Foto: Shutterstock
Plānojot svētku mielastu, nereti tieši uzkodas ir "klupšanas akmens", un nākas krietni nopūlēties, domājot neikdienišķākus risinājumus, kā palutināt pie galda sēdošo viesu izlepušās garšas kārpiņas. Lašmaizītes ir drošs un pārbaudīts variants – tās ir ātri pagatavojamas un vienmēr pazūd no galda zibenīgā ātrumā. Šīm klasiskajām svētku uzkodām ir tikai viens mīnuss – ar lašmaizītēm tu nevienu nepārsteigsi. Bet ja nu tomēr? Mēs padomājām un atradām 17 mazāk ierastus risinājumus, kā lasim ierādīt pelnīto goda vietu uz svinību galda.

Piemēram, sablenderējot kūpinātu lasi ar krēmsieru, iegūsi ļoti gardu smēriņu, ko vari ziest gan uz vafelēm, gan sāļajiem krekeriem vai grauzdētas bagetes šķēlēm. Papildini šo kompozīciju ar pāris sulīgiem sarkanajiem ikriem, krešu dīgstiem un pāris pilieniem atsvaidzinošas citronu sulas. Kurš gan spēs atteikties no šādas garšu kombinācijas?

Lasis, papildināts ar dažādām citām sastāvdaļām, lieti noder arī pildīšanai lavaša rullīšos vai plānajās pankūkās. Īpaši lieliski laša izsmalcināto garšu papildina avokado un, protams, olas, bez kurām Lieldienās nu nekādi neiztikt.

Ja vēlies celt galdā ko pikantāku, tad pagatavo gardo laša tartaru, papildinot to ar kapātām zaļajām olīvām, kaperiem un pāris pilieniem "Tobasco" mērces ( to vari aizstāt arī ar Vusteras mērci).

Īpaši smalkus viesus vari pārsteigt ar restorāna cienīgu variāciju par lašmaizīšu tēmu, kraukšķīgas salātlapas, plānas laša šķēlītes un krēmīgu avokado vai gvakamoles mērci sapildot kruasāna iegriezumā.

Garšīgas un priecīgas tev šīs Lieldienas!

Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru

Foto: Publicitātes attēls

Viegla maltīte kā ikdienai, tā svētku reizēm, kad jāpabaro viesi ar ko interesantu un rokās paņemamu. Ja gadās, ka bērni pārnāk no skolas izsalkuši, šī būs īstā maltīte, ar ko viņus ātri pamielot, jo gatavošana aizņems vien 10 minūtes. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Neaizmirstamā klasika – uzkoda ar mazsālītu lasi

Foto: Māris Lapiņš

Lašmaizītes patiesi ir neizbēgama klasika ne uz viena vien svētku galda, taču arī šo klasiku var pasniegt kā oriģinālāk, un šajā gadījumā maizcepums ir kā radīts šādam eksperimentam, kas nepavisam neliks vilties. Arī šajā receptē var vadīties pēc garšu kārpiņu labpatikas un izmantot gan rudzu, gan arī sēklu un jūras sāls "Selga Nature" maizcepumus.

Lasīt vairāk

Olu kultenis ar kūpinātu lasi, pasniegts uz grauzdiņa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kā iesākt dienu lieliski? Pagatavojot ideālu olu kulteni, kas kusīs mutē. Pasniedz to ar kūpinātu lasi uz grauzdiņa, lai būtu ērtāka ēšana.

Lasīt vairāk

Mazās beigeļu maizītes ar dažādiem garnējumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sviestmaizītes ar ļoti gardiem garnējumiem, kuras baudīt visas dienas garumā. Beigeļu maizītes ir pavisam ērtas ēšanai, tāpēc tās būs lieliski piemērotas arī reizēs, kad jāpacienā viesi. Varēsi izdabāt katra gaumei ar dažādajiem garnējumiem – olu, gurķu, vistas, krabju gaļas vai gardā laša.

Lasīt vairāk

Laša tartars ar avokado un vārītu paipalu olu

Foto: Shutterstock

Skaists galda papildinājums – vienkārši pagatavojams laša tartars ar avokado un paipalu olu.

Lasīt vairāk

Lavašs ar lasi un olīvām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Čiks un gatavs!

Lasīt vairāk

Kūpināta laša krēmsiers

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smēriņš ziešanai uz maizītēm vai pasniegšanai uzkodu platē – pašu sajaukts krēmsiers ar kūpinātu lasi un citām piedevām. Ja vēlies, lai laša gabaliņi krēmsierā būtu jo īpaši smalki, sastāvdaļas maisi virtuves kombainā.

Lasīt vairāk

Lašmaizītes ar gvakamoli un kresēm

Foto: Shutterstock

Kam gan negaršo lašmaizītes? Šoreiz piedāvājam lašmaizītes ar gvakamoli un diedzētām kresēm.

Lasīt vairāk

Pankūku rullīši ar lasi

Foto: Shutterstock

Pasniedz plānās pankūkas citādāk kā ierasts - pagatavo pankūku rullīšus ar svaigo sieru un mazsālītu lasi. Garšo tikpat labi, kā izskatās!

Lasīt vairāk

Laša rullīši ar kaperiem un rukolu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Restorāna cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mājās un būt īsts šefpavārs! Nelielās laša ruletītes noteikti izpelnīsies atzinību no ēdājiem. Bet garšas kārpiņas sajūsmā dancos, kad baudīsi lasi kopā ar kaperiem un rukolu.

Lasīt vairāk

Brokastu kruasāns ar kūpinātu lasi un avokado

Foto: Shutterstock

Kruasāns jau tā garšo lieliski, bet ja to papildināsi ar kūpinātu lasi, kraukšķīgām salātlapām un krēmīga avokado šķēlītēm, baudījums būs patiesi neaizmirstams. Turklāt šo restorāna cienīgo ēdienu varēsi pagatavot vien pāris minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar lasi, olu un sieru

Lavašs, sapildīts ar lasi, ceptu olu un siera gabaliņiem, būs ideāla maltīte līdzņemšanai vai pasniegšanai viesiem. Pievieno sastāvdaļām pašgatavotu humusu, lai padarītu maltīti vēl īpašāku.

Lasīt vairāk

Krēmsiera un kūpināta laša smēriņš maizītēm

Foto: Shutterstock

Pikants kūpināta laša un krēmsiera smēriņš, kam pievienoti mārrutki. Interesanto "pastēti" zied starp pusdienu maizītēm vai pasniedz ar uzkodām.

Lasīt vairāk

Lavašs ar kūpinātu lasi, svaigo sieru un gurķiem

Foto: DELFI

Kad gribas ko gardu uzkošanai vai pēc mirkļa ieradīsies ciemiņi, lavašs ir vispateicīgākā vienkāršā delikatese, ko zibenīgi pagatavot. Šoreiz – ar svaigo sieru, kūpinātu lasi un kraukšķīgiem gurķa gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Laša smēriņš ar kraukšķīgām vafelēm

Foto: Publicitātes attēls

Krēmsiers ar kūpinātu lasi, dillēm un mazliet citrona. Ideāli piemērots uzkodu maizītēm vai sāļajām vafelēm. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".

Lasīt vairāk

Karsti kūpināts lasis ar pumperniķeli

Foto: Publicitātes foto

Vai atceries, kā garšo saldais, biezais un mīkstais cepums – pumperniķelis? Izrādās, tas lieliski saskanēs ar kūpinātu lasi, ja vien prasmīgi pagatavosi. Īpaši Tasty.lv restorāna Kaļķu Vārti pavārs Haralds Saušs radījis uzkodu, kas lieliski piestāvēs ballītei ar reibinošiem dzērieniem, piemēram, degvīnu. "Neparastu garšu meklētājiem degvīns kopā ar izteiksmīgo kūpinājumu un rapsi neliks vilties," norāda Haralds.

Lasīt vairāk

Sviestmaize ar biezpienu un kūpinātu lasi

Foto: Shutterstock

Lieliska un kārdinoša sviestmaize, kas stiprinās brokastīs un dos enerģiju uzsākt dienu. Veselīgākām brokastīm izvēlies graudu maizi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!