Foto: Shutterstock
Jūras veltes nav no tiem produktiem, ko izvēlamies ikdienas ēdienkartē, bet kādu reizi jau var palutināt garšu kārpiņas ar kaut ko izsmalcinātāku. Turklāt garneles var pagatavot tik dažādi, ka būtu grēks tās pilnībā izslēgt no ikdienas ēdienkartes.

Ja sen nav baudītas garneles, bet negribas pārcensties ar to gatavošanu, vadies pēc šīm ''Tasty'' norādēm. Izkausē pannā dažas karotes sviestu, pievieno smalki sakapātas ķiploku daivas un uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, cep. Tas prasīs vien dažas minūtes, jo ķiploki apcepas ļoti strauji (svarīgi tos nepiededzināt!). Kolīdz ķiploki apcepti, pievieno karaliskās garneles (neatlaidinātas), pārkaisi sāli un ļauj tām sutināties zem vāka. Aptuveni pēc 15 minūšu sutināšanas garneles būs kļuvušas rozā – tas arī ir gatavības rādītājs. Noslēgumā pārkaisi svaigi sakapātus zaļumus, citronpiparus un pasniedz ar visu sulu, kas izveidojusies pannā, tajā mērcējot bagetes vai čabatas šķēli. Ja vēl nodrošināsies ar glāzi baltvīna, nebūs tālu līdz Vidusjūras noskaņas izbaudīšanai.

Taču bez šī pagatavošanas veida vari iedvesmoties no kādas receptes, kur garneles izmantotas vēl 14 veidos – salātos, sacepumos, pievienotas pastai vai pat saceptas plācenīšu veidā. Garneļu pagatavošanai iespēju ir bezgala daudz, atliek vien izvēlēties tīkamāko un netraucēti izbaudīt katru kumosu.

Lai labi garšo!

Izsmalcinātie garneļu salāti ar citronu kuskusu, rukolu un ķirštomātiem

Foto: DELFI

Izsmalcināti salāti, kuros savijas dažādas garšas un tekstūras. Rukolas un ķirštomātu svaigums mijas ar graudaino citronu kuskusu un sulīgām, pikantām tīģergarnelēm. Kā punktiņš uz "i" ir pētersīļu zaļumi, citrons un košās granātābolu sēkliņas, kas padara šos salātus par īstu svētku galda rotu.

Lasīt vairāk

Laša un garneļu sacepums ar mīklas cepurīti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīgais laša un tīģergarneļu sacepums ar mīklas virsiņu jeb zivju pīrāgs. Pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas ar vārītiem vai tvaicētiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Garneļu iesmiņi ar mārrutku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un veikli pagatavojama uzkoda, kuru baudīt tāpat ar mērcīti vai pasniegt kopā ar salātiem. Garnelēm īpašu garšu un spirgtumu piešķirs marinādē esošā laima sula, bet pikantumu – mārrutku mērcīte.

Lasīt vairāk

Garneļu un kukurūzas plācenīši

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājīga uzkoda nelielām viesībām un ģimenes svētkiem. Garneļu plācenīši saderēsies ar jebkādiem augļu salātiem vai salsām.

Lasīt vairāk

Sviestā ceptas garneles

Foto: Shutterstock

Burvīga un garda uzkoda nelielām viesībām, kuru turklāt var pagatavot ļoti īsā laika sprīdī. Garneles uz iesmiņiem sadur jau pirms cepšanas, tās būs vieglāk visas reizē apgriezt un būs arī ērti pasniegt. Garneles uz iesmiņiem var vērt arī pēc cepšanas.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti

Foto: Vida Press

Šie siltie salāti ir īsta Āzijas virtuves paraugstunda, kurā garneļu maigā garša sajaukta ar aso čili, atspirdzinošo laimu un spēcinošo ingveru.

Lasīt vairāk

Pasta ar garnelēm krēmīgā tomātu un siera mērcē

Foto: Shutterstock

Ne vienmēr, lai pagatavotu sātīgas un gardas vakariņas, stundām ilgi jāstāv pie plīts. Neatceros, kur šo recepti pirms vairākiem gadiem atradu, bet nu jau vairākus gadus krēmīgā tomātu un siera mērce ar garnelēm ir manā biežāk gatavoto recepšu sarakstā. Ātri un vienkārši, turklāt ļoti garšīgi! Šo ēdienu ēd un slavē pat tie, kuri apgalvo, ka jūras veltes viņiem negaršo.

