Foto: Shutterstock
Ja esi starp tiem, kas šajā nedēļas nogalē saelpojies pilnu krūti svaigā pavasara gaisa, izstaigājis dabas takas, kopis dārzu, pagalmu vai kā citādi aktīvi atpūties, saprotams, apetīte ir divtik liela. Pēc labas un aktīvas (uzsvars tieši uz šo vārdu) atpūtas esam pelnījuši arī panašķēties, un kāpēc gan tie nebūtu mājās gatavoti eklēri vai vēja kūkas?

Gan jau ne vienam vien radies priekšstats, ka pašiem pagatavot eklērus vai vēja kūkas ir neiespējamā misija. Tomēr plaucētā mīkla ir viena no vieglāk pagatavojamām, ir tikai jāzina pārbaudīta recepte un tehnika, kā tas jādara. Sviests, ūdens, piens, sāls katliņā kopā jāuzkarsē, līdz sviests izkūst, tad jāiemaisa milti, sparīgi maisot visu kopā. Kad tas izdarīts, katliņš jāliek atkal uz uguns un karsējot cītīgi jāmaisa, lai mīkla saveļas lielā pikucī. Visbeidzot jāiekuļ olas un jāiegūst spīdīga, viendabīga mīkla, ko atdzesējot jau var izmantot dažādi – cept pamatu eklēriem, vēja kūkām, gredzeniem, ko pēc tam pildīt un garnēt pēc sirds patikas. Plaucētās mīklas knifiņus vari apgūt šeit.

Foto: Shutterstock

Pildījumi un garnēšana


Klasisku vērtību cienītāji var pagatavot eklērus ar vārīto krēmu vai vēja kūkas ar biezpiena krēmu, taču nevajadzētu izvairīties no radošām atkāpēm. Piemēram, eklērus var pildīt arī ar putukrējumu, kas sajaukts ar kakao, tāpat labi derēs kāds citrusu krēms vai vārītais krēms ar netradicionālām piedevām – ogām, balto šokolādi vai kādu augļu biezeni. Vēja kūkās var pildīt šokolādes krēmu, izcili labi garšos kondensētā piena krēms. Pildījuma bagātināšanai izmanto ogas, augļus – svaigus vai žāvētus.

Ļauj vaļu mākslinieciskajam noskaņojumam arī noformēšanā – glazē plaucētās mīklas gardumus izkausētā šokolādē, kas sajaukta ar nelielu daudzumu saldo krējumu, lai tā sastingstot neplaisā. Bet tikpat labi var dekorēt ar krāsainām glazūrām, kādas gatavo piparkūkām, apslaki ar karameli vai pārkaisi ar pūdercukuru, kanēli un pasniedz ar svaigām ogām, riekstiem, mandeļu skaidiņām un citiem labumiem.

Ja vēlies paļauties uz pārbaudītām receptēm un vadīties pēc konkrētām norādēm, visai plašas iespējas un dažādu plaucētās mīklas gardumu receptes atradīsi ''Tasty'' recepšu krājumos.

Lai grēcīgi garda nedēļas izskaņa un pavasara sagaidīšana!

Amerikāņu vēja kūkas ar zemeņu sviestu

Brīnišķīgs brīvdienu brokastu gardums - gaisīgas un vienkāršas vēja kūkas jeb "popover". To cepšanai izmanto īpašu olu mīklu, tās cep kēksiņu formiņās un cepoties maizīte uzpūšas un izceļas augstu gaisā, veidojot tukšu vidu. Maizīti pēc tam var plēst uz pusēm, apsmērējot ar sviestu vai ievārījumu. No dotā produktu daudzuma sanāks 12 vēja kūkas.

Lasīt vairāk

Ekleri ar vārīto krēmu un šokolādes glazūru

Ekleri ar vārīto krēmu un šokolādes glazūru garšos gan lielajiem gan mazajiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Kūciņas 'Vecrīga'

Īpašajam cienastam kūciņas 'Vecrīga'. Gatavotas no gaisīgas plaucētās mīklas. Kūkas pilda ar biezpiena putukrējumu un pārklāj ar izkausētu šokolādi.

Lasīt vairāk

Apsnigušās vēja kūkas ar banānu krēmu

Vēja kūkas ar banānu krēmu un pūdercukura 'sniega' kārtiņu - gardums, kas ir katras darbošanās minūtes vērts.

Lasīt vairāk

Ekleri ar marcipāna krēmu

Īpašais viesību kārums - ekleri ar marcipāna krēmu.

Lasīt vairāk

Šokolādes eklēri

Visgrēcīgākais no visiem gardumiem un franču konditoru klasika – plaucētās mīklas eklēri ar vārītā krēma pildījumu un šokolādes glazūru. Glazūrai īpašu spīdumu piešķirs želatīns, bet pildījumam patīkamu garšu un smaržu – vaniļa. Baudīt ar mēru!

Lasīt vairāk

Eklēri ar biezpiena krēmu

Eklēri ar gaisīgu biezpiena krēmu - gards jo gards kārums.

Lasīt vairāk

Eklēri ar zemenēm un pistācijām

Eklēri ar zemenēm un pistācijām - lai gardēži novērtē.

Lasīt vairāk

Gaisīgās vēja kūkas

Gaisīgās vēja kūkas ar biezpiena un putukrējuma pildījumu.

Lasīt vairāk

Spāņu čurros cepumiņi

Brīnišķīgs kārums, kuru tradicionāli pasniedz ar šokolādes mērci. Klasiskos čurros cepumus vāra eļļā, bet figūrai draudzīgāk būs, ja tos ceps cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Eklēri ar biezpiena krēmu

Vienurīt pamodos ar skaidru domu - gribu eklērus. Pašceptus. Taču te bija viena neliela problēma. Man mājās nebija konditorejas šprice, jo iepriekšējā reizē es sabeidzu šprici un arī pašus eklērus. Iedvesmojoši vai ne? Bet nolēmu noriskēt. Uz akciju nopirku vienreizlietojamās konditorejas tūtas. Tā teikt - kas būs, būs. Un kā testētājus, pieaicināju draugu ģimeni. Galarezultāts pazuda nepilnās piecās minūtēs... laikam bija garšīgi!

Lasīt vairāk

Franču virtuves klasika – Onorē kūka

Klasiska franču kulinārijas recepte, kas nosaukta Svētā Onorē (St. Honoré) vārdā, kurš ir konditoru un šefpavāru patrons. Lai gan sarežģīti pagatavojama, šī kūka, gluži kā teju jebkura franču virtuves smalkmaizīte, būs izcili garda.

Lasīt vairāk

Kārdinošie plaucētās mīklas gredzeni ar šokolādes krēmu un zemenēm

Grēcīgi gards plaucētās mīklas našķis, kas pildīts ar saldu šokolādes krēmu un zemeņu šķēlītēm. Pa virsu kraukšķīgajai mīklai uzbārstītās mandeļu skaidiņas un pūdercukurs pāršķeltai vēja kūkai līdzīgo gardumu padarīs izcili pievilcīgu. Šokolāde un zemenes tomēr ir garšu kombinācija, kurai grūti pretoties.

Lasīt vairāk

Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu

Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu - gardums pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Vējakūkas ar vārīto krēmu un zemenēm

Lai pagatavotu vējakūkas ar vārīto krēmu un zemenēm, vajadzīgas zināmas virtuves iemaņas - gan plaucētās mīklas, gan vārītā krēma pagatavošanai ir savi knifiņi, tomēr tas ir to vērts, īpaši, ja vēlies kādu īpaši iepriecināt vai pārsteigt. Reti kurš spēs atteikties no tāda grēcīga kāruma!

Lasīt vairāk

Eklēri ar putukrējuma - ogu krēmu

Eklēri ar putukrējuma - ogu krēmu derēs jebkuri ballītei vai svinībām.

Lasīt vairāk

Vējakūkas

Gaisīgās un gardās vējakūkas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!