Foto: Shutterstock
Pēc gardās darba nedēļas esam pelnījuši pamieloties ar ko īpaši gardu. Zeltaini pončiki šim nolūkam būs kā radīti, jo to gatavošana neprasīs pārlieku lielas pūles. Lai pūdercukurotais rezultāts neliktu vilties, piedāvājam uzzināt pāris pončiku mākslas knifus, piemēram, vienkāršu veidu, kā noteikt, ka eļļa ir pietiekami karsta pončiku "vannošanai".

Kaut šķiet, ka pončiku cepšana jau nu gan nav nekāda augstā māksla un ir pa spēkam katram, tā vis nebūs, jo, rīkojoties nemākulīgi, iecerēto zeltaino un gaisīgo bumbiņu vietā vari iegūt vai nu pārogļojušos mīklas ripulīšus ar jēlu viduci vai netīkami blāvus pončikus, kas piesūkušies ar eļļu gluži kā sūklis.

Lai tevi nepiemeklētu šādas likstas un gala rezultāts nebūtu ar skumjām sirdī jāielidina miskastē, labāk iepazīsties ar pāris vienkāršiem, bet ļoti noderīgiem ieteikumiem, ko iesaka interneta vietņu "Kitchenmag" un "Edimdoma" speciālisti.

Kādu eļļu un temperatūru izvēlēties pončiku cepšanai

Foto: Shutterstock


Ņem vērā, ka počiku cepšanai jāizvēlas eļļa, kas paredzēta karsēšanai augstā temperatūrā. Šim nolūkam noderēs, piemēram, rapšu vai kukurūzas eļļa, bet olīveļļa nu gan šoreiz nebūs tā labākā izvēle, skaidro portāls "Kitchenmag".

Pirms liec eļļā mīklas bumbiņas, tā noteikti ir jāuzkarsē līdz aptuveni 170-200 grādu temperatūrai. Ja pončikus cepsi pārāk zemā temperatūrā, tie piesūksies ar eļļu, bet pārāk augstā temperatūra tie no ārpuses strauji kļūs melni, iekšpusē paliekot jēli.

Ja tev nav virtuves termometra, noteikt, vai eļļa ir pieteikami karsta vari:

  • Iemērcot eļļā koka karotes vai lāpstiņas kātu – ja pie tā veidojas mazi burbulīši, eļļa ir pietiekami karsta;
  • Iemetot eļļā baltmaizes gabaliņu – ja tas ātri kļūst zeltaini brūns, temperatūra ir pietiekami augsta, ja maize apbrūnē lēnām, piesūcoties ar eļļu, temperatūra jāpaaugstina, bet, ja maize uzreiz kļūst tumši brūna, temperatūra jāsamazina.

Atceries! Nekad nelej karstai eļļai vai citām taukvielām klāt ūdeni, pat ja tā stipri dūmo. Tas izraisīs liesmas un tā tikai nodedzināsi virtuvi. Ja jūti, ka eļļa stipri dūmo, izslēdz plīti un ļauj tai atdzist.

Kā pareizi cept un pasniegt pončikus

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Fritēšanas laikā uzmani pončikus – līdzko viena puse ir zeltaini brūna, apgriez bumbiņas lai tie vienmērīgi pagatavotos. Kad tās kļuvušas skaisti zeltainas, ar putu karoti vai sietiņu izcel bumbiņas no karstajām taukvielām un liec notecēt uz papīra dvieļiem, kas izlikti uz virtuves dēlīša vai restītēm.

Gatavos pončikus portāla "Edimdoma" speciālisti iesaka pārkaisīt ar pūdercukuru, kam iepriekš pievienots kanēlis vai vaniļas cukurs. Ja tev ir kafijas dzirnaviņas, pūdercukuru vari padarīt īpaši aromātisku, samaļot to kopā ar nelielu dauduzmu smalki sarīvēta apelsīna, laima vai citrona miziņas.

Lai pūdercukurs labāk "pieķertos" pončikiem, pārkaisi tos ar cukuru vēl karstus, tad tas viegli karamelizēsies. Ja vēlies šo kārumu vēl kādā veidā uzlabot, izmantojot konditorejas uzgali vari pončikus piepildīt ar skābenu ābolu zapti, persiku ievārījumu, šokolādes krēmu, saldu krēmsieru vai citiem bezgala kārdinošiem labumiem.

Skaidrs, ka vislabāk pončiki garšo tikko cepti, jo, kādu laiku pastāvot, tie zaudē savas garšas īpašības, tādēļ zeltainās bumbiņas nevajadzētu uzglabāt ilgāk par divām dienām, bet ir skaidrāks par skaidru, ka šis padoms ir lieks, jo pončikiem ir tendence nozust no šķīvja zibens ātrumā.

Tagad vari mierīgu sirdi izvēlēties kādu no septiņām "Tasty.lv" piedāvātajām pončiku receptēm, ko atradīsi te, jo rezultāts noteikti būs nevainojams.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!