Foto: Shutterstock

Nekur citur pasaulē neatrast otru tādu maizīti, kāda ir no latviešu maizes krāsnīm un maiznīcām nākusī, rūpīgi izlolotā un izceptā rudzu rupjmaize. Rupjmaizi baudām ne vien brokastīs, ar dzeltena sviesta kārtiņu un kādu siera, tomāta, gurķa vai desas šķēlīti, bet arī citās maltītēs – pusdienās pie zupas, bet vakariņu noslēgumā kādā saldā, tikai mūsu kulinārijai raksturīgā desertā.

Kārtīgas rudzu maizes pagatavošana prasa krietnu laiku un fizisko slodzi, Tasty.lv stāsta bijušais maiznieks Māris Nuķis. "Laikos, kad pats strādāju maiznīcā, rupjmaizes mīklu raudzējām pat 24 stundas." Rupjmaizes mīklu gatavo no ierauga, kas noturēts apses koka kubulā. Ieraugu gatavo no ieplaucētiem rudzu miltiem, kam pievienots ūdens un ķimenes. Rupjmaizes mīklas raudzēšana prasa īpašu uzmanību un pietāti, jo tā jāraudzē trīs reizes. Kad mīkla uzraudzēta, to liek abrā (mūsdienās gan to dara speciālas ierīces), un pievieno tai raupjos rudzu miltus, sāli un cukuru. Kad mīkla izmīcīta, to saveido skaistos kukulīšos un liek cepties maizes krāsnī. Tāda nu ir vienkāršā rupjmaizes recepte.

Pavisam īpaši bieza un liela rupjmaizes šķēle garšos ne vien ar speķi, bet arī uz maizes liktiem karstajiem salātiem, piemēram, kopā ar skumbriju. Bet formas rupjmaizē jeb ķieģelītī, kā to tautā sauc, iesakām liet kādu kausiņu krēmzupas. Ikvienam ir zināms rupjmaizes kārtojums, kur starp saldā putukrējuma un ievārījuma kārtām paslēpusies sadrupinātā maizīte. Taču pavisam izcili garšos maizes zupa, kuru it īpaši iesakām baudīt valsts svētku laikā.

Rupjmaizes kūka ar dzērvenēm

Rupjmaizes biskvīta kūka ar putukrējumu un dzērvenēm lieliski iederēsies svētku galdā - gan 18. novembrī, gan citos godos. Visas sastāvdaļas norādītas kūkai, kas cepta 20-22 cm diametra veidnē.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes sacepums ar bekonu, sīpoliem un ķirbju sēklām

Foto: Shutterstock

Sacepums, kurš "piesies" dūšu pat malkas cirtējam - tik sātīgs tas ir. Turklāt, tas ir ielisks veids, kā vari izmantot vakardienas maizi.

Lasīt vairāk

Pannā sautēti skumbrijas un tomātu salāti uz maizītes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skumbrija un tomāti, kombinācijā ar pievienotu papriku un nedaudz karija, ir fantastiska sviestmaizīšu garnēšanai. Viena no tām receptēm, kuru vari pagatavot, kad vēlies sātīgas, vēlas brokastis, vienkāršas pusdienas, kuras paķert līdzi kārbiņā, vai našķoties ar ko gardu, gaidot pusdienas vai vakariņas.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kārtojums glāzītēs

Foto: Shutterstock

Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar šķiņķi un rupjmaizes graudziņiem

Foto: Shutterstock

Dārzeņu zupa ar rupjmaizes grauzdiņiem žāvētas gaļas pavadījumā.

Lasīt vairāk

Gardā rudzu maizīte ar paipalu olu, spinātiem un prošuto šķiņķi

Sajūti, kā nokraukšķ tumši brūnā garoziņa, kas aptver visu vērtīgo - šķiedrvielām bagātos rudzu pilngraudu maizes valgajā mīkstumā, ķimeņu pikantumu un rudzu iesala saldeno garšas niansi…

Lasīt vairāk

Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās

"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu

Foto: DELFI

Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!

Lasīt vairāk

Kārtainie ķiploku grauzdiņu salāti ar tomātiem un kukurūzu

Foto: Privātais arhīvs

Šie ir vieni no iecienītākajiem salātiem jau labu laiku. Pirmo reizi ar šiem salātiem saskāros pie savas māsas. Viņa bija pagatavojusi, un arī es atzinu par labu esam. Taču ilgstoši nespēju saņemties un pagatavot pati.

Lasīt vairāk

Kartupeļu zupa ar kukurūzu 'ķieģelīša' podiņā

Trīs vienkāršas sastāvdaļas, dažas, ne pārāk vienkāršas manipulācijas, un tumīga kartupeļu zupa ar neparastu ceptu ķiploku aromātu gatava. Pasniedz to kraukšķīgā maizes podiņā un pārkaisi ar svaigiem lociņiem. Priecēs gan vēderu, gan acis!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!