Foto: Shutterstock
Menca ir viena no iecienītākajām baltajām zivīm. Tā izceļas ar ļoti patīkamu garšu, tādēļ tiek izmantota daudzu ēdienu pagatavošanai. Ne velti valda uzskats, ka visgardākās un sulīgākās zivju kotletes sanākot tieši no mencas gaļas, ne velti tieši menciņi ir ar jūras zivīm izlutināto liepājnieku vizītkartes ēdiens un ne velti arī briti slavenā "fish and chips" pagatavošanai visbiežāk izmanto tieši mencu. Lai iepazīstinātu tevi ar daudzveidīgajiem mencas pagatavošanas veidiem un rosinātu iekļaut šo garšīgo un uzturvērtīgo balto zivi savā ēdienkartē, izvēlējāmies 14 ēdienus, ko noteikti ir vērts nobaudīt.

Lieliski ir arī tas, kas menca ir meklējama ne vien saldēto zivju plauktos, bet noķerama arī Baltijas jūrā, tādēļ varam to iegādāties veikalos un tirgū arī svaigā veidā. Mencas baltā gaļa ir ļoti blīva, maiga un liesa, tādēļ īpaši ieteicama tiem, kas vēlas atvadīties no liekajiem kilogramiem. Mencās ir arī daudz minerālvielu – īpaši kalcija, jona un selēna.

Mencu var gatavot dažādi – gan izmantot gardu kotlešu pagatavošanai, gan vienkārši apcept uz pannas līdz kraukšķīgai garoziņai, gan ņemt par pamatu sātīgas un aromātiskas zivju zupas pagatavošanai. Tā lieliski garšos arī izcepta uz grila.

Padoms: ja mencu pirms grilēšanas viegli iemarinēsi vai iesālīsi, tās gaļa kļūs stingrāka.

No mencas vari pagatavot arī krēmīgus sacepumus, fritēt un pasniegt ar kraukšķīgiem kartupelīšiem vai, ievīstītu mīklas mētelītī, izmantot kā garda zivju pīrāga pildījumu.

Lai labi garšo!

Mencas pīrāgs rauga mīklas 'mētelītī'

Foto: Shutterstock

Mencas pīrāgs īpaši skaistā "iesaiņojumā", kas slēpj sulīgu, maigu baltās zivs gaļu.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta mencas fileja

Lai pagatavotu šo gardo maltīti, nepieciešama vien mencas fileja, Santa Maria piedeva zivīm ar citronu, akmens sāls, citrona daiviņa un nedaudz sviesta. Un, protams, cepeškrāsns un 20 minūtes laika. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Mencas kotletes ar zirņu biezeni un zeltainiem kartupeļu stienīšiem

Foto: Vida Press

Mencas kotletes ar kartupeļu stienīšiem ir variācija par angļu virtuves "fish and chips". Karijs klasiskajam garšu salikumam piešķir nedaudz eksotisku noti.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā alus mīklā panēta zivs ar ceptiem kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Perfektam nedēļas sākumam jaunu sparu un kārdinošu noskaņu radīs recepte ar slaveno angļu fish and chips ēdienu. Protams, šis nav ēdiens, ko var atļauties ēst katru dienu, taču lietainā pirmdienā, tā, iespējams, būs labākā izvēle sevis palutināšanai, turklāt pagatavošana nav nemaz tik sarežģīta, kā tas varētu sākotnēji šķist.

Lasīt vairāk

Cepta mencas fileja kokosriekstu mētelītī

Foto: Shutterstock

Pamēģini ierastās rīvmaizes vietā zivs panēšanai izmantot kokosriekstu skaidiņas. Veidosies nedaudz saldena garoziņa, kas lieliski saderēsies ar baltajām zivīm. Pasniedz ar zaļajiem lapu un gurķu salātiem, mērcei sajaucot majonēzi ar bezpiedevu jogurtu un nedaudz saldās čili mērces.

Lasīt vairāk

Lielais mencas pīrāgs

Foto: Shutterstock

Ļoti gardais un glītais trauslās smilšu mīklas pīrāgs nevarēs atstāt vienaldzīgu nevienu. Zeltains, smaržīgs, pildīts ar kartupeļiem, sīpoliem un mencas filejas gabaliņiem. Pasniedz ar zaļajiem salātiem. Trauslo mīklu var aizstāt ar veikalos nopērkamo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Pannā cepta menca ar karamelizētiem puraviem un gailenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasaras zivju ceturtdienas gardums – apceptas gailenes un puravi ar gardu sīpolu mērci, bet tam visam pa virsu apcepta mencas fileja. Derēs gan pusdienām, gan vakariņām.

Lasīt vairāk

Cepta menca zem kraukšķīgas garoziņas

Foto: Shutterstock

Tik viegli pagatavojams un gards zivju sacepums ar maizes un siera drupaču garoziņu. To var pasniegt gan ikdienā, gan svētku reizē.

Lasīt vairāk

Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.

Lasīt vairāk

Vienkāršās zivju kotletes

Foto: Shutterstock

Prasmīgi pagatavotu zivju kotlešu garša ir maiga, tādēļ tām nav nepieciešams pievienot liekas garšvielas. Zivju kotletes var pasniegt gan tradicionālā veidā – ar kartupeļu biezputru un salātiem, gan izmantot tās radošāk, piemēram, gardu zivju burgeru pagatavošanai. Mencas gaļu vari aizstāt arī ar mintaja vai pikšas fileju.

Lasīt vairāk

Zivju zupa ar fenheli un sarkanajām pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšām bagāta sarkano pupiņu un mencas zupa, kurai pievienots Vidusjūras dārgums – fenhelis. Zupu pasniedz vēl karstu, liekot klāt smaržīgos pētersīļus.

Lasīt vairāk

Zivju kroketes ar kukurūzu un spinātiem

Cepeškrāsnī ceptas mencas filejas kroketes ar kukurūzu, grauzdiņiem un spinātiem.

Lasīt vairāk

Krēmīgais mencas un puravu sacepums

Foto: Shutterstock

Mencas – puravu sacepumu pasniedz ar kartupeļu biezeni un svaigu drāzeņu salātiem.

Lasīt vairāk

Gardie Liepājas menciņi

Foto: Liepājas reģionālā tūrisma informācijas birojs

Liepājas viesi zina, ka pilsētas restorānos un kafejnīcās var nobaudīt vietējo ēdienu "Liepājas menciņi" – pēc senas Dienvidkurzemes receptes podiņā pagatavotus kartupeļus ar kūpinātu mencu un sīpoliem. Agrāk šī ēdiena gatavošanai tradicionāli tika izmantota saulē kaltēta menca, bet šāda delikatese mūsdienas ir reti kur sameklējama, tādēļ pamēģini šo gardo ēdienu pagatavot, izmantojot kūpinātu mencu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!