Lasīt vairāk

Eksotiskie garneļu salāti ar meloni

Foto: Shutterstock

Eksotiskie garneļu salāti ar meloni un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu un mango salāti ar medus un saldā krējuma mērcīti

Vienkārši pagatavojami garneļu salāti ar gardu mērci.

Lasīt vairāk

Burito ar tīģergarnelēm

Foto: Publicitātes attēls

Meksikāņu virtuves klasika – burito ar pikantām tīģergarnelēm, sieru un avokado. Recepti piedāvā restorāna "Tex-Mex Republic" pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe.

Lasīt vairāk

'Dietologa bieds' jeb tīģergarneles saldajā krējumā

Foto: DELFI

Lai dietologi teiktu ko teikdami, bet tīģergarneles aromātiska saldā krējuma mērcē, kas pasniegtas ar gabalos salauztu čabatu, ko varēsi izmantot kā ēdamrīku, piesūcinot kraukšķīgo maizi ar aromātisko mērcīti, ir lielisks veids, kā izbaudīt brīvdienas. Šādi pagatavotas garneles būs ļoti garšīgas arī tad, kad atdzisīs, bet, visticamāk, tāds brīdis nepienāks, jo garneles pazudīs zibens ātrumā.

Lasīt vairāk

Spageti ar garnelēm ķiploku sviesta mērcē

Foto: Publicitātes foto

Receptē garneles ir goda vietā. Tās kombinē ar ķiploku un nedaudz brūninātu sviestu, kas piešķir mērcei riekstaini tīkamu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Garnelītes ķiplokos

Foto: Shutterstock

Garnelītes ķiplokos - kad īpaši gribas kādu palutināt.

Lasīt vairāk

Divu sieru un garneļu sacepums

Ja gribas palutināt savu mīļos ar īpašu maltīti un ja viņiem garšo jūras veltes - šī būs īstā recepte!

Lasīt vairāk

Spageti ar garnelēm un ķirštomātiem

Foto: Publicitātes foto

Spageti var būt īsts ballīšu ēdiens, viss atkarīgs, ko tiem pievieno! Recepti iesaka Linda Vilmansone.

Lasīt vairāk

Sulīgi dārzeņu salāti ar garnelēm un avokado

Foto: Shutterstock

Ierasto tomātu un gurķu kombināciju papildinot ar sulīgām garnelēm un krēmīgiem avokado gabaliņiem, iegūsi izsmalcinātus salātus, ko nebūs kauns celt galdā pat smalkās viesībās.

Lasīt vairāk

Garneļu salāti pildīšanai groziņos

Foto: Privātais arhīvs

Kad ierastie siera salāti ir jau apnikuši un jūras produkti ir tuvi sirdij, ierastos siera groziņus var nomainīt pret garneļu. Turklāt to pagatavošana ir vēl ātrāka!

Lasīt vairāk

Ceptas garneles spāņu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Vienas no populārākajām tapām Spānijā ir ''gambas aj ajillo'' – sautētas garneles ar ķiplokiem, kas lieliski saskanēs ar visaromātiskāko Spānijas gaišo vīnogu šķirni Albarinio, iepazīstina ''Rimi'' gardēdis Normunds Baranovskis un vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics.

Lasīt vairāk

Garneļu salāti ar avokado, tomātiem un cieto sieru

Foto: Shutterstock

Garneļu salāti derēs kā svētku reizēs, tā darba dienu maltītēs, dažādojot gan garneļu, gan salātu pasniegšanu.

Lasīt vairāk

Krostini ar avokado krēmu un medū ceptām ķiploku garnelēm

Foto: DELFI

Grauzdētās maizes kraukšķīgums patīkami kontrastēs ar maigo avokado krēmu un supersulīgajām garnelēm pikantā ķiploku un medus mērcē, veidojot debešķīgu garšu saspēli. Uzkoda, kas taviem viesiem noteikti liks spiegt aiz sajūsmas!

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas garneles ar ķiplokiem un laimu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Sulīgas krāsnī ceptas garneles debešķīgi gardā mērcē, kur pamērcēt maizes gabaliņus. Ideāla uzkoda brīvdienu ballītei! Recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!