Foto: Shutterstock

Izcili gardas maltītes pamats parasti ir viena galvenā sastāvdaļa – un šīs receptes to lieliski pierāda. Baziliks ir tik daudzslāņains, ka tas būs lielisks ne tikai salātos un zupu garnējumos, bet izcelsies arī maigā un krēmīgā pesto, kraukšķīgos cepumos un pat sīrupaina deserta trauciņā ar putukrējumu.

Nevainojami tradicionāla garšu kombinācija, protams, ir baziliks, tomāti un mocarella siers – šo trīsvienību var pasniegt kā salātus un pat salikt virs trauslas smilšu mīklas pamatnes, lai pagatavotu kārdinošu un karstu sāļo tarti. Tikpat universāla, cik svaigas bazilika lapiņas, ir mērce pesto. To var izmantot kā salātu mērcēs, tā ziežot uz grauzdiņiem, apsmērējot krāsnī ceptu lasi un grilētu steiku.

Ja ierastās kombinācijas un bazilika gatavošanas veidi apnikuši – var atrast ko nebaudītu. Piemēram, pagatavot bazilika krekerus vai gardus cukīni un bazilika plācenīšus. Bet saldumu mīļiem pie sirds ies nektarīni cukura sīrupā ar krietnu porciju sakapātu un saldu bazilika lapiņu, kas desertam piešķirs svaigu aromātu.

Kā uzglabāt baziliku


Kā pēc iespējas ilgāk uzglabāt svaigās bazilika buntītes? Viens veids, kā nodrošināt to, ka baziliks būs lietojams ilgāk par nedēļu – pirkt to podiņā un pēc tam turēt uz vēsas palodzes. Taču, ja baziliks iegādāts jau grieztā veidā, tad buntītes liek burciņā vai glāzē ar ūdeni. Pēc tam baziliku apsedz ar plastmasas maisiņu. Svarīgi ir baziliku nelikt ledusskapī, jo tad tā lapiņas ātri kļūs brūnas un apvītīs.

Sāļā tomātu un bazilika tarte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga, garda un aromātiska tarte no kraukšķīgas mīklas pamatnes. Sacepumā paslēpušies arī gardie ķiršu tomāti un baziliks, bet to visu satur kopā olas un saldā krējuma pildījums.

Lasīt vairāk

Svaigs bazilika pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts lasis ar pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.

Lasīt vairāk

Trauslie bazilika krekeri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgie bazilika krekeri, kuru ēšana ir viens liels piedzīvojums. Pa gabaliņam vien lauz nost un ēd.

Lasīt vairāk

Cukīni un bazilika plācenīši ar mārrutku mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgas sāļās cukīni pankūkas jeb plācenīši ar svaigo baziliku. Cukīni vietā var izmantot arī jaunos kabačus. Pankūkas pikantākas padara tajās esošais čili, kā arī mārrutku mērce, ar ko tās pasniedz.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, kazas sieru un baziliku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas kārtainās mīklas maizītes ar gardu kombināciju – tomātiem, kazas sieru un baziliku. Pasniedz kā uzkodu pie dzērieniem vai piedevu lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Nektarīni medus un bazilika sīrupā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Deserts no medus mērcē noblanšētiem nektarīniem, ko pasniedz saldā ēdiena trauciņā ar putukrējumu vai saldējumu. Īpašu garšu desertam piešķirs baziliks, kas patīkami atsvaidzinās un kontrastēs ar augļu saldumu.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu tomātu biezzupa ar grauzdiņiem un baziliku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Aromātiska, karsta un nedaudz pikanta biezzupa ar kraukšķīgiem maizes gabaliņiem. Tieši tas, kas vajadzīgs vējainā ziemas dienā, lai sasildītos!

Lasīt vairāk

'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).

Lasīt vairāk

Risoto ar pētersīļiem un baziliku

Foto: Shutterstock

Gardais risoto būs viegla maltīte, kuru pagatavot reizēs, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša un pārlieku nesarežģīta. Tradicionāli gan itāļi risoto gatavo ar liellopa kaula smadzenēm, tomēr šajā receptē tās var arī nepievienot. Atsvaidzinošu garšu maltītei tāpat piešķirs baziliks un pētersīļi.

Lasīt vairāk

'Caprese' salāti

Foto: Shutterstock

"Caprese" salāti ātrai uzkodai vai viesību galdam.

Lasīt vairāk

Pasta ar vārītu vistu un citronu

Foto: Vida Press

Pasta ar citrusaugļa svaigumu un vistu – kas gan var būt vēl labāks, ko pagatavot vakariņām?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!