Foto: Shutterstock
Ārā purina dzestrs vējš, saulīte ar zobiņiem liecina par to, ka iestājusies atvasara, bet tuvojošās kartupeļu talkas nozīmē tikai vienu – ir septembris. Un, tāpat kā citus mēnešus, arī šajā mēs turpinām domāt un priecāties par dažādajām garšīgajām veltēm, ko nobaudīt. Ko ēdīsim šomēnes?

Joprojām dedzīgi turpinām sēņot un meklēt to īsto vietu, kur baravikas sastājušās rindiņās viena aiz otras. Un ne tikai baravikas – zupās savārītas un burciņās iemarinētas tiks arī visas citas ēdamās sēnes, jo šis laiks ir jāizbauda! Tāpat noteikti nevaram aizmirst, ka nu jau sakņu dārzeņi zemē ir pietiekami nobrieduši un gaida to brīdi, kad aiz lakstiem tiks izrauti, noskaloti un pagatavoti visdažādākajos veidos.

Kā būtu ar spēcinošiem biešu salātiem vai krāsnī ceptiem burkāniem? Vai kartupeļu kūku, sacepumu, ruleti un biezeni? Šie gardumi pavisam noteikti ir tie, kas septembri padarīs jaukāku. Un kur nu bez āboliem! Tie beidzot ir kokos nosārtojušies un ar skaļu blīkšķi krīt no ābelēm, nevarēdami vien sagaidīt, kad tiks uz kādas plātsmaizes vai ievārījuma burciņā.

"Septembris viennozīmīgi ir mans mēnesis! Tā kā šajā mēnesī svinu dzimšanas dienu, ar lielu prieku katru gadu domāju, kādu kūku draugiem un kolēģiem cept šoreiz, kādu ballīti rīkot un ko celt galdā, jo zinu – draugus ar sviestmaizēm neapmānīt! Šajā mēnesī nedaudz sentimentāli atskatos uz piedzīvoto vasarā, steidzu vēl iepirkt labumus "Nakts tirgū" un iesaldēt, iekonservēt vēlākam laikam, kā arī izbaudīt svaigā veidā visu to, ko daba sniedz," par to, ko baudīt šomēnes, stāsta "Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktore Zane.

Pie septembra garšām viņa arī min rudens avenes, baravikas un pēdējās gailenes, cūku pupas, jaunās bietes un citus gardumus, ko pagatavot visdažādākajos veidos. Lai uzkrātu vitamīnus ziemai, šomēnes arī nedrīkst aizmirst pilnām saujām noēsties brūklenes, kas nosārtojušās meža silos.

Tāds nu būs mūsu septembris. Kā garšos tavējais?

Mandeļu miltu kēkss ar aveņu glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgs un ļoti gards kēkss ar mandeļu miltiem. Papildini kēksa kukulīti ar aveņu un pūdercukura glazūru, lai būtu vēl gardāk.

Lasīt vairāk

Biešu salāti ar pētersīļiem un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Vitamīnu deva aukstajai sezonai – biešu salāti ar smaržīgiem pētersīļiem un kraukšķīgiem valriekstiem.

Lasīt vairāk

Kabaču krēmzupa ar grilsieru

Foto: DELFI

No kabačiem ierasts cept plācenīšus, sacepumus, bet arī zupā tas lieliski attaisno savu garšu.

Lasīt vairāk

Ābolu ievārījums ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ābolu ievārījumiem pagatavošanas iespējas ir daudz un dažādas, bet šī ir ''Tasty'' pārbaudīta un ļoti iecienīta. Kaut kas starp ievārījum un ābolu biezeni – ideāli piestāv vafelēm, pankūkām, kūkām un visai labi iet iekšā karotēm vien.

Lasīt vairāk

Sēņu kapučīno – neparasta baraviku krēmzupa

Kurš gan būtu iedomājies, ka gardo baraviku krēmzupu var pasniegt tā, lai tas izskatītos pēc kapučīno tasītes? Pamēģini arī tu šo restorāna “Elements” šefpavāra Oļega Soročina recepti.

Lasīt vairāk

Bumbieru un riekstu ievārījums

Foto: Shutterstock

Īpaši gardais bumbieru un riekstu ievārījums. Izteiksmīgākai garšai pievieno mazliet rumu un vaniļu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pusītes ar sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgi un sierīgi kartupeļi mundierī – to pildījums būs īpaši mīksts un gards. Ēd tāpat vai pasniedz ar salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Vienkāršais kabaču un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs un gards sacepums, kam nevajadzēs daudz sastāvdaļu. Atliks vien sarīvēt kabačus, sajaukt ar sieru, rīvmaizi, garšvielām un olām.

Lasīt vairāk

Marinētas gailenes

Sēņu laika klasika – marinētas gailenes burciņās. Ar burkās pievienoto garšvielu daudzumu vari variēt, aizstājot pētersīļa sakni ar mārrutku vai dilles ar kādu citu zaļumu.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī ceptas sēņu kotletes

Foto: Shutterstock

Sēņu kotletes, kas īpaši labi garšos, pagatavotas no paša salasītām sēnēm. Ja esi salasījis cepamās sēnes (baravikas, bekas, rudmieses), tās pirms tam vari nenovārīt.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm un griķiem

Foto: Shutterstock

Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.

Lasīt vairāk

Paradīzes ābolkūka ar vaniļu

Foto: Shutterstock

Paradīzes ābolkūka - garantēta uzslava saimniecei.

Lasīt vairāk

Brūkleņu un ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams brūkleņu un ābolu ievārījums.

Lasīt vairāk

Sēņu karbonādes

Foto: DELFI

Viena no vasaras otru pusi raksturojošajām garšām noteikti ir kraukšķīgas sēņu karbonādes, vismaz mūsu mājās noteikti. Jo, protams, baravikas ir sēņu karalienes, bet jāsaka, ka vienkāršās un krāsainās bērzlapītes tomēr var pagatavot garšīgāk vai vismaz tikpat gardi. Lūk, mūsu ģimenes recepte!

Lasīt vairāk

Līdakas kotletes

Foto: Shutterstock

Ēd uzreiz pēc cepšanas, tad tās būs visgardākās!

Lasīt vairāk

Savā sulā konservētas baravikas

Foto: Shutterstock

Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.

Lasīt vairāk

Siera zupa ar baravikām

Foto: Shutterstock

Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu

Foto: DELFI

Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar ceptām baravikām un tomātiem

Foto: DELFI

Meklējot iedvesmu mežā salasītā loma izmantošanai, iesakām pagatavot šo kārumu - kārtainās mīklas maizītes, kas lieliski derēs brokastīm, ballītēm vai vieglām vakariņām pie salātiem.

Lasīt vairāk

Bumbieru un kakao krēma pīrāgs

Pārsteidz un iepriecini ģimeni svētkos ar gardu saldo pīrāgu, kas pildīts ar bumbieriem un kakao krēmu.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezputras sacepums ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Kartupeļi ar sēnēm - sātīga veģetārais sacepums.

Lasīt vairāk

Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka

Foto: Shutterstock

Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize

Foto: Shutterstock

Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.

Lasīt vairāk

Ābolu uzpūtenis ar mannu

Foto: Shutterstock

Ābolu uzpūtenis ikdienas saldajam ēdienam.

Lasīt vairāk

Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!

Lasīt vairāk

Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci

Foto: DELFI

Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!

Lasīt vairāk

Pikantas marinētās bietes

Foto: Shutterstock

Saldeni pikantas marinētās bietes salātiem, aukstajai zupai vai apēšanai tāpat. Marinādei izmanto ābolu sulu – tā piešķirs īpašu garšu. Ja koriandrs netīk, to var aizstāt ar ķimenēm.

Lasīt vairāk

Apgāztā plūmju kūka

Foto: Shutterstock

Vienkārša apgāztās kūkas recepte ar sulīgajām plūmēm. Tās būs īpaši saldenas, pateicoties brūnajam cukuram. Pasniedz kūku vēl siltu – ar putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Gaisīga ābolu kūka

Foto: Shutterstock

Gaisīga ābolu kūka – pavisam vienkārša un tiešām garda. Kūkas mīkla būs īpaši gaisīga, bet katrs nokostais gabaliņš kusīs mutē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!