Foto: Shutterstock
Iedomājieties, ir jau vasara! Šķiet, vasaras garšās esam pavadījuši jau lielāko daļu maija, bet pirmais īstenais vasaras mēnesis – jūnijs – sagaidīts vien tagad. Kas jābauda un jāizgaršo šomēnes?

Mūsu virtuves ir pārpludinājuši rabarberi un kārdinoši smaržīgās zemenes, kas tā vien vilina pagatavot kādu plātsmaizi, uzputeni, saldējumu vai grēcīgi gardu torti. Tāpēc šomēnes, izbaudot katru dienu, noteikti jāpagatavo kāda svaigā siera kūka, pildītie groziņi ar zemenēm vai rupjmaizes kārtojums, kurā ieklāts svaigu ogu biezenis.

Pilnā sparā rit arī makšķerēšanas sezona, tāpēc – ja vīrs, draugs, dēls, tētis vai vectētiņš mēdz atnest mājās kādu gardu līdaku, asari, karpu vai citu zivi, tā jāsteidz garšīgi pagatavot. Neaizmirsīsim arī par svaigajiem lapu salātiem – dārzos nu jau zaļo prāvas buntītes