Foto: Shutterstock
Latvijā reti būs atrodams dārzs, kurā nebūs atrodams kāds cidoniju krūms. Nemīlīgie dzeloņainie augi, pareizi kopti, rudenī nes bagātīgu ražu - mazās skābās ogas nav ēdamas svaigas, bet lieliski papildinās gan saldos ēdienus, gan gaļas marinādes.

Cidonija (Cydonia oblonga) ir ābola un bumbiera attāla radiniece, jo botāniski pieder tai pašai augu dzimtai. Izrādās, cidonijas ir vieni no cilvēkam visilgāk pazīstamajiem augļiem, pēc formas atgādinot to, kā senatnē izskatījās āboli un bumbieri. Cēlušās Irānā un Kaukāza reģionā, Āzijas un Vidusjūras valstīs cidonijas audzētas jau 4000 gadus. Grieķu mitoloģijā tās dēvēja par “zelta āboliem”. 

Termiski neapstrādātas cidonijas ir cietas un miza ir kokaina un neēdama. Garša tām ir skāba, jo sastāvā ir daudz tanīnu. Cidonijas ir lieliski piemērotas konservēšanai, kompotiem un kombinācijā ar citiem augļiem un ogām. Tajās ir daudz pektīnvielu, tādēļ var gatavot gardu želeju. Cidonijas var izmantot sautēšanai kopā ar gaļu, jo tanīni gaļu padarīs mīkstu un sulīgu. 

Kā izvēlēties cidonijas? Tām jābūt skaisti dzeltenām, stingrām bez zaļiem plankumiem un bojājumiem.

Kā pareizi uzglabāt cidonijas? Tās ir cietas, tādēļ ir ilgi uzglabājamas - vislabāk ledusskapī. Bet jāņem vērā, ka, laikam ejot, cidonijas zaudē vitamīnus un to uzturvērtība ziemas mēnešos strauji krītas.

Cidonijas cukurā

Foto: Shutterstock
Cidonijas cukurā - var izmantot kā piedevu pie tējas, šķaidīt ar ūdeni, lai iegūtu cidoniju dzērienu.

Lasīt vairāk

Ābolu - cidoniju uzpūtenis

Foto: Shutterstock
Labai dienai baudi ābolu - cidoniju uzpūteni kopā ar pienu.

Lasīt vairāk

Cidoniju sīrups

Foto: Shutterstock
Cidoniju sīrups - vitamīni pudelē visai ziemai.

Lasīt vairāk

Cidoniju džems

Foto: Shutterstock
Receptes autore Kornēlija Šinharla grāmatā "Konservēšana" iesaka cidoniju džemu izmantot saldo ēdienu pagatavošanā vai kā piedevu krējuma saldējumam, dažādiem krēmiem un pudiņiem. Īpaši gards cidoniju džems būs kopā ar svaigi ceptām kartupeļu pankūkām. Kopā no šī sastāvdaļu daudzuma iegūst 1.5 litru džema.

Lasīt vairāk

'Ananāsveidīgie' ķirbji

Foto: Shutterstock
'Ananāsveidīgie' ķirbji - cidonijas pārvērš ierasto ķirbju garšu līdz nepazīšanai!

Lasīt vairāk

Biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu

Foto: Publicitātes foto
Rimi
veselīgas ēšanas kustības
Aikāgaršo
šefpavārs Normunds Baranovskis rosina svētkus sagaidīt tradicionālās noskaņās, pagatavojot veselīgus un gardus ēdienus sarkanbaltsarkanā jeb Latvijas karoga krāsās. Izmēģini biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!