Foto: Shutterstock
Pašmāju gardēži jau izsenis ir turējuši godā teju katras lauku mājas pagalmā kuplojošos, vienkāršos rabarberus. Daudziem viena no skābākajām bērnības atmiņām ir iekošanās sulīgā rabarbera kātā, kas devīgie iemērcēts cukuriņā, tomēr to kulinārās izmantošanas iespējas ir daudz plašākas. Īpaši labi rabarberi ar savu atspirdzinoši svaigo garšu iederas dažādos desertos un konditorejas izstrādājumos. Rabarberus var ēst, kamēr vien tie atrodami dārzā, tikai jāņem vērā, ka pēc Jāņiem rabarberu miza būs jau stipri vien biezāka, tādēļ tieši maijs ir īstais laiks, kad sākt izbaudīt rabarberu sezonu, palutinot savējos ar kādu fikso rabarberu plātsmaizi, kefīrkūku, ruleti vai tīkami saldskābu rabarberu uzpūteni.

Rabarberi ir viens no pirmajiem vitamīnu avotiem dārzā, kas nogatavojas jau maija vidū. Sulīgajos kātos ir daudz ābolskābes un citronskābes, tieši tāpēc rabarberi ir tik skābi. Tie ir arī veselīgi, jo satur 1/3 no cilvēkam nepieciešamās C vitamīna devas dienā, kā arī daudz kālija un kalcija, kas nepieciešami kauliem, kā arī nātriju, kas normalizē kuņģa darbību. Vairāk lasiet šeit.

Stādaudzētavas "Dimzas" pārstāvis Guntis Vītoliņš piekodina, ka rabarberu lapu lietošana uzturā gan nav ieteicama, jo tajās ir oksālskābe (skābeņskābe), tādēļ leknās lapas labāk izmantot tikai kā galvassegu karstās vasaras dienās vai kompasta materiālu augiem, kam nepieciešama skāba augsne.

Ja rabarberu raža šogad tavā dārzā šogad padevusies īpaši branga, tad vari spirdzinošo garšu saglabāt ziemas krājumiem. Izrādās, ka tas ir pavisam vienkārši: nomizotus un sagrieztus rabarberus liec aizvākojamā traukā, pārlej ar novārītu ūdeni un novieto pagrabā vai saldētavā.

Lai labi garšo!

Rabarberu–ingvera plātsmaize ar vaniļas mērci

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama kefīra–rabarberu plātsmaize, ko īpaši gardu padara ingvera sildošais aromāts un krēmīga vaniļas mērce.

Lasīt vairāk

'Panna cotta' ar ātro rabarberu ievārījumu

Foto: Shutterstock

Klasiskais želejas deserts "panna cotta" ar skābeno pavasara gardumu – rabarberiem. Desertu gatavo laikus, jo atdzesēšana prasīs kādu brīsniņu.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rabarberi ar saldējumu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams un vienkāršs saldais ēdiens rabarberu sezonas atklāšanai. Krāsnī cepti, rabarberi būs ļoti garšīgi, bet kopā ar aukstu saldējumu izkusīs mutē.

Lasīt vairāk

Rabarberu mafini ar drumstalām

Foto: Shutterstock

Kārdinoši kēksiņi, kuros paslēpušies skābenie rabarberi, bet virsiņa klāta ar skaistām drumstalām. Garšīgs veids, kā pagatavot pirmos pavasara rabarberus vai izlietot saldētavas krājumus.

Lasīt vairāk

Vasaras ogu un rabarberu drumstalkūka

Foto: DELFI

Kolēģi, šo lasot, noteikti pasmīnēs, bet tik tiešām, šis gardums tapa, kad mājās nekā nebija, un atcerējos apsolīto – jūnijā aiznest uz darbu kādu kārumu. Nu jau gardi notiesātā un par labu atzītā drumstalkūka pelnījusi nonākt arī ''Tasty'' lasītāju lokā.

Lasīt vairāk

Rabarberu klimpu zupa

Foto: DELFI

Ak, raženais rabarberu laiks! Ko vēl bez rabarberu plātsmaizes vērts pagatavot? Atsaucot atmiņā bērnības garšu, kaut reizi šovasar jāpagatavo rabarberu klimpu zupu, kas lieliski veldzēs karstā tveicē un apmierinās kāri pēc saldumiem.

Lasīt vairāk

Rabarberu un auzu pārslu drumslu deserts 'krambls'

Foto: Shutterstock

Ātrajam našķim - sulīgi kraukšķīgs rabarberu "krambls" jeb "crumble" ar auzu pārslām un mandeļu skaidiņām.

Lasīt vairāk

Rabarberu plātsmaize ar auzu pārslu drumstalām

Foto: Privātais arhīvs

"Brīvdienu rīts smaržo pēc kanēļa ar pašmāju jauno rabarberu skābumiņu un auzu pārslu drumstalām. Lielu kafijas krūzi un ceriņu aromātu, kas iezogas pa logu," brīvdienu recepšu konkursa pieteikumā raksta Agate.

Lasīt vairāk

Rabarberu plātsmaize, pagatavota no ātrā mīklas maisījuma

Foto: DELFI

Kārtīgu rabarberu plātsmaizi var pagatavot arī ātri, tāpēc reizēm ir vērts grēkot un tā vietā, lai mīklu gatavotu pats no A līdz Z, izmantot ātros kūku maisījumus. Reizēm laika taupība atmaksājas pat ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Rabarberu un apelsīnu rulete

Foto: Vida Press

Šī ir īsti pavasarīga biskvīta rulete ar rabarberu un krēmsiera pildījumu. Saldumu mīlētāji noteikti novērtēs šī garduma pagatavošanā ieguldīto laiku un darbu!

Lasīt vairāk

Vienkāršā un ātrā rabarberu biskvītkūka

Foto: Shutterstock

Saldskābā rabarberu biskvītkūka būs ātri pagatavojams našķis gan pašu vēderpriekam, gan ciemiņiem, kas negaidīti pieteikušies.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Rabarberu laikā noteikti jācep rabarberu plātsmaizes un kūkas. Bet, ko darīt, ja ledusskapī aizķēries biezpiens un vēlies biezpiena kūku? Izmēģini šo recepti, kurā biezpiens veiksmīgi tiek izmantots mīklas pamatnē!

Lasīt vairāk

Klasiska rabarberu plātsmaize ar mannas mīklu

Foto: Privātais arhīvs

Rabarberu laika klasika - sulīga plātsmaize ar kanēlīgu krējuma kārtiņu.

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes krēms ar karsētiem rabarberiem

Foto: Shutterstock

Salds deserts svētku reizēm – vīnā plaucēti rabarberi ar gaisīgu baltās šokolādes krēmu. Pasniedz labi atdzesētu, lai krēms būtu stings.

Lasīt vairāk

Rabarberu uzputenis

Foto: Shutterstock

Rabarberu uzputenis - tas ir vienkārši un gardi.

Lasīt vairāk

Rabarberu pīrāgs ar kraukšķīgu bezē 'cepuri'

Foto: Shutterstock

Šī rabarberu kūka ar bezē virskārtu neprasa daudz pūļu, turklāt būs gards našķis svētkos vai viekārši ikdienā.

Lasīt vairāk

Rabarberu - krējuma pīrāgs

Foto: Shutterstock

Rabarberu - krējuma pīrāgs, ko derētu nogaršot. Pavisam ātram rezultātam izmanto veikalā nopērkamo rauga mīklu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!