Foto: Shutterstock
Mēneša izskaņā ne viens vien jūt, ka maciņš sarucis pavisam plāns. Ir skaidrs, ka nāksies krietni pafunktierēt, kādus pārtikas produktus izvēlēties un kādas maltītes gatavot, lai cienīgi sagaidītu algas dienu, neieslīgstot parādos. Labā ziņa ir tāda, ka mums ir lērums noderīgu padomu un izdevīgu recepšu taupības režīmam.

Tieši laika un ideju trūkums nereti izmisumā liek ķerties pie radikāliem līdzekļiem, steigā iemetot groziņā "roltonveidīgos" makaronus, pelmeņus vai zivju pirkstiņus, bet tā nebūt nav ne veselīgākā, ne arī lētākā izvēle.

Foto: Shutterstock

Iesākumā rūpīgi pārmeklē virtuvi, lai apzinātu krājumus. Labi pameklējot, noteikti pieliekamajā atradīsi gan kartupeļus un sīpolus, gan makaronus, zirņus un grūbas, kādā attālākā atvilktnes stūrī ieslīdējušu konservētu pupiņu bundžu, bet ledusskapī, ļoti iespējams, būs "aizķēries" apkaltis siera gabaliņš vai omes sarūpētā sālīto gurķu burciņa. Te atradīsi izsmeļošu "glābējproduktu" sarakstu un idejas, kā tos izmantot īpaši lietderīgi.

Starp citu, vai zini, ka no vienas vistas var pagatavot pat veselas četras maltītes ģimenei. Kā tas iespējams, uzzināsi, izlasot šo rakstu.

Foto: Shutterstock

Katrs letiņš zina – ja virtuves stūrī stāv maišelis ar kartupeļiem, tad bads nebūs jācieš, jo tupeņus var pagatavot neiedomājami daudz un dažādos garšīgos veidos, turklāt bez liekas naudas izšķiešanas vējā. Cerams, ka pēcsvētku mēnesī ne vienam vien noderēs šīs tautā iemīļotu kartupeļu ēdienu receptes, kuru pagatavošanai nepieciešami vien daži teju katras mūsu valsts mājsaimniecības krājumos atrodami produkti: burkāni, kāposti, ķirbji, sēnes, zirņi, pupas, saujiņa putraimu, kāda šļuka piena, gabaliņš pirtī nokūpināta cauraudzīša vai kreptīga sālītā siļķīte. Savukārt aizdara tiesai kalpos karote trekna skāba krējuma, sviesta pika, medus vai karote brūkleņu zaptes.

Foto: Shutterstock

Kartupeļus papildinot ar burkāniem, kāpostiem, kāli, ķirbi, selerijas sakni un citiem sezonas dārzeņiem, sanāks liels katls gardumgarda sautējuma. Ēdienkartes dažādošanai, sasautētos dārzeņus pārlejot ar buljonu un sablendējot, iegūsi gardu krēmzupu, ko vari papildināt ar maizes grauzdiņiem, apgrauzdētiem riekstiem un citiem labumiem. Te atklājām dārzeņu sautējumu, bet šajā rakstā – krēmzupu gatavošanas noslēpumus.

Ja finansiālā situācija nav pagalam spiedīga, tad ēdienkartē vari atvēlēt vietu arī gaļai. Tā nebūt nav jāpērk kilogramiem – pietiks vien ar pāris plānām šķēlītēm apcepta cauraudzīša, lai uzlabotu kartupeļu klimpu, zirņu piku vai putras garšu. Un 200-300 gramu maltās gaļas būs gana, lai pagatavotu gardas kotletītes ģimenes maltītei, ja gaļai uz smalkās rīves pierīvēsi kādu burkānu, sīpolu un ķiploka daiviņu. Kotletīšu apjomu var palielināt, pievienojot tām maltas auzu pārslas, novārītus griķus vai rīsus. Ja vēlies, lai maltīte ir īpaši veselīga, sagatavotās gaļas-dārzeņu bumbiņas tvaicē, tad tās krietni vien piebriedīs apjomā un būs īpaši sulīgas. Pasniegšanai vari izmantot sulīgus salātus, kam pamatā ir burkāni (receptes – te) vai kāposti (receptes – te).

Foto: Shutterstock

Siļķe ir viena no latviešu iecienītākajām un arī lētākajām zivīm, it īpaši, ja pirksi to neķidātu. Tiesa gan, šī zivtiņa ir diezgan asakaina, bet te mums padomā ir izmēģināšanas vērts triks, kā atbrīvot siļķi no asakām ar vienu rokas vēzienu.

Pat, ja tev ir tikai pāris gabaliņi sālītas siļķes, bet jāpabaro lielāks ēdāju daudzums, atjautīgs veids, kā vērst situāciju par labu, neekonomējot uz garšas rēķina, ir sātīga aukstā vai siltā siļķu mērce. Šajā rakstā atradīsi minētās siļķu mērču receptes.

Foto: Shutterstock

Savukārt te atradīsi maciņam draudzīgas latviešu tradicionālās virtuves zupu receptes, te meklē knifus, kā uzlabot lētās, vienkārši pagatavojamās un daudzu iecienītās biešu zupas garšu, lai tā pat bez kripatiņas gaļas garšotu vienkārši pasakaini, bet šeit atradīsi sātīgu zirņu zupu kolekciju.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!