Foto: Shutterstock
Veselīgās un lētās grūbas ir lielisks graudaugs, kurš mums ir pieejams visu cauru gadu. Bet, vai zināji, ka tās jau izsenis tikušas izmantotas dažādās diētās un novājēšanas kūrēs? Izrādās, tas tādēļ, ka grūbas sniedz ātru sāta sajūtu, turklāt to sastāvā esošās šķiedrvielas izvada no organisma zarnu trakta šlakvielas un absorbē toksīnus. Kad gaisā jau jūtams pavasaris un kārojas ko vieglāku, no grūbām vari pagatavot gardas zupas.

Grūbas, kas ir nolobīti veseli vai šķelti mieža graudi, ir bagātīgs vitamīnu, minerālvielu, kā arī ogļhidrātu un olbaltumvielu avots.

100 g grūbu enerģētiskā vērtība sastāda 324 kalorijas, kas ir aptuveni piektā daļa no nepieciešamās dienas devas.

Tāpat grūbās atrodamas tādas svarīgas uzturvielas kā mangāns, selēns, dzelzs un 24% diētisko šķiedru. Grūbās esošās vielas veicina kolagēna veidošanos organismā, kas ir ļoti svarīga viela ādas veselībai un novecošanās aizkavēšanai. Šī vērtīgā graudauga lietošana uzturā ļoti labvēlīgi ietekmē arī sirds darbību. Pastāv viedoklis, ka ar grūbām var izārstēt pat alerģiju.

Grūbu - sālītu gurķu zupa

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.

Lasīt vairāk

Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām.

Lasīt vairāk

Sātīgais rasoļņiks

Foto: Shutterstock
Sātīgais rasoļņiks - kārtīgas pusdienas visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Baraviku zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Garda un ļoti sātīga grūbu un baraviku zupa.

Lasīt vairāk

Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili

Foto: Shutterstock
Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!