Pirms ķerties pie cepšanas, vērts atkārtot svarīgāko. Ja gaļu marinē pats, vienmēr konsultējies ar miesnieku veikalā vai tirgū, lai tiktu pie vislabākajiem gabaliņiem. Tā kā cūkgaļa ir vispopulārākā izvēle, tad ielāgo – šašlikam derēs kakla karbonāde, pleca daļa, kā arī pakaļējās daļas izcirtumi. Un vienmēr atceries par taukumiņu – speķa gabaliņi nodrošinās to, ka gaļa būs sulīga. Tas attiecas arī uz vistu – sulīgākam rezultātam labāk izvēlies ne fileju, bet atkaulotus vistu šķiņķīšus.
Ja vistas vai tītara šašliks arī bez īpašas apstrādes būs mīksts un viegli nokožams, tad, gatavojot šašliku no cūkas, jēra vai medījuma gaļas, svarīgi ir gabaliņus negriezt pārlieku sīki un, pēc izvēlēto marinādes sastāvdaļu pievienošanas, gaļu ar rokām "sirsnīgi" izmasēt, veltot šim procesam vismaz 5-10 minūtes sava dārgā laika.
Kas attiecas uz marinādēm, tad tajās var izpausties no sirds patikas. Kefīrs, majonēze, etiķis, sīpoli, vīns, alus, apelsīnu sula – šašliku var iemarinēt visdažādākajos veidos. Atliek vien izvēlēties vienu īsto!
Lai grila sezonu atklātu ar īpašu šiku, kečupu atstāj veikala plauktā, šašliku pasniedzot ar pašgatavotu mērcīti (receptes, lūk, te) un sulīgiem, šašlikam piestāvošiem salātiem (receptes šeit).
Lai labi garšo!
Cūkgaļas šašliks vīna etiķa marinādē
Sulīgs vistas šašliks superātrā marinādē
Grilēšanas sezonai mūsu mājās nav ne atklāšanas, ne noslēguma, jo grilēt, izvēloties piemērotu ekipējumu, var arī ziemā, vien īpaši sliktos laikapstākļos šim nolūkam izmantojot kamīnu. Laika gaitā ir pārbaudītas ļoti daudzas receptes, bet tikai dažas no tām ir guvušas visu mājinieku nedalītu atzinību. Viens no šādiem ēdieniem ir vistu šķiņķīšu šašliks superātrajā marinādē – ar pārliecību varu apgalvot, ka gaļas marinēšanai būs nepieciešams vien tik ilgs laiks, līdz iekurināsi grilu, bet rezultāts noteikti tev neliks vilties.
Tomātu mērcē marinēts šašliks kora 'Juventus' gaumē
Tomātu mērcē marinētais 'Juventus' šašliks – gatavs cepšanai jau pēc pāris stundām.
Vistu šķiņķu šašliks klasiskā etiķa marinādē
Zeltaini, sulīgi un aromātiski šašlika gabaliņi ar patīkami skābenu etiķa pēcgaršu ir īsta bērnības vasaru klasika. Tā ir garša, ko daudzi cenšas "reanimēt", mēģinot eksperimentālā ceļā piemeklēt pareizās sastāvdaļu proporcijas. "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!" dalībnieks Mārtiņš iesaka no vecākiem aizgūto, pārbaudīto marinādes recepti papildināt ar karija pulveri un sauso dārzeņu maisījumu.
Laša šašliks ar ķirštomātiem un papriku
Buka šašliks kivi marinādē
Tuvojoties garšīgākajam pavasara piedzīvojumam uz Latvijas un Igaunijas robežas - 13.Lielajam labdarības robežtirgum, kā ietvaros 10.maijā notiks arī gaļas grilēšanas konkurss, valcēniete Lāsma Engere piedāvā recepti buka šašlikam. Receptes pierakstā saglabāta autores valoda un rakstības stils. Par Robežtirgu lasi šeit.
Tītara gaļas iesmiņi ar zemesriekstu sviesta mērci
Vīnā marinēts šašliks
Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!
Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam
Portera marināde pikantam cūkgaļas šašlikam
Portera alus marināde pikantam cūkgaļas šašlikam. Recepti piedāvā Lido šefpavāre Ilga Joma.
Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē
Šašliks kefīra un majonēzes marinādē
Ātrais - klasiskais šašliks
Klasiskā šašlika recepte, kas turklāt ļoti ātri pagatavojama!
'Tandoori' jēra šašliks
Klasiskais cūkgaļas šašliks
Šobrīd veikalos pieejamas neskaitāmas variācijas gatavai, jau iemarinētai cepamgaļai, tomēr daudz gardāks šašliks būs, ja marinēsiet to paši. Lūk, klasiska šašlika recepte, kurā tiek izmantots baltvīns un citrons. Vispārizplatītais uzskats, ka šašlikam noteikti jābūt marinētam etiķī, ir maldīgs.
Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē
Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.
Vistas filejas šašliks karija marinādē
Ja gribas sulīgu, garšām piesātinātu šašliku, bet ātri un bez ilgas marinēšanas, šī recepte būs tam piemērota.