Gatavojot sacepumu, iesākumā ķirbi nomizo un sasmalcini. Ātrākam rezultātam izmanto uz rupjās dārzeņu rīves sarīvētas ķirbja skaidiņas, bet, ja vēlies sacepumā izgaršot sulīgo ķirbja gabaliņu patīkamo struktūru, tad sagriez mīkstumu kubiņos un pasautē katlā 10-15 minūtes, pievienojot nedaudz ūdens vai, vēl labāk – sviestu, kas piešķirs kumosiņiem krēmīgumu. Protams, sautēšanas procesā vari ķirbi papildināt arī ar dažādām garšvielām un garšaugiem. Oranžajai ogai īpaši piestāv muskatrieksts, rozmarīns un timiāns.
Ja starp mājiniekiem ir kāds ķirbju nīdējs, tad, lai mainītu viņa uzskatus par oranžo ogu, vari rīkoties viltīgi: sasautētos ķirbju gabaliņus saspaidi ar dakšu vai sablendē, iegūstot biezeni, ko izmantot, piemēram, ķirbju un siera vai biezpiena un mannas sacepuma pagatavošanai.
- Lūk, šeit atradīsi sešas vakariņu variācijas par pildīta ķirbja tēmu.
Pateicoties neitrālajai garšai, ķirbis sacepumos varen labi "sapasēs" arī ar dažādu veidu gaļām, dārzeņiem un pākšaugiem.
Gatavošanas noslēgumā neaizmirsti sulīgo sacepumu pārkaisīt ar rīvmaizi vai devīgi pārbērt ar sieru, lai tas kūstot izveidotu skaisti zeltainu garoziņu, bez kā sacepumu būtu tīrais grēks dēvēt par sacepumu.
Lai labi garšo!
Ķirbju sacepums ar sieru Provansas gaumē
Izsmalcinātu garšu cienītājiem - ķirbju sacepums Provansas gaumē ar krēmīgu pildījumu un zeltainu siera garoziņu.
Dārzeņu sacepums ar lēcām
Sātīgs lēcu, dārzeņu un olu sacepums jeb "moussaka". Ja baklažāni vai ķirbji negaršo, tos droši vari aizstāt ar burkāniem vai kādu citu dārzeni, kas tīk labāk.
Vienkāršais ķirbju un siera sacepums
Ļoti vienkāršs ķirbju un siera sacepums, kas būs gatavs pusstundā. Pasniedz to tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.
Sviesta ķirbja tarte ar salviju un cieto sieru 'Džiugas'
Rudens sezonā gribas baudīt karstus, sātīgus, mājīgumu izstarojošus ēdienus, tāpēc vakariņu ēdienkartei piedāvājamm pagatavot sviesta ķirbja tarti, kam pievienota salvija. Par rudens tartes pavadoni kļūs cietais siers "Džiugas", kas maltītei sniegs sevišķi bagātīgu, bet vienlaikus arī patīkami maigu pēcgaršu.
Riekstu ķirbja un desiņu sacepums ar olu
Sacepums ir viens no vieglāk pagatavojamiem ēdieniem, kas neprasa daudz sagatavošanās darbus, taču rezultātā tiek iegūts vesels trauks gardas maltītes, ko var pietaupīt arī nākamās dienas ēdienreizei. Šajā receptē ierasto kartupeļu vietā ir ķirbis, bet sātīgumam pievienotas pikantas desiņas.
Biezpiena un mannas sacepums ar ķirbi
Ķirbji ar biezpienu - patīkams pārsteigums jūsu garšas kārpiņām.
Ķirbju un nūdeļu sacepums
Ķirbju un nūdeļu sacepums, kurš garšos arī tiem, kuri neēd ķirbi.