Foto: Shutterstock
Vilinošs dūmu aromāts, kraukšķīgie sīpoli un skaisti apbrūnējuši gaļas gabaliņi uz iesmiem – kas var būt labāks par šo? Tā kā šī nedēļas nogale solās būt saulaina un izcili piemērota grilēšanai, laiks atklāt grilēšanas sezonu! Iztēlojies – mutē kūstošs cūkgaļas šašliks sīpolos, vista majonēzē un kefīrā vai jērs asajā indiešu garšvielu marinādē. Gardi, vai ne?

Pirms ķerties pie cepšanas, vērts atkārtot svarīgāko. Ja gaļu marinē pats, vienmēr konsultējies ar miesnieku veikalā vai tirgū, lai tiktu pie vislabākajiem gabaliņiem. Tā kā cūkgaļa ir vispopulārākā izvēle, tad ielāgo – šašlikam derēs kakla karbonāde, pleca daļa, kā arī pakaļējās daļas izcirtumi. Un vienmēr atceries par taukumiņu – speķa gabaliņi nodrošinās to, ka gaļa būs sulīga. Tas attiecas arī uz vistu – sulīgākam rezultātam labāk izvēlies ne fileju, bet atkaulotus vistu šķiņķīšus.

Ja vistas vai tītara šašliks arī bez īpašas apstrādes būs mīksts un viegli nokožams, tad, gatavojot šašliku no cūkas, jēra vai medījuma gaļas, svarīgi ir gabaliņus negriezt pārlieku sīki un, pēc izvēlēto marinādes sastāvdaļu pievienošanas, gaļu ar rokām "sirsnīgi" izmasēt, veltot šim procesam vismaz 5-10 minūtes sava dārgā laika.

Kas attiecas uz marinādēm, tad tajās var izpausties no sirds patikas. Kefīrs, majonēze, etiķis, sīpoli, vīns, alus, apelsīnu sula – šašliku var iemarinēt visdažādākajos veidos. Atliek vien izvēlēties vienu īsto!

Lai grila sezonu atklātu ar īpašu šiku, kečupu atstāj veikala plauktā, šašliku pasniedzot ar pašgatavotu mērcīti (receptes, lūk, te) un sulīgiem, šašlikam piestāvošiem salātiem (receptes šeit).

Lai labi garšo!

Cūkgaļas šašliks vīna etiķa marinādē

Foto: Shutterstock
Šašliks ir kā radīts brīvdienu maltītei, kas pagatavota uz grila. Pamēģini šo vienkāršo recepti, kur cūkgaļa iemarinēta sīpolos un vīna etiķī.

Lasīt vairāk

Sulīgs vistas šašliks superātrā marinādē

Grilēšanas sezonai mūsu mājās nav ne atklāšanas, ne noslēguma, jo grilēt, izvēloties piemērotu ekipējumu, var arī ziemā, vien īpaši sliktos laikapstākļos šim nolūkam izmantojot kamīnu. Laika gaitā ir pārbaudītas ļoti daudzas receptes, bet tikai dažas no tām ir guvušas visu mājinieku nedalītu atzinību. Viens no šādiem ēdieniem ir vistu šķiņķīšu šašliks superātrajā marinādē – ar pārliecību varu apgalvot, ka gaļas marinēšanai būs nepieciešams vien tik ilgs laiks, līdz iekurināsi grilu, bet rezultāts noteikti tev neliks vilties.

Lasīt vairāk

Tomātu mērcē marinēts šašliks kora 'Juventus' gaumē

Tomātu mērcē marinētais 'Juventus' šašliks – gatavs cepšanai jau pēc pāris stundām.

Lasīt vairāk

Vistu šķiņķu šašliks klasiskā etiķa marinādē

Zeltaini, sulīgi un aromātiski šašlika gabaliņi ar patīkami skābenu etiķa pēcgaršu ir īsta bērnības vasaru klasika. Tā ir garša, ko daudzi cenšas "reanimēt", mēģinot eksperimentālā ceļā piemeklēt pareizās sastāvdaļu proporcijas. "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!" dalībnieks Mārtiņš iesaka no vecākiem aizgūto, pārbaudīto marinādes recepti papildināt ar karija pulveri un sauso dārzeņu maisījumu.

Lasīt vairāk

Laša šašliks ar ķirštomātiem un papriku

Foto: Shutterstock
Vasarīga alternatīva klasiskajam cūkgaļas vai vistas gaļas šašlikam – laša filejas iesmiņi. Pamīšus uz bambusa iesmiņiem sadur arī ķirštomātus un papriku, lai gardāka maltīte.

Lasīt vairāk

Buka šašliks kivi marinādē

Tuvojoties garšīgākajam pavasara piedzīvojumam uz Latvijas un Igaunijas robežas - 13.Lielajam labdarības robežtirgum, kā ietvaros 10.maijā notiks arī gaļas grilēšanas konkurss, valcēniete Lāsma Engere piedāvā recepti buka šašlikam. Receptes pierakstā saglabāta autores valoda un rakstības stils. Par Robežtirgu lasi šeit.

Lasīt vairāk

Tītara gaļas iesmiņi ar zemesriekstu sviesta mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Gardi tītara filejas iesmiņi, kas marinēti saldajā čili mērcē un zemesriekstu sviestā. Lieliska uzkoda ballītei vai labs papildinājums vakariņu salātiem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Vīnā marinēts šašliks

Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

Lasīt vairāk

Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam

Foto: Shutterstock
Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, uzsver "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot recepti maigam vistas gaļas šašlikam, kas marinēts medus un sinepju marinādē.

Lasīt vairāk

Portera marināde pikantam cūkgaļas šašlikam

Portera alus marināde pikantam cūkgaļas šašlikam. Recepti piedāvā Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē

Foto: Publicitātes foto
Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock
Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Ātrais - klasiskais šašliks


Klasiskā šašlika recepte, kas turklāt ļoti ātri pagatavojama!

Lasīt vairāk

'Tandoori' jēra šašliks

Foto: Shutterstock
Pikants jēra šašliks ar aso indiešu tandoori karija mērci, jogurtu un nedaudz citronu sulas. Kamēr grilēšanas sezona vēl nav beigusies, noteikti jāpamēģina kāda eksotiskāka gaļas recepte, kuru spraust uz iesma. Gatavo jēru pasniedz kopā ar viegliem salātiem.

Lasīt vairāk

Klasiskais cūkgaļas šašliks

Šobrīd veikalos pieejamas neskaitāmas variācijas gatavai, jau iemarinētai cepamgaļai, tomēr daudz gardāks šašliks būs, ja marinēsiet to paši. Lūk, klasiska šašlika recepte, kurā tiek izmantots baltvīns un citrons. Vispārizplatītais uzskats, ka šašlikam noteikti jābūt marinētam etiķī, ir maldīgs.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē

Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.

Lasīt vairāk

Vistas filejas šašliks karija marinādē

Ja gribas sulīgu, garšām piesātinātu šašliku, bet ātri un bez ilgas marinēšanas, šī recepte būs tam piemērota.

Lasīt vairāk

Šašliks ar adžiku

Foto: Shutterstock
Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!