Ja tev kādā virtuves stūrī mētājas no omes mantota čuguna panna, kurai nekādi nespēj atrast pielietojumu, tad naski velc to ārā un nospodrini! Čuguna panna ir ideāli piemērota cepeša cepšanai, jo tā uzsilst vienmērīgi un lieliski saglabā siltumu.

Foto: Shutterstock

Cepamais pulveris

Kaut gan parasti šo produktu ir ierasts redzēt dažādu konditorejas izstrādājumu receptūras sastāvā, izrādās, ka arī, cepot vistiņu, tas var būt visai noderīgs. Tu jautāsi, kādēļ? Portāla "Jedimdoma" speciālisti skaidro, ka cepamais pulveris vai soda palīdz izvilkt no cepeša ādas lieko mitrumu – cepšanas laikā āda izkaltīs ātrāk un garoziņa būs īpaši kraukšķīga. Tējkaroti cepamā pulvera vai sodas vienkārši pievieno cepeša marinādei, un lieta darīta!

Ņem vērā, ka cepetis jāliek iekšā jau uzkarsētā cepeškrāsnī. Gaļu cep 180 grādos, rēķinot 30 minūtes uz katriem 500 putna svara gramiem, plus 20-25 minūtes.

Lielgraudu jūras sāls

Arī rupja maluma jūras sāli vari pieskaitīt to palīgu pulkam, kas palīdzēs kaldināt veiksmi ceļā uz zeltainas cepeša garoziņas iegūšanu. Izmantojot smalko sāli, tu drīzāk riskē pārsālīt gaļu, nekā sasniegt iecerēto mērķi. Pirms šauj gaili, zosi vai vistu cepeškrāsnī, vienmērīgi pārkaisi to ar sāls graudiņiem. Arī pāris šķipsnas brūnā cukura vai karote medus būs īsti vietā un līdzēs tikt pie apetītlīgi karamelizētas garoziņas, tikai ar cukuru vai medu cepeti labāk pārzied minūtes 10 pirms gatavošanas beigām, jo pretējā gadījumā tas var piedegt.

Vēl viens variants, kā vari piešķirt ādiņai skaistu "iedegumu" – 10 stundas pirms cepšanas noturi cepeti sālsūdenī – iesaka portāls "Kitchenmag". Tad ieberzē ar garšvielām vai iesmērē ar marinādi un cep līdz gatavībai. Ja redzi, ka cepšanai atvēlētais laiks vēl nav galā, bet cepetis jau ir skaisti apbrūnējis, lai gaļa nepiedegtu, pārklāj to ar foliju un turpini cept.

Nosiešana

Foto: Shutterstock

Lai cepetis viscaur izceptos vienmērīgi un vietām nepiedegtu, tas ir pareizi jāsagatavo cepšanai: iesākumā ieloki uz iekšu spārnu galus, lai tie cepoties nepārogļotos, tad ar kokvilnas šņorīti sasien putna kājas un apņem visu ar šņori no abām pusēm, pieplacinot spārnus pie rumpja un kakla galā šņori sasienot mezglā.

Lai labāk saprastu, kā to paveikt, noskaties šo īso video pamācību!

Cepeša "atpūtināšana"

Lai cepetis būtu ne vien skaisti "iededzis", bet arī patiešām sulīgs, tas pēc cepšanas noteikti ir jāatpūtina aptuveni 20 minūtes. Šajā brīdī gaļa turpina nogatavināties, sulas sasūcas atpakaļ gaļas šķiedrās un cepetis kļūst sulīgs. Kamēr gaļa "atpūšas", apsedz to ar foliju, lai tā neatdziest.

Kad cepetis ir "atpūties", laiks to celt galdā! Lai uzzinātu, kā cepeti pareizi sadalīt, noskaties šo īso video padomu, bet te atradīsi lērumu recepšu gruntīgam Mārtiņdienas galdam – no pīrādziņiem līdz štovētiem kāpostiem.

Marinādes

Tagad, kad zini kraukšķīgas garoziņas noslēpumus, atliek tikai izvēlēties kādu aromātisku marinādi no "Tasty" krājumiem (receptes atradīsi šeit), lai piešķirtu sulīgajam cepetim vēl neizbaudītas garšas nianses.

Foto: Shutterstock

Un atceries, ja Mārtiņos pagatavosi cepeti, rīt brokastu cēlienu varēsi sākt karaliski – palutinot sevi un mājiniekus ar brokastu maizītēm, kas ''būvētas" no pāri palikušā cepeša šķēlēm un papildinātas ar sulīgiem sezonas dārzeņiem, kādu gardu mērcīti un aromātiskiem garšaugiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!