Foto: Shutterstock
Izmērā nelielās paipalu oliņas noderēs gan Lieldienu galda dekorēšanai – tās ir dabiski lāsumainas un nav pat jākrāso – gan dažādu svētku reizei piemērotu ēdienu pagatavošanai. Tās lieliski iederēsies gan salātos un uz maizītēm, gan var tikt izmantojamas arī jēlā veidā – laša tartara vai rasola majonēzes pagatavošanai. Pateicoties neierastajam izmēram, īpašu prieku paipalu oliņas sagādās tieši mazajiem svinētājiem. Cerams, ka pārliecinājām tevi iekļaut paipalu olas Lieldienām sarūpējamo produktu sarakstā, bet, ja vēl šaubies, tad uzmet aci mūsu sarūpētajām 12 receptēm.

Gluži kā vistu olas, arī izmērā mazākās paipalu oliņas var gan cept, gan vārīt, gan plaucēt. Tikai jāņem vērā, ka tās būs gatavas daudz īsākā laika sprīdī. Mīkstas paipalu olas vari izvārīt vien pusotras minūtes laikā, bet cieti novārītas paipalu olas būs jāvāra tikai 3–4 minūtes. Pēc vārīšanas paipalu olas kādu brīdi paturi aukstā ūdenī, bet pēc tam lobi, sākot no spicā gala.

Ja mājās ir tikai paipalu olas un vēlies ar tām aizstāt receptē nepieciešamās vistu olas, tad aptuvena proporcija ir piecas paipalu olas pret vienu vistas olu.

Šeit uzzināsi citus noderīgus ieteikumus, kas palīdzēs pagatavot paipalu olas nevainojami un izmantot dažādos neparastos veidos.

Kā liecina informācija paipalu audzētāju "Paipal" mājaslapā, viena no vērtīgākajām paipalu olu īpašībām ir tāda, ka tās ilgi saglabājas svaigas. Istabas temperatūrā paipalu oliņas var glabāt 30 dienas, bet ledusskapī – divus mēnešus. Šī iemesla dēļ paipalu olas būs – salīdzinot ar vistu olām – daudz drošāk izmantojamas jēlā veidā, pievienojot tās tartaram vai, piemēram, gatavojot majonēzi.

Miniatūrās oliņas dekoratīvi izskatīsies arī pārgrieztas uz pusēm un pievienotas salātiem vai, piemēram, lašmaizītēm. Tāpat vari tās izmantot kā neparastu akcentu krāsainiem un sātīgiem pastas ēdieniem vai svētku pīrāga rotāšanai.

Lai priecīgas un garšīgas Lieldienas!

Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar tunci un olām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gardi zaļie salāti ar tunci - slaveno "Nicoise" salātu variācija.

Lasīt vairāk

Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām

Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Vakariņu maizītes ar biezpienu, paipalu olām un tītara šķiņķi

Gardas maizītes nav domātas brokastīm vien – vakariņās izsalkumu remdēt palīdzēs rudzu maizītes ar paipalu olām un šķiņķi. Lai našķis būtu veselīgāks, smēriņam izmanto vājpiena biezpienu un grieķu jogurtu. Receptes autore ir Linda Vilmansone, viena no raidījuma "Gatavo 3" kulinārēm.

Lasīt vairāk

Rasols ar trīs veidu gaļu un paipalu olu majonēzi

Foto: Ieva Opule

Savu gardo versiju par visiem zināmo rasolu interneta vietnes "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" piedāvā Ieva Opule. Viņa iesaka rasolu gatavot no trīs veidu gaļām, papildinot šos gardos salātus ar pašgatavotu paipalu olu majonēzi.

Lasīt vairāk

Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem

Radoša ideja Lieldienu galdam - grūbu putra ar meža ķiplokiem, mīksti vārītām olām un grauzdētiem valriekstiem. Recepti iesaka "Eco catering" dibinātājs, šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Gardā rudzu maizīte ar paipalu olu, spinātiem un prošuto šķiņķi

Sajūti, kā nokraukšķ tumši brūnā garoziņa, kas aptver visu vērtīgo - šķiedrvielām bagātos rudzu pilngraudu maizes valgajā mīkstumā, ķimeņu pikantumu un rudzu iesala saldeno garšas niansi…

Lasīt vairāk

Svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru

Svinībām vai īpašai ēdienreizei - svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru. Recepti iesaka restorānu tīkls "Tex-Mex".

Lasīt vairāk

Sāļais Lieldienu pīrāgs - Roberto Meloni ģimenes tradīcija

Itālijā Lieldienu galdā tiek celts jēra cepetis, sāļais pīrāgs un dažādi saldie ēdieni. Savukārt olu krāsošana un ripināšana dziedātājam Roberto Meloni bija patīkams jaunums, ierodoties Latvijā. Viesojoties pie "Aikāgaršo" šefpavāra, Roberto Meloni pagatavoja tradicionālo Meloni ģimenes sāļo Lieldienu pīrāgu. "Šī pīrāga recepte ir sena mūsu ģimenes tradīcija, kuru katrās Lieldienās gatavo mana māsa. Turklāt tas noteikti labi iederēsies arī uz latviešu svētku galda," stāsta Roberto.

Lasīt vairāk

Neīstie Cēzarsalāti ar vistas fileju, bekonu un cieto sieru

Foto: Privātais arhīvs

"Pieļauju, ka ar Cēzarsalātiem nav ne mazākās saistības, īpaši mērce, bet visiem TIK ļoti garšo šie salāti. Un tik dekoratīvi un smuki..." raksta receptes autore Gundega Kļava-Onzole.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar šprotēm

Foto: Publicitātes foto

Vienkāršu un ātri pagatavojamo makaronu salātu recepti piedāvā restorāna "YOLO" šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Laša tartars ar avokado un vārītu paipalu olu

Foto: Shutterstock

Skaists galda papildinājums – vienkārši pagatavojams laša tartars ar avokado un paipalu olu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!