Foto: Shutterstock

Mēneša izskaņā, kad daudzi ar nepacietību gaida algas dienu, nākas īpaši piedomāt par pārtikai atvēlētā ģimenes budžeta racionālu izlietojumu. Šādās reizēs īsts glābējprodukts būs kartupeļi, ko latvieši ne velti jau izsenis godā par otro maizi. Zeltaini apcepti kartupelīši, ko daudzi neatteiktos nobaudīt, pat nakts vidū, ir pagatavojami neiedomājami dažādos veidos. Mēs apkopojām 16 "Tasty" apcirkņos uzietas krāsnī ceptu kartupeļu receptes, kas ļaus bez bažām sagaidīt algas dienu.

Kaut šķiet, ka pagatavot krāsnī ceptus tupeņus ir vieglāk par vieglu, tomēr ir vairākas kļūdas, kas var neatgriezeniski sabojāt iecerēto maltīti.

Piemēram, lai pabarotu visu ģimeni, kurā ir vairāk nekā divi ēdāji, nepieciešama liela cepešplāts, kas pielikta stāvgrūdām pilna ar kartupeļiem, taču, ja tupeņi būs pārāk cieši sakrauti viens pie otra vai pat vēl jo trakāk – divās kārtās, tie nevis cepsies, bet gan tvaicēsies. Tas tādēļ, ka dārzeņi karstumā iztvaiko mitrumu. Lai izvairītos no tā, ka kāroto kraukšķīgi zeltaino kartupeļu vietā iegūsti mīkstus un ārā jūkošus, atstāj starp tiem nelielas atstarpes, lai katrs gabaliņš kaut nedaudz apbrūnētu.

Citus noderīgus ieteikumus, kas palīdzēs izvairīties no kļūdām un pagatavot izcilus krāsnī ceptus kartupeļus, lasi šeit.

Foto: Shutterstock

Ja kartupeļus cītīgi noberzīsi un nomazgāsi, vari tos cept nemizotus, šādi izvairoties no lieka mizu tiesas zuduma, kas parasti tiek vieglu roku izmests atkritumos.

Ja tomēr recepte pieprasa kartupeļus nomizot, tad šeit uzzināsi, kā no mizām pagatavot gardu un kraukšķīgu uzkodu.

Citronīgi kartupeļi ar tomātiem, olīvām, un fetas sieru

Pagatavo ceptus kartupeļus grieķu gaumē – papildināti ar olīvam, svaigiem zaļumiem, sulīgiem tomātiem un citronu sulā marinētiem fetas siera gabaliņiem, tie ne vien izskatīsies ļoti kārdinoši, bet veidos tiešām izcilu garšu salikumu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pusītes ar sieru

Sātīgi un sierīgi kartupeļi mundierī – to pildījums būs īpaši mīksts un gards. Ēd tāpat vai pasniedz ar salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pusītes ar garšaugu sviestu

Būsim godīgi, kartupeļu ēdienus ir grūti izkonkurēt, un viens no iemesliem tam ir tik dažādās pagatavošanas iespējas. Šajā gadījumā gandrīz izvārītie kartupeļi noslēgumā tiek cepti cepeškrāsnī ar garšaugu sviesta piciņām, kas ēdienu padara īpaši kārdinošu.

Lasīt vairāk

Divas reizes cepti kartupeļi

Ļoti gards un kārdinošs veids, kā īpašās vakariņās pasniegt kartupeļus. Šim kartupeļu gatavošanas veidam vispiemērotākie būs īsi un apaļi kartupeļi, nevis gari un plāni.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā kartupeļu kūka

Ļoti kārdinošs veids, kā svētku reizei sagatavot kartupeļus pasniegšanai kopā ar kādu cepeti vai zivi.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu

Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļu 'vēdeklīši' ar bekonu, sieru un ķiploku sviestu

Laiskā brīvdienā, kad ir gana daudz laika nesteidzīgi darboties virtuvē, palutini sevi un mājiniekus ar neierastāk pagatavotiem kartupeļu "vēdeklīšiem", kas pildīti ar kūstošu sieru, bekona šķēlītēm un devīgi pārziesti ar ķiploku un zaļumu svietu. Ņammmm...

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm

Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi bez taukvielām

Kartupeļus, izmantojot olbaltumu, var izcept gandrīz bez taukvielām. Eļļu izmanto tikai tik daudz, lai ietaukotu pannu un lai kartupeļi nepieliptu pie tās.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļu vēdekļi ar bekonu

Ārkārtīgi labas un gardas vakariņas - krāsnī cepti kartupeļi ar bekonu, ķimenēm un sieru. Iesaku visiem, kam gribas lēti, labi un sātīgi paēst. Ij acij tīkami, ij vēderam labi!

Lasīt vairāk

Sālī cepti kartupeļi ar bešamela mērci

Neparasts veids, kā pagatavot ierastos kartupeļus. Sāls rada kraukšķīgu garoziņu, bet krēmīgā mērce papildina garšas buķeti. Atliek vien piedevās pasniegt svaigus salātus, un otrais ēdiens gatavs.

Lasīt vairāk

Izcila ceptu rozmarīna kartupeļu recepte

Izcilais virtuves meistars, britu šefpavārs Džeimijs Olivers savā raidījumu sērijā "Džeimija Olivera Ziemassvētki" rāda, kā mierīgi un bez steigas pagatavot dažādus izcili gardus svētku cienastus. Viens no Džeimija noslēpumiem ir - ja proti perfekti pagatavot ceptus kartupeļus, tu jau esi puceļā līdz izcilam Ziemassvētku cienastam.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas kartupeļu šķēlītes ar sieru un timiānu

Vienkāršs, bet gards kartupeļu sacepums - kā piedeva pamatēdienam. Ja pievienosi vairāk saldā krējuma un siera, kā arī pienu, iegūsi Francijā iecienīto kartupeļu "gratin" - sātīgu pamatēdienu!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar papriku

Krāsnī cepti kartupeļi ir ne tikai ļoti garšīgi un rada svētku sajūtu. Tādus ir ļoti viegli gatavot, jo nav jāstāv pie plīts, kamēr kartupeļi cepeškrāsnī. Vari izvēlēties, vai cepsi kartupeļus ar asumiņu, tiem uzberot čili vai kajennas piparus, vai bez asuma, pārberot tikai skaisto, sarkano saldās paprikas pulveri. Šādi cepti kartupeļi ir ļoti krāsaini un apetelīgi, un, protams, ļoti garšīgi. Tos var pasniegt ar dažādiem gaļas ēdieniem un salātiem. Mēs piedāvājam pasniegt ar tauriņvistu un sarkano kāpostu karija salātiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rozmarīna kartupelīši

Krāsnī cepti kartupelīši, kas tā vien smaržos un garšos pēc rozmarīna. Rozmarīnu kartupeļiem pievieno bagātīgi, lai rezultāts būtu vēl jo gardāks. Izvēlies nelielus kartupeļus, kas visi ir viena izmēra – tā tie izcepsies vienmērīgāk.

Lasīt vairāk

Folijā cepti kartupeļi ar ķiplokiem

Folijā cepti kartupeļi ar ķiplokiem un sviestu ikdienas maltītei vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!