Foto: Shutterstock
Grauzdētas rupjmaizes stienīši, kas bagātīgi aizdarīti ar ķiplokiem, ir "kreptīga" uzkoda, kas īpaši labi smeķē ar glāzi vēsa kvasa vai alus, tādēļ tiem noteikti būtu jāatvēl vieta uz Līgo svētku galda. Un, ja vēl klāt tiks pasniegta kāda garda mērcīte vai pašgatavots smēriņš, tad grauzdiņu bļoda, lai cik liela būdama, tukšosies zibenīgā ātrumā.

Maizes grauzdiņus var gatavot no dažādu veidu maizes, bet tradicionāli šim mērķim tiek izmantota rupjmaize, "ķieģelītis" vai saldskābmaize.

Ja ķiploku grauzdiņus gatavosi pirmo reizi, izlasi šo recepti un seko tās padomiem.

Ja satraucies par sava auguma aprisēm un tevi biedē maizes cepšana lielā eļļas daudzumā, tad itin gardus grauzdiņus vari pagatavot arī cepeškrāsnī. Stienīšos sagriezto maizīti vienā kārtā liec uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Tad ar otiņu viegli pārzied katru grauzdiņu ar eļļu un liec plāti iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī. Kad grauzdiņi no vienas puses apcepušies, apgriez tos un turpini cept, līdz tie ir zeltaini. Kad grauzdiņi nedaudz atdzisuši un kļuvuši cietāki, ieberzē katru maizes gabaliņu ar ķiploku.

Ja ķiploku garša tev nav pa prātam, vari grauzdiņus iesmērēt ar pesto vai vēl karstus bērt bļodā un devīgi pārkaisīt ar smalki rīvētu cieto sieru.

Maizes grauzdiņus var kāri kraukšķināt arī tāpat vien, bet īpaši labi tie garšos, pasniegti ar kādu mērci. Viens no vienkāršākajiem variantiem ir krējuma mērce ar zaļumiem un ķiplokiem – recepti atradīsi te.

Gruntīgāks grauzdiņu papildinājums būs dažādi ātri pagatavojami smēriņi no krēmsiera, kūpināta laša, biezpiena, vārītām pupiņām, zirņiem vai pat avokado. Te atradīsi bagātīgu uz maizes ziežamu labumu kolekciju.

Ja vēlies pavisam vienkāršiem un latviskiem produktiem piešķirt ekotisku noti, pagatavo gardu šķelto zirņu humusu, ko varēsi kāri leksēt no bļodiņas, izmantojot ķiploku grauzdiņu stienīšus kā ēdamrīku. Jāpiebilst, ka šī uzkoda ir ne vien ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama, bet arī nesitīs tev pa kabatu.

Ja gadījies pagatavot lielāku daudzumu grauzdiņu, tad daļu no tiem vari izmantot dažādu gardu salātu pagtavošanai. "Tasty" krājumos ir vairākas receptes, par kurām noteikti būs sajūsmā arī tavi viesi.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!