Foto: Shutterstock
Domājot par maltās gaļas izmantošanu zupai, pirmais, kas ienāk prātā, protams, ir klasiska dārzeņu zupa ar frikadelēm. Ļoti iespējams, ka šāda izvēle ir nezināšanas diktēta, jo bieži vien ir grūti izkāpt "ārpus rāmīša", atkāpties no tradīcijām un izdomāt jaunu pielietojumu kādam produktam, ko ierasts gatavot konkrētā un pārbaudītā veidā. Šoreiz piedāvājam 10 idejas ātrajām maltās gaļas zupām bez frikadelēm.

Maltās gaļas nenoliedzama priekšrocība ir tā, ka, salīdzinot ar gaļas gabaliņiem, zupā tā būs gatava daudz ātrāk. Lai zupiņa būtu vēl gardāka, kamēr pārējās zupas sastāvdaļas vārās, malto gaļu apcep, pievienojot kādu daiviņu sīki sakapāta ķiploka, sīpola, piparus un garšvielas, piemēram, ķimenes, kas cepoties kļūs īpaši aromātiskas.Ja vēlies, lai zupā būtu arī lielāki gaļas gabaliņi – gluži kā nelielas frikadeles, malto gaļu apcepot, nesasmalcini to viendabīgi, kā tas ierasts, gatavojot mērci, bet atstāj pannā dažāda lieluma gabaliņus.

Pie sildošas zupiņas baudīšanas varēsi ķerties pavisam ātri, ja, kamēr cepas gaļa, pārliesi ar verdošu ūdeni un uzvārīsi ziemā ieburkoto biešu zupas, rasoļņika vai sēņu soļankas sagatavi. Atliks tikai pievienot apceptos gaļas gabaliņus karstajam virumam un sagaidīt, kad tas "uzmet burbuli", lai jau varētu liet gardo zupīti bļodā, pārkaisīt ar svaigi kapātiem zaļumiem un kāri ēst, aizdarot ar karoti skāba krējuma un piekožot maizes riku.

Zupas gatavošanai vari izmantot visu iespējamo veidu malto gaļu, kāda ir pieejama. Visliesākais virums sanāks, ja tam pievienosi vistas, teļa vai tītara malto gaļu, bet klasisisku vērtību cienītājiem labākā izvēle būs malta cūkas vai liellopa gaļa.

Foto: Shutterstock

Maltās gaļas zupas ir lieliska ātro vakariņu izvēle, turklāt variāciju par šo tēmu ir bezgala daudz, jo patiesībā teju jebkuru zupu, ko tradicionāli ierasts gatavot ar gaļu, tā vietā, lai stundām ilgi vārītu buljonu, var pagatavot daudz ātrāk, beigās pievienojot zupiņai malto gaļu un pavārot aptuveni desmit minūtes. Daudzi iebildīs, ka šādā manierē gatavojot kāpostu zupu, pupiņu zupu, skābeņu zupu, harčo vai boršču, nekas labs nevar sanākt, bet, lai spriestu, ir jāpagatavo un jānogaršo.

Piedāvājam tev 10 ātro maltās gaļas zupu receptes iedvesmai, lai rosinātu eksperimentiem, pagatavojot arī citas savas iemīļotās gaļas zupas, izmantojot malto gaļu.

Lai labi garšo!

Pikantā biezzupa meksikāņu gaumē


Biezzupa meksikāņu gaumē - pikanto ēdienu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu zupa - harčo


Garda gruzīnu tomātu zupa - harčo, kas ir arī ātri pagatavojama.

Lasīt vairāk

Kreptīga biešu-skābētu kāpostu zupa ar malto gaļu


Garda biešu zupa ar maltu gaļu un skābētiem kāpostiem – kreptīga un īsteni sātīga.

Lasīt vairāk

Buljons ar pildītiem lielajiem makaroniem


Garda ziemas zupa, kas nedaudz atgādina zupu ar pelmeņiem. Ja ledusskapī būs noglabāts buljons, šo zupu izvārīsi pusstundas laikā.

Lasīt vairāk

Lazanjas zupa


Man ļoti garšo lazanja, taču to ir grūti pagatavot, ja mājās ir tikai divi ēdāji. Es neprotu izcept mazu lazanju, tādēļ nolēmu būt oriģināla un pagatavot citādāku lazanjas versiju. Šoreiz - zupā!

Lasīt vairāk

Čili un sarkano pupiņu zupa


Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.

Lasīt vairāk

Krēmīga siera zupa ar malto gaļu


Ja tev garšo frikadeleļu zupa, bet negribas tērēt laiku, ķēpājoties ar frikadeļu gatavošanu, šī zupa būs īsts atklājums. Kausētais siers tai piešķir īpaši krēmīgu garšu un sātīgumu.

Lasīt vairāk

Ātrā maltās gaļas–pupiņu zupa


Ātrā maltās pupiņu–maltās gaļas zupa - ja vēlas, tad var ēst kopā ar grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Dažādu pupiņu zupa ar malto gaļu


Lieliska zupa vēsam laikam, turklāt dažādās pupiņas jauki saspēlēsies ar maltās gaļas kripatiņām.

Lasīt vairāk

Maltas gaļas pikantā zupa


Kārtīgai ēdiienreizei - maltas gaļas pikantā zupa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!