Foto: Shutterstock
Izskatās, ka ziema beidzot ir atkāpusies, tādēļ ir īstais laiks uzņemt vitamīnu devu ar dažādu dārzeņu un salātlapu palīdzību. Šim nolūkam lieti noderēs spināti, kas satur īpaši daudz uzturvielu un minerālvielu, turklāt šīs koši zaļās, garšīgās lapiņas ieteicams iekļaut ēdienkartē tiem, kam nepieciešams uzņemt dzelzi. Spinātus var pagatavot ļoti dažādos veidos, un tas tik un tā saglabās savu vērtību. Visbiežāk tos tvaicē vai ātri apcep, bet visieteicamāk spinātus būtu lietot svaigā veidā, pievienojot dažādiem salātiem vai svaigajiem kokteiļiem. Zaļās lapiņas labi garšos arī omletē, zupā, biezenī vai sautējumā, turklāt tās piešķirs ēdienam arī īpaši košu un dzīvespriecīgu krāsu.

Kādas spinātu lapiņas būtu ieteicams izvēlēties – lielas vai mazāka izmēra? Uztura speciāliste Eva Kataja skaidro: "Nav lielas starpības, vai uzturā lieto mazās spinātu lapiņas vai lielās, nobriedušās spinātu lapas. Vitamīnu, minerālvielu un citu savienojumu sastāvs ir atkarīgs no augsnes, kurā spināti auguši, nevis lapiņu izmēra. Tāpēc droši var ēst tās, kuras labāk patīk." Speciālistu viedokli, kādēļ tomēr arī šos veselīgos zaļumus vajadzētu ēst ar mēru, uzzināsi šajā rakstā.

Kad spināti pārnesti no veikala, jādomā arī par to, kā šos veselīgos zaļumus ilgāk saglabāt svaigus. Kā gan tos uzglabāt, lai lielais spinātu iepakojums nebūtu jānotiesā jau nākamās dienas laikā? Izrādās, lielākā kļūda, ko pieļaujam pēc spinātu maisiņa atvēršanas, ir tāda, ka atlikušos spinātus mēs tur arī atstājam. Spinātiem būs ilgāks mūžs, ja tos pārliksi tīrā, cieši aizspiežamā plastmasas maisiņā, kurā ieklāta papīra dvieļa sloksne. Kāpēc tas tā, uzzināsi, izlasot šo noderīgo padomrakstu.

Lai iedvesmotu tevi vitamīniem bagātai nedēļas nogalei, sarūpējām 21 recepti, kur tieši spināti "spēlē galveno vijoli".

Lai garšīgas un veselīgas tev šīs brīvdienas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!