Foto: Shutterstock
Ne visiem ir bijusi iespēja gatavoties Vecgada vakara svētku galda klāšanai savlaicīgi, atslogojot darāmos darbus pēdējai gada dienai. Tomēr gardus cienastus vari paspēt sagatavot arī šajā dienā. Izvēlies vienkāršāk gatavojamus, mazāk darbietilpīgus ēdienus, tad paspēsi sagatavot maltīti arī lielākam ēdāju pulkam.

Ja esi ierobežots laikā, ko vari veltīt maltītes gatavošanai, izvēlies pamatēdienam zivis, liellopa vai vistas fileju, pīles krūtiņu. Tos visus var pagatavot salīdzinoši īsā laika sprīdī. Cūkas cepeti, pirms likšanas cepeškrāsnī, kādu brīdi vāri katlā, tā tas būs daudz ātrāk gatavs, turklāt cepetis būs izteikti sulīgs un mīksts.

Tradicionālo salātu griešanā un jaukšanā būs nepieciesams ieguldīt nedaudz vairāk darba. Tomēr uz galda jau nav jāatrodas neskaitāmiem salātiem. Izvēlies pagatavot, piemēram, siļķi kažokā, jo šo salātu sastāvdaļas var arī negriezt gabaliņos, bet izmantot rupjo rīvi. Tādējādi, kad visi nepieciešamie dārzeņi novārīti, pašus salātus sajauksi samērā ātri.

Piedāvājam 17 burvīgi gardas idejas tavam svētku galdam, kuras tu varēsi paspēt realizēt šis dienas laikā. Laimīgu Jauno gadu!

Zaļajā tējā grauzdēts lasis

Šī gardā maltīte no pasaulslavenā šefpavāra Džeimija Olivera krājumiem satur lielāko daļu no ikdienā nepieciešamajām minerālvielām un vitamīniem, arī ar C vitamīnu bagāto, sulīgo mango, tādēļ palīdzēs uzturēt mūsu imūnsistēmu ideālā stāvoklī.

Lasīt vairāk

Šokolādes braunijs ar lazdu riekstiem

Foto: Shutterstock

Lielisks ziemas kārums, turklāt tik viegli pagatavojams. Kūka būs garšīgāka, ja tā nebūs izcepusies pārāk sausa. Izmanto apmēram 20x20 centimetrus lielu pannu.

Lasīt vairāk

Kokteilis 'Royal Connection'

Foto: Publicitātes attēli

Samtains un gards upeņu balzama kokteilis ar laima un ķiršu sulu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Riga Black Balsam Global Cocktail Challenge 2015 laureāts Inguss Reizenbergs.

Lasīt vairāk

Cepti artišoki ar ķiplokiem un citronu sulu

Foto: Shutterstock

Vienkārša, taču reizē arī pietiekami īpaša recepte ar Vidusjūras vēsmām. Tā kā artišoki ir dienvidnieku virtuves sastāvdaļa, tos bieži vien gatavo ar olīveļļu, garšvielām un citronu sulu. Šo maltīti, līdzīgi kā apceptus kartupeļus, var baudīt tāpat vai kopā ar zivīm vai gaļu.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta karpa ar mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock

Izcils svētku ēdiens, kas būs īpaši piemērots tradicionālam Ziemassvētku galdam. Atkarībā no tā, cik liela ir karpa, sanāks 4-6 porcijas.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā kartupeļu kūka

Foto: Shutterstock

Ļoti kārdinošs veids, kā svētku reizei sagatavot kartupeļus pasniegšanai kopā ar kādu cepeti vai zivi.

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes un aveņu siera kūciņas

Foto: Shutterstock

Gards, maigs un gaisīgs našķis, kas greznos jebkuru svētku galdu. No dotā produktu daudzuma iznāk apmēram 16 mazas kūciņas, taču diezin vai kāda paliks neapēsta, jo saldā un skābā balanss ir tik kārdinošs, ka grūti atturēties no papildporcijas.

Lasīt vairāk

Ar cukurotām mandelēm pildītas pīļu krūtiņas

Šī Džeimija Olivera radītā maltīte būs īsts baudījums ikvienam, kam patīk gardi pamieloties. Tā paredzēta divām personām un lieliski iederēsies Ziemassvētku galdā kopā ar glāzi "Cabernet Sauvignon" vīna vai kādu atspirdzinošu dzērienu. Piedzīvo svētkus romantiskā gaisotnē!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā

Foto: Shutterstock

Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru

Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.

Lasīt vairāk

Pildīti āboli ar jēra gaļu un gailenēm

Foto: DELFI

Patīkams svētku vakariņu sākums – cepeškrāsnī apcepti āboli, kas pildīti ar garšīgu jēra gaļu un gailenēm. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.

Lasīt vairāk

Silķe kažokā svētku galdam

Foto: Shutterstock

Siļķe kažokā ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.

Lasīt vairāk

Cepti pildītie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem

Foto: Shutterstock

Atraktīvi un kārdinoši, pildīti mazie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem. Pasniedz kā pamatēdienu vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem.

Lasīt vairāk

Kārtainie garneļu salāti glāzītē

Foto: DELFI

Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.

Lasīt vairāk

Ziemassvētku šokolādes rulete franču gaumē

Foto: Shutterstock

Šokolādes rulete koka stumbra veidolā (Yule log) ir neatņemams franču Ziemassvētku un Jaunā gada svētku galda kārums. Noslēdzošo rotājumu var veidot ar šokolādes skaidiņām, šokolādes lapiņām, ar vienkāršu pūdercukura sniedziņu, cukura pērlītēm.

Lasīt vairāk

Dzērveņu deserta suflē

Foto: Shutterstock

Maigs, gaisīgs un netverams. Pasniedzams uzreiz, tiklīdz izņemts no krāsns. Tādēļ visu ēdāju uzmanībai ir jābūt veltītai suflē. Nekādas runas vairs! Suflē var pasniegt ar sakultu putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!