Foto: Shutterstock

Kārtīgi pīrāgi nav ne maziņi, ne pusmēness izskatā – tie ir ar spīdīgu mīklas cepurīti un pildīti ar visdažādākajām sastāvdaļām. Lielos mīklas pīrāgus, kas pildīti ne tikai ar gaļu, bet pat dārzeņiem, garšvielām un želeju, iesakām baudīt reizēs, kad gribas sātīgas vakariņas. Bet desertu šādām reizēm var izvēlēties tematiski atbilstošu, pagatavojot mazus pildītos pīrāgus vai kādu lielāku augļu pīrāgu ar skaistu cepurīti vai glazūru.

Klasisko pīrāgu burvība slēpjas kraukšķīgajā mīklā, kas pagatavota no miltiem, olām un kausētiem taukiem. Tieši tauki mīklai palīdz būt tik spīdīgai un kraukšķīgai. Bet pildījuma "odziņa" slēpjas sastāvdaļu dažādībā un bagātībā, pīrāgu pildot ne tikai vien ar gaļu, piemēram, vistas, pīles, malto gaļu vai kādu citu, bet arī ar riekstiem, rozīnēm, žāvētiem augļiem. Tas, kas palīdz saturēt pīrāga sastāvu griešanas brīdī, ir gar mīklas sieniņām paslēpusies buljona želeja.

Bet saldos pīrāgus garšīgus padara augļi un ogas – tematiski rudenim, pīrāgus pilda ar āboliem un vēlajām avenēm. Taču ar ogām var variēt, izmantojot arī dzērvenes, mellenes un pat smiltsērkšķus (tad gan saldumam jāpiešauj kāda karote pūdercukura). Izvēlies kādu no kārdinošajām receptēm un - uz virtuvi!

Sātīgs kukulītis ar vistas gaļas un čorizo desas pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs un gards gaišas mīklas pīrāgs, kas pildīts ar vistas filejas gabaliņiem un čorizo desu. Īpašu aromātu pildījumam piešķirs pierīvētā citrona miziņa. Bet kukulīti vieglāk sagriezt palīdzēs gaļas buljona želeja, kas paslēpusies pildījumā.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Mazie cūkgaļas pīrāgi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Virtuves projekts čaklākajiem gatavotājiem – sātīgi gaļas pīrāgi, kas pildīti ne vien ar cūkgaļu, bet arī buljona želeju. Šos pīrāgus īpašus padara to forma, jo atgādina mazas maizes kūkas. No ārpuses nemaz nepateikt, kas paslēpies vidū.

Lasīt vairāk

Liels pildītais pīrāgs ar pīles gaļu, pistācijām un aprikozēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Milzu pīrāgs, kas pildīts ar pīles filejas gabaliņiem, nedaudz malto gaļu, pistācijām kraukšķīgumam un žāvētām aprikozēm saldākai garšas notij maltītes kopējā simfonijā. Lai gan gatavošana prasa krietnu brītiņu, rezultāts noteikti būs pūļu vērts.

Lasīt vairāk

Mazie ābolu un aveņu pildītie pīrāgi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karsti, garšīgi un pēc skata gluži neatvairāmi – mazie pildītie pīrāgi ar āboliem un avenēm. Rudens avenes garšos it īpaši labi un pildījumā patīkami sulos. Bet aromātu desertam piešķirs kanēlis, ar ko apkaisīti augļi un ogas.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas pīrāgs marokāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs pīrāgs, kas pagatavots no filo mīklas, sulīga vistas gaļas, rozīņu un pētersīļu pildījuma, kā arī pavisam nedaudz mandeļu skaidiņām kraukšķīgumam. Lieliska maltīte nesteidzīgām pusdienām vai vakariņām, kuru pasniegt kopā ar svaigajiem dārzeņu un zaļumu salātiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezeņa, bekona, puravu un siera pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs un gards sacepums no maiga kartupeļu biezeņa, puraviem, nedaudz apcepta šķiņķa un garda siera. Pīrāgu pasniedz tāpat vai kā piedevu kopā ar kādu gaļas ēdienu vai plaucētām olām.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.

Lasīt vairāk

Vistas un puravu pīrāgs ar filo mīklas cepurīti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards mīklas sacepums, kas pildīts ar tik vasarīgajiem jaunajiem kartupelīšiem, puraviem un burkāniem. Sātīgumam klāt pievienota vistas gaļa un šķiņķis, tas viss papildināts ar maigu piena mērci. Bet kraukšķīgumu maltītei piešķirs filo mīklas virskārta.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Dateļu un pekanriekstu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards un sīrupains pīrāgs, kura kraukšķīgajā garoziņā pildītas, ar cukura sīrupu sajauktas dateles un pekanrieksti. Lieliski garšos kopā ar karstu tēju labā kompānijā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!