Foto: Shutterstock

Tradicionāli Ziemassvētku galdā tiek celtas dažādas rauga mīklas maizītes, kliņģeri un pīrādziņi. Ceptās maizītes smarža apņem visu māju, un ir tik grūti atturēties, lai nepaņemtu vēl vienu, vēl vienu un vēl noteikti vieno svaigi izcepto, silto pīrādziņu vai kanēļmaizīti, vai kārdinošo magoņu ruletes šķēli.

Mūsu lasītāja Ziedītes kundze vēlas Ziemassvētkos sacept tik iecienītos kārumus, bet interesējas, vai bērniem nav kaitīgas rauga mīklas maizītes? Tā kā pīrādziņus un kanēļmaizītes ieplānojusi cept ne viena vien saimniece, lūdzām uztura speciālistiem komentēt šo kaitīguma apgalvojumu.

Rūpnieciski ražotais raugs neietekmē veselības stāvokli, teic Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta pētnieks Jānis Liepiņš, bet dietoloģei Gunai Rijkulei ir savs viedoklis.

Raugs aug 25 - 35 grādu temperatūrā. Ja ir karstāks par 60 grādiem pēc Celsija, maizes raugs iet bojā. "Ja vārās ūdens, vārās arī maizes raugs, atpakaļ ceļa vairs nav, maizes raugs ir beigts. Zinātniski nav atrasti patogēni maizes raugam, un neviens cilvēks no maizes rauga nav nomiris," saka doktors.

Savukārt dietoloģe Guna Rijkure nevis vaino raugu, bet gan vidi, kādā maize pēc cepšanas tiek uzglabāta līdz pircējam - tā parasti tiek ielikta plastikāta maisiņā. "Maize nespēj pilnvērtīgi elpot, līdzko ir radies mitrums iepakojuma iekšpusē, tas rada mikroskopisku pelējumu arī uz pašas maizes virsmas, kuru mēs nevaram redzēt, bet gardi apēdam, paši nemaz nenojaušot," skaidro Rijkure. Tāpat dietoloģe uzskata, ka cilvēkam piemērotāks ir nevis rūpnieciski ražotais raugs, bet maizes ieraugs.

Domājam, ka nevienam nevajadzētu atteikties no tradicionālajām Ziemassvētku maizītēm, padzirdot zinātnē nebalstītas teorijas. Pat, ja piekrītat Gunai Rijkurei, bet mājās ierauga nav, reižu reizēm izceptās maizītes, izmantojot rūpniecisko raugu, patiesu ļaunumu veselībai nenodarīs. Svaigi smaržojošās maizītes Ziemassvētkos dos prieku un īpašo svētku sajūtu. Protams, ja kādam ir alerģija pret baltajiem miltiem vai citiem produktiem, tas ģimenei jāņem vērā, bet tas nenozīmē, ka rauga mīklas maizītes ir kaitīgas pārējiem cilvēkiem.

Piedāvājam 12 gardas maizīšu un pīrāgu receptes no apjomīgās Tasty.lv pavārgrāmatas . Priecīgus Ziemassvētkus!

Gardā magoņu rulete

Foto: Shutterstock

Ļoti mīksta, pūkaina magoņmaizīte, kuras gaisīgumu nodrošina samērā slapjā rauga mīkla. Tādējādi maizītei ir gandrīz kūkas tekstūra. Magoņu vietā var izmantot arī kapātus riekstus.

Lasīt vairāk

Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes

Foto: Shutterstock

Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes. Uzreiz saku, ka mana rauga mīkla ir vislabākā, jo, pirmkārt, nav ilgi jāmīca, otrkārt, jāraudzē tikai 30 minūtes un ledusskapī! Tātad nevajag ne cepeškrāsni, ne siltu virtuvi. Treškārt, tā ir brīnišķīgi garšīga, jo tai ir vairāk sviesta, līdz ar to līdzīga kārtainajai mīklai.

Lasīt vairāk

Speķa pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Speķa pīrādziņi lielajām viesībām.

Lasīt vairāk

Medus rauši

Foto: Shutterstock

Tradicionāls latviešu godu kārums - medus rausis, tik piemērots rudenīgajam laikam, kad jau bagātīgi pieejams svaigais šī gada medus.

Lasīt vairāk

Lūcijas safrāna maizītes

Foto: Shutterstock

Lūcijas safrāna maizītes Zviedrijā tradicionāli cep uz Sv. Lūcijas dienu 13. decembrī un uz Ziemassvētkiem. No dotā produktu daudzuma iznāks 12-14 maizītes.

Lasīt vairāk

Apaļās rauga mīklas biezpienmaizītes

Foto: Shutterstock

Burvīgās biezpienmaizītes, tik mīlīgi apaļas, mājīgas un gardas, vēl siltas un tikko ceptas. Tās var cept gan ar rozīnēm, gan bez rozīnēm. Biezpiena masai var pievienot vaniļu vai rīvētu apelsīna miziņu.

Lasīt vairāk

Bērnības magoņmaizītes ar šokolādes glazūru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Lai gan mūsdienās veikalā ir nopērkams gandrīz vai pilnīgi viss, reizēm ļoti sakārojas tieši mājās ceptas smalkmaizītes ar bērnības garšu. Savu versiju par daudzu iecienītajām magoņmaizītēm piedāvā kulinārijas bloga Gards, ka nenoēsties! autore.

Lasīt vairāk

Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr

Foto: DELFI

Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!

Lasīt vairāk

Bokas jaunkundzes kanēļmaizītes ar āboliem

Foto: Shutterstock

Mums labpatīk domāt, ka Bokas jaunkundzes ceptās kanēļmaizītes bija tieši tādas - kārdinoši sulīgas, pēc kurām vēl ilgi smaržo visa māja, ik pa laikam rosinot nočiept no šķīvja vēl vienu.

Lasīt vairāk

Panetone ar dzērvenēm un balto šokolādi

Foto: Shutterstock

Panetone ir tradicionāla itāļu svētku maize. Garda, salda, viegla un poraina tā burtiski kūst uz mēles. Sukāžu gabaliņi un kaltētās dzērvenes ir kā mazi pārsteigumi. Folijā ieklātu, šo keksu varēsi uzglabāt divas nedēļas, turklāt tas nezaudēs savas lieliskās garšas īpašības.

Lasīt vairāk

Kanēļmaizītes ar gardo krēmsiera glazūru

Foto: Shutterstock

Ļoti smaržīga, garda smalkmaizīte, kas aplieta ar krēmsiera glazūru, iekarojusi pasauli ar nosaukumu "Cinnabon". Šīs slavenās bulciņas cepēji gan neatklāj nevienam savus cepšanas noslēpumus, bet tu vari izmēģināt savus spēkus tās atdarināšanā. Šai maizītei ir jābūt mīkstai un pūkainai, to pasniedz vēl siltu, pārlietu ar gardo krēmsiera glazūru. No mūsu receptē piedāvāto sastāvdaļu dotā daudzuma iznāks 12 kanēļmaizītes.

Lasīt vairāk

Ziemassvētku marcipāna štolle vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Ziemassvētku marcipāna štolle ir kaut kas līdzīgs bagātīgam kliņģerim, tikai to veido kā kukulīti, kas pildīts ar marcipānu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!