Mērcē sutinātas gaļas bumbiņas ātrām vakariņām: 12 receptes un padomi izsalkušajiem

Mērcē sutinātas gaļas bumbiņas ātrām vakariņām: 12 receptes un padomi izsalkušajiem
Foto: Shutterstock

Darbdienu vakariņās visi grib baudīt ko garšīgu, bet vienkārši un ātri pagatavojamu. Tā vien šķiet, ka atrast tādu salikumu ir gluži vai neiespējamā misija, tomēr viss nav tik bezcerīgi. Ja ņemsi talkā malto gaļu, tad drīz vien visa ģimene varēs sēsties pie vakariņu galda, lai baudītu gardu, sātīgu un sildošu maltīti. Šoreiz piedāvāju izsalkušos ēdājus iepriecināt ar ātri pagatavojamām gaļas bumbiņām, kas pārlietas ar aromātisku mērci, vai sutinātas tajā.

Gaļas bumbiņu pagatavošana ir vienkāršāka par vienkāršu. Pamatmasai vari izvēlēties jebkāda veida malto gaļu un pievienot tai visu, kas atrodams ledusskapī. Es parasti gaļai pierīvēju kādu sīpolu, ķiploku, pievienoju šķipsnu sāls un svaigi maltus melnos piparus. Ir receptes, kas paredz arī olu, izmērcētas maizes, rīvēta burkāna, selerijas saknes vai rīvmaizes pievienošanu, bet, ja gaļa ir kvalitatīva, izvēlos tai pievienot pēc iespējas mazāk sastāvdaļu, lai varētu izbaudīt gaļas garšu.

Patīkamu garšas niansi dod arī ķimenes, oregano, timiāns vai rozmarīns. Ja vēlies piešķirt ēdienam itāliešu virtuvei raksturīgās garšas nianses, tad papildini bumbiņas ar svaigu, kapātu baziliku, austrumniecisku noskaņu ēdienam piešķirs kumins, kapāta kinza vai koriandra sēklas, kā arī rīvēts ingvers vai laima miziņa.

Visas minētās garšvielas un garšaugus vari pievienot arī mērcei. Mērci var gatavot divējādi. Pirmajā variantā apceptās bumbiņas izņem no pannas, tad pannā esošajās taukvielās apcep sīpolus, ķiplokus, sēnes, papriku, rīvētu burkānu, selerijas sakni vai citas mērces sastāvdaļas, tad pārlej tās ar buljonu, pasutini pāris minūtes un pievieno tomātu mērci, pastu vai sasmalcinātus tomātus.

Ja vēlies krēmīgu mērci, tad pēc buljona pievieno tai saldo vai skābo krējumu, pienu vai kokosriekstu pienu. Baltās mērces garšu vari papildināt ar rīvētu citrona miziņu, marinētu gurķu gabaliņiem, kaperiem, rīvētu muskatriekstu, kaltētu baraviku pulveri vai kapātiem zaļumiem. Tie, protams, ir tikai daži ieteikumi, jo variācijas ir teju bezgalīgas.

Otrajā variantā bumbiņas neņem ārā no pannas, bet mērces sastāvdaļas liek pannā jau tad, kad bumbiņas apcepušās no vienas puses un apgrieztas uz otriem sāniem. Šāds paņēmiens ir ātrāks, bet nav tik ērts kā pirmais. Kaut gan – tas ir gaumes jautājums.

Ja vēlies pavisam ātri sēsties pie vakariņu galda, vari bumbiņas pārliet ar nelielu daudzumu buljona un tad pievienot kādu jau gatavu, veikalā nopērkamu mērci. Ēdienu atliks tikai uzkarsēt un pirms pasniegšanas pārkaisīt ar kapātiem zaļumiem.

Cerams, ka iedvesmojām tevi ķerties pie darba un pagatavot kādu no mūsu izvēlētajām mērcē sutinātu gaļas bumbiņu variācijām.

Lai labi garšo!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka