Foto: Shutterstock

Latviešu īpašās attiecības ar kartupeļiem apliecina gan grāmata "444 kartupeļu ēdieni", kas atrodama teju katras sevi cienošas saminieces virtuves plauktā, gan lērums mīļvārdiņu, kādos šis dārzenis tiek dēvēts dažādās Latvijas malās: tupenis, rācenis un buļba ir zināmākie no tiem, bet "Skats" ir apkopojis arī virkni kaut mazāk populāru, tomēr ne mazāk labskanīgu kartupeļa "iesauku", kuras uzskaitītas šajā rakstā. Savukārt "Tasty.lv" radošā komanda pārskatīja mūsu plašos recepšu apcirkņus, atsijājot 22 tautā iemīļotas receptes, kur kartupelis ir iecelts goda vietā.

Visu šo ēdienu pagatavošanai nepieciešami vien pāris, teju katras mūsu valsts mājsaimniecības krājumos atrodami produkti: burkāni, kāposti, ķirbji, sēnes, zirņi, pupas, saujiņa putraimu, kāda šļuka piena, gabaliņš pirtī nokūpināta cauraudzīša vai kreptīga sālīta siļķīte. Savukārt aizdara tiesai kalpos karote trekna skāba krējuma, sviesta pika, medus vai karote brūkleņu zaptes.
Foto: DELFI

Apsolām, ka recepšu garšvielu sarakstā tu neatradīsi arī tādus kārtīga latvieša garšu kārpiņām nesaprotamus svešzemju "brīnumus'' kā estragonu, kinzu, kariju, čili pārslas un pat baziliku, jo mūsu čaklo zeltenīšu un bāleliņu garšvielu plauktiņos goda vietu ieņem sāls, pipari, lauru lapas, ķimenes un, protams, kaltētas dillītes.
Lai labi garšo!

Īpaši kraukšķīgas kartupeļu pankūkas bez olām un miltiem

Katrai saimniecei noteikti ir sava kartupeļu pankūku cepšanas metode. Man vislabāk garšo tieši šādas pankūkas - sarīvētas rupjās skaidiņās, bez liekām piedevām un īpaši kraukšķīgas. Tā kā kartupeļu pankūkas neēdam katru dienu, tad es iesaku – cepot tās, nežēlot eļļu, tad rezultāts pilnīgi noteikti neliks vilties.

Lasīt vairāk

Gardās kartupeļu klimpas

Kartupeļu klimpas īpaši labi garšo ar kūpinātas vai maltas gaļas mērci, bet tās var aizdarīt arī ar kausētu sviestu, skābu krējumu un pat brūkleņu ievārījumu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas latgaliešu gaumē jeb 'buļbu bliņas'

"Buļbu bliņas" – ļoti gardas kartupeļu pankūkas ar rūgušpienu latgaliešu gaumē.

Lasīt vairāk

Guļbešņīki – Latgales vecmāmiņas ēdienu klasika

Gardi vārīto kartupeļu plācenīši ar burkānu un sīpolu pildījumu, ko Latgalē sauc par guļbešņīkiem. Proporcijas nav zināmas, jo laukos viss tiek noteikts uz aci, tāda arī recepte.

Lasīt vairāk

Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums

Sātīgs un vienkārši pagatavojams kartupeļu un ķirbju sautējums. Tas lieliski garšos lieliem un maziem ēdājiem gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

'Sencītis' jeb Kartupeļu pankūkas ar kūpinātu gaļu

"Sencītis" jeb gardās kartupeļu pankūkas ar kūpinātu gaļu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu ķiļķenu piena zupa

Kartupeļu ķiļķenu piena zupu pasniedz ar ķilavu maizītēm.

Lasīt vairāk

Krējuma mērcē sutināti cepelīni Latgales gaumē

Kartupeļu pankūku mīļi allaž sūkstās, ka rīvēšana ir tik kaitinoša, ka labāk palikt bešā. Bet, ja jārīvē kartupeļi cepelīniem, ķēpīgais process nesagādā galvassāpes, jo visu laiku sapņo, kā iekodīsies cepelīnā un saldā krējuma mērcīte tecēs pāri zodam.

Lasīt vairāk

Gardās kartupeļu desas ar ķimenēm

Kartupeļu desas ir gan Lietuvā, gan Latgales pusē iecienīts ēdiens. Agrāk kartupeļu desu gatavošana bija visai laikietilpīgs pasākums, bet mūsdienās, kad kartupeļus ar virtuves kombaina palīdzību var sarīvēt pāris minūtēs, šī gardā ēdiena pagatavošana būs pa spēkam katram.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu - kartupeļu un putraimu putra

Šķelto zirņu - kartupeļu un putraimu putra garšīga tāpat vai apcepta, kopā ar krējumu vai sīpoliem.

Lasīt vairāk

Kartupeļi ar mizu cepeškrāsnī

Kartupeļi ar mizu cepeškrāsnī var ēst vienkārši tādu kartupeli ar kādu mērcīti vai krējumu. Super garšīgi un pat vairāk neko klāt nevajag.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: krējumā sautēti cepelīni ar kūpinātas krūtiņas un sīpolu pildījumu

Iepriekš apcepti un tad saldā krējuma mērcē sutināti cepelīni ir daudz drošāks šī debešķīgi gardā lietuviešu un latgaliešu iecienītā ēdiena gatavošanas variants. Vārītajiem cepelīniem piemīt nejauks niķis ūdenī izšķīst, savukārt, pateicoties skaisti zeltainajai garoziņai, apceptie cepelīni, sautējoties krējuma mērcē neizjuks, bet gan kļūs maigi un mutē kūstoši.

Lasīt vairāk

Engures novada garša: 'Apsītes' podiņš ar šķiņķi, sēnēm un sieru

"Podiņā gatavots ēdiens ir aromātisks un sulīgs, turklāt ilgāk saglabājas silts. Gatavot māla podiņos ir arī parocīgi, jo katrs var kombinēt sastāvdaļas, atbilstoši savai gaumei. Apšuciema kafejnīcā "Apsīte" nobaudāmais podiņš ar dārza un meža veltēm ir raksturīgs latviešu virtuvei un jau daudzus gadus iecienīts šajā zvejniekciemā," Tukuma Tūrisma informācijas centrs piedāvā Engures novadam raksturīgu recepti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siļķes sacepums

Ziemas pusdienās vai vakariņās iederēsies mūsu tradicionālā siļķe, kura kopā ar kartupeļiem un piena-olu mērci uzburs gardu sacepumu. Ja izmanto sālītu siļķi, to pirms cepšanas pa nakti iemērc aukstā ūdenī. Ja izmanto siļķi eļļā vai marinādē, nosusini sausu papīra dvieļos.

Lasīt vairāk

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra - tik garda, ka neko citu nemaz klāt nevajag!

Lasīt vairāk

Pupu pītes jeb pikas ar kartupeļiem un kāpostiem

Kas to būtu domājis, ka īsti latviskā garā – no kartupeļiem, pupām un kāpostiem, var pagatavot kreptīgu un interesantu ēdienu. Šo variāciju par klasiskajām zirņu pikām Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.

Lasīt vairāk

'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē

Bērnībā pa kluso zagos virtuvītē, kur vecmamma vārīja rukšiem putru - miežu putraimu viru ar nemizotiem kartupeļiem. Kad klāt vēl piejauca pienu, sanāca īpaši garšīgs un sātīgs ēdiens piena sivēnu barošanai. Dažreiz izdīcu, lai vecmamma pagatavo arī man šādu putru, vien ar mizotiem kartupeļiem. Nesen mamma ļāva pakavēties bērnības atmiņās, tādēļ padalīšos ar šo garšu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar gailenēm un sieru

Izcili krēmīgs un gards kartupeļu šķēlīšu sacepums ar gailenēm un siera virskārtu. Pasniedz tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Piena zupa ar kartupeļu klimpām un sviestu

Piena zupa ar kartupeļu klimpām ir klasiska latviešu virtuves recepte. Bērnībā mamma vai ome šo gardo zupīti parasti cēla galdā, aizdarot ar sviestu vai dodot klāt baltmaizes šķēli, kas devīgi pārziesta ar sviesta kārtu. Recepti iesaka Sanita Polukejeva.

Lasīt vairāk

Gardie Liepājas menciņi

Liepājas viesi zina, ka pilsētas restorānos un kafejnīcās var nobaudīt vietējo ēdienu "Liepājas menciņi" – pēc senas Dienvidkurzemes receptes podiņā pagatavotus kartupeļus ar kūpinātu mencu un sīpoliem. Agrāk šī ēdiena gatavošanai tradicionāli tika izmantota saulē kaltēta menca, bet šāda delikatese mūsdienas ir reti kur sameklējama, tādēļ pamēģini šo gardo ēdienu pagatavot, izmantojot kūpinātu mencu.

Lasīt vairāk

Sklandu rauši ar medu un tupeņiem

Sklandu rauši - Mārtiņiem, Pēteriem un citiem svētkiem.

Lasīt vairāk

Kugelis – latgaliešu iecienītais kartupeļu sacepums

Latgales pusē no lietuviešiem aizgūti ne tikai cepelīni, bet arī kugelis – kartupeļu sacepums ar sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem. Vislabāk tas garšos, ja būs cepts malkas krāsnī uz oglēm, bet var izlīdzēties arī ar cepeškrāsni.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!