Foto: Shutterstock
Lieldienām piedien kārtīgs svētku galds, kas piepildīts dažnedažādiem gardumiem. Bez olām, biezpiena pashas, salātiņiem un citiem labumiem, daudzu valstu tradīcijas pieprasa galdā likt arī pašu ceptu maizīti. Katra tauta vai ticība to dara pēc savām tradīcijām, bet tas netraucē aizņemties idejas un pagatavot kādu krievu kuliču, britu krusta maizīti vai franču brioša maizīti.

Kuličs ir tā maize, kurai svētku galdā pēc pareizticīgo tradīcijām jāstāv līdzās pashai. Maize jācep stāva un apaļa, lai katram ēdājam tiktu pa lielai šķēlītei. Bet uz tās ziež virsū biezpiena pashu un ēd abus gardumus kopā.

Krusta maizītes ir viens no Lielbritānijas lepnumiem, ko paši briti ēd Lielajā piektdienā. Maizītes gatavo no mīklas, kas papildināta ar garšvielām, rozīnēm, bet to virsū uzziests balts krusts, kas simbolizē Kristus sišanu krustā. Novirzoties no tradicionālajām receptēm, šos gardumus vari gatavot arī vēlāk un ēst Pirmajās Lieldienās. Bet, pieejot gatavošanai radoši, krusta maizītes vari izcept arī kēksiņu izskatā.

Latviešu virtuvei jau tuvāks gardums būs kliņģeri. Tos gatavo gan grieķi, gan vācieši. Interesanti, ka grieķi savos Lieldienu kliņģeros iecep arī sārti krāsotas olas. Bet katrs pats savā versijā var paslēpt mandeles, marcipānu, rozīnes vai kādu citu žāvēto augli un papildināt to ar gardām drupačām.

Bez jau minētajām maizītēm vērts pamēģināt arī kādu brioša pīni, ko iecienījuši francūži, un apziest to ar ievārījumu. Bet tikpat labi galdā iederēsies arī nelielas kanēļmaizītes, kāds apaļš kēkss, kas atgādina saulīti, vai cits gardums. Atliek vien izvēlēties kādu no "Tasty" receptēm un ķerties pie gatavošanas!

Kuličs

Foto: Shutterstock

Tradicionālais Lieldienu kuličs svētku galdam.

Lasīt vairāk

Krusta maizītes-mafini Lieldienām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Krusta maizītes ir tradicionāls Lieldienu našķis, ko ēd Lielajā piektdienā. Tomēr, ēšanas paradumiem mainoties, tās pasniedz arī īpašās svētku reizēs, piemēram, Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Atšķirībā no citām smalkmaizītēm, to pagatavošanai izmanto gan kviešu, gan rudzu miltus. Bet maizītēm virsū tiek veidots dekoratīvs krusts, kas simbolizē Jēzus sišanu krustā.

Lasīt vairāk

Brioša maize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili gaisīga un sviestaina rauga mīklas maizīte –
franču brokastu klasika. Pasniedz briošu (brioche), kamēr vēl maize silta, kopā ar iecienītāko ievārījumu.

Lasīt vairāk

Saldā pīne ar kanēli un rozīnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājās cepta saldā maize ar rozīnēm, kanēli un spožu pūdercukura glazūru. Ideāli garšos pie kādas tējas tases, maizes riku apziežot ar sviestu, ievārījumu vai medu.

Lasīt vairāk

Lieldienu krusta maizītes

Foto: Shutterstock

Lieldienās vari izcept mazās krusta maizītes. Tās sanāks pūkainas un mīkstas, un ļoti garšīgas. Nelielā rudzu miltu piedeva mazītes patīkami atšķirs no citām kūkām un smalkmaizītēm.

Lasīt vairāk

Pītais svētku kliņģeris

Foto: Shutterstock

Lai kliņģeris būtu pūkains un mīksts un lai ilgāk tas saglabātos svaigs, mīklu nedrīkst pārmīcīt. Jo vairāk mīkla tiks mīcīta, jo vairāk no miltiem izstrādāsies glutēns, jo cietāks un sausāks iznāks klinģeris. Piedāvājam klinģera cepšanas paņēmienu, kurā mīkla netiek mīcīta vispār. Visu darbu izdarīs raugs un laiks.

Lasīt vairāk

Ātrās kanēļmaizītes mafinu formās

Foto: Vida Press

Viens no tiem rītiem, kad pamosties un saproti to, ka brokastīs vēlies ko saldu, precīzāk sakot, kanēļmaizītes. Ko darīt, ja rauga mīklu gatavot nav laika, spēka vai pieredzes, bet saldētavā neglabājas kārtainā mīkla? Bet varbūt plauktu dziļumā aizķēries reiz nopirkts, bet tā arī neizmantots gatavais miltu maisījums picas pagatavošanai? Izrādās, no tā var pagatavot labu labās kanēļmaizītes! Šādu ideju iesaka žurnāls "Woman's Weekly". Izmēģināsim?

Lasīt vairāk

Lieldienu kēkss ar biezpienu un šokolādes glazūru

Foto: Shutterstock

Gards biezpiena kēkss ar šokolādes glazūru Lieldienu galdam.

Lasīt vairāk

Kliņģeris ar rozīnēm un zemesriekstiem

Foto: Shutterstock

Kārtīgām svinībām - kārtīgu kliņģeri!

Lasīt vairāk

Saldā Lieldienu maize - kuličs

Foto: mosfood

Kuličs ir īpaši pagatavota, salda Lieldienu maize, kas īpaši populāra pareizticīgo tradīcijās. Pieņemts, ka šo maizīti iesvēta Lieldienu dievkalpojumā un tad ēd, svinot Lielā gavēņa noslēgumu un Lieldienu atnākšanu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!