Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka latviešiem izsenis ir smeķējuši skābēti kāpostiņi. Mūsdienās nekas daudz nav mainījies, jo, pat no viensētas pārceļoties uz lielpilsētas dzīvokli, esam iemanījušies ieskābēt kāpostus, ja ne mucā, tad vismaz trīslitru burkā. Prombraucot no lauku radiem, mašīnas "bagažniekā" blakus kartupeļu maišelim un avīzē ievīstītam speķa gabalam noteikti ieguls arī nule kā no mučeles iesmelti skābie kāpostiņi, kas drošības labad rūpīgi iesaiņoti vairākos plastmasas maisiņos. Iespējams, šīs mīlestības pamatā ir tīri intuitīva jušana, ka skābi kāposti mūsu platuma grādos ir īsts "superfūds", kam vismaz gada aukstajos mēnešos noteikti ir ierādāma goda vieta ēdienkartē.

Uztura speciālista Maika Adamsa vadītās "Naturalnews" laboratorijas pētījums atklāj, ka 50 grami skābētu kāpostu satur vairāk probiotisko baktēriju nekā burciņa ar 100 probiotisko baktēriju kapsulām. Turklāt skābēti kāposti satur ļoti daudzveidīgu labvēlīgo baktēriju spektru – pat vairākus simtus dažādu baktēriju sugu, kamēr uztura bagātinātāji piedāvā vien 2-9 dažādas sugas vienā preparātā.

Protams, ne vienmēr kvantitāte ir atslēga, taču, kas attiecas uz skābētiem kāpostiem, tie nudien ir veselībai vērtīgs produkts. Vēl jo vairāk tādēļ, ka tie ir visiem pieejami un smieklīgi lēti, it īpaši, salīdzinot ar probiotiku preparātiem. Regulāri iekļaujot skābētus kāpostus savā ēdienkartē, tu parūpēsies par labvēlīgo baktēriju līdzsvaru savā zarnu traktā. Tā kā skābēti kāposti satur salīdzinoši daudz C vitamīna, tad tie ne sliktāk kā citrusaugļi noderēs arī profilaksei pret saaukstēšanās slimībām, iesaka "Latvijas Infektoloģijas centra" galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle


Visvērtīgākie, protams, skābētie kāposti ir tieši svaigā veidā. Bet, kā nu ēdīsi tos tāpat, karotēm vien? Viens variants ir krietnas skābētu kāpostu saujas pievienošana dārzeņu vinegretam, šādi salātos ar tiem aizstājot sālītos gurķus. Lai garās kāpostu strēmeles nestaipītos pa bļodu un salāti būtu parocīgāki ēšanai, pirms pievienošanas vinegretam, sagriez tos ar asu nazi vai šķērēm.

Kopš bērnības atceros, ka ziemas un rudens mēnešos pie dažāda veida kartupeļu maltītēm mamma galdā cēla arī skābētu kāpostu salātus. Kāpostiņiem nedaudz nospieda sulu, pievienoja šķipsnu maltu melno piparu, karotīti cukura un sīki sakapātu sīpolu, aizdaram izmantojot skābo krējumu vai eļļu – visbiežāk tieši saulespuķu. Sāli salātiem papildus pievienot nevajag, jo skābētie kāposti jau tā ir gana kreftīgi. Un sīpolus vai lociņus var pievienot tā pavairāk, nebaidoties, ka salāti būs pārāk asi, jo kāpostu skābums neitralizēs sīpolu sīvumu. Vienkārši, ātri, bet tik garšīgi!

Vācieši, kuri arī ir izslavēti kāpostmīļi, skābētos kāpostus izmanto pat hotdogu un burgeru pildījumam – ideja nudien ir aizlienēšanas vērta, jo kraukšķīgie kāpostiņi pildīs "divi vienā funkciju", aizstājot gan salātus, gan tradicionālās marinēto gurķu šķēlītes, Citus veidus, kā garšīgi izmantot veselīgos skābos kāpostus mazāk ierastos veidos, atklāsi, izpētot "Tasty" piedāvātās receptes, starp kurām ir gan pīrādziņi ar sulīgu skābu kāpostu pildījumu, gan sildoša kāpostu zupa, pelmeņi ar skābētiem kāpostiem un bigošs jeb štovēti kāpostiņi poļu gaumē.

Lai labi garšo!

Bigošs jeb sautēti kāposti poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Bigošs jeb sautēti kāposti ar bagātīgu gaļas piedevu, kas papildināti ar āboliem un sālītiem gurķiem, ir ziemas sezonai īsti atbilstošs, sātīgs poļu tradicionālās virtuves ēdiens, kas būs tīkams arī latvisku garšu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Pierogi jeb poļu pelmeņi ar skābētiem kāpostiem un sēnēm

Foto: Shutterstock

Pelmeņus gatavot mājās ir diezgan piņķerīgs un laikietilpīgs process, īpaši, ja nav speciālās pelmeņu formas, tomēr garša atsver visu! Šai reizei – poļu tradicionālie pierogi – pelmeņi ar kāpostiem un sēnēm! Pierogu pildījumam var izmantot arī vārītus kartupeļu masu, kas sajaukta ar biezpienu un ceptiem sīpoliem.

Lasīt vairāk

Štovētu kāpostu un cepeša sendvičs

Ja no svētkiem ledusskapī palikuši štovētie kāposti un kāds gabaliņš cepeša no brangajām vakariņām, tad šīs sastāvdaļas var apvienot burvīgā pusdienu sendvičā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu un putraimu zupa

Foto: Shutterstock

Vienkāršā skābu kāpostu un putraimu zupa ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Bezgrēka štovētie kāpostiņi – saldskābi un īpaši gardi

Foto: DELFI

Galvenais, kas nepieciešams, lai štovēti kāposti izdotos patiešām garšīgi, ir ne jau liels gaļas gabals, ko tiem pievienot, bet kvalitatīvi skābie kāposti. Štovēšanai labāk izmanto mammas vai lauku radu ieburkotos kāpostiņus, bet, ja šādas iespējas nav, tad pērc tos tirgū pie zināma pārdevēja, kur tos iespējams iepriekš nogaršot. Šī recepte ir ģeniāli vienkārša – bez nogurdinošiem priekšdarbiem un liekām kalorijām, bet rezultāts būs tik gards, ka par gaļas trūkumu kāpostos noteikti nebūs jāsūdzas.

Lasīt vairāk

Lielais pīrāgs ar štovētiem kāpostiem un mednieku desiņām

Foto: Shutterstock

Vienkārši gatavojams, sātīgs un ekonomisks. Ir tikai nepieciešami jau gatavi štovētie kāposti, mednieku desiņas, un kārtainā vai rauga mīkla. Ja vēlies, trauslo pīrāga mīklu var pagatavot mājās, lūk, recepte.

Lasīt vairāk

Saldskābmaizes burgers ar ievārījumu un skābētiem kāpostiem

Foto: Publicitātes foto

Neskatoties uz to, ka latvieši ļoti iecienījuši burgerus, šo ēdienu esam pieraduši asociēt ar amerikāņu virtuvi. Lai piešķirtu burgeram latviskās tradīcijas, "Latvijas Pārtikas ražotājs" piedāvā patriotisku burgeru recepti no neierastām sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis ar štovētiem kāpostiem

Foto: Publicitātes attēls

Neviens svētku galds nav iedomājams bez garšīga, sulīga cepeša. Tāpēc "Double Coffee" piedāvā pārbaudītu cūkgaļas cepeša recepti, kas noderēs svētku maltītei. Šefpavārs ir pārliecināts, ka garšīgākais cepetis ir no cūkgaļas kakla karbonādes, bet sulīgāku to padara plānā ādiņa, kas cepšanas laikā pārtop par kraukšķīgu garoziņu.

Lasīt vairāk

Maizes mašīnā cepta skābu kāpostu maize

Foto: Shutterstock

Garšas eksperimentētājiem - skābu kāpostu maize.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar olu un siļķi

Plānojot valsts dzimšanas dienas svētku galdu, veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina gatavot tradicionālus ēdienus Latvijas karoga krāsās, piemēram, biešu vinegretu ar olu un siļķi!

Lasīt vairāk

Fritēti kāpostu pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Pannā cepti vai eļļā vārīti kāpostu pīrādziņi.

Lasīt vairāk

Kreptīga biešu-skābētu kāpostu zupa ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Garda biešu zupa ar maltu gaļu un skābētiem kāpostiem – kreptīga un īsteni sātīga.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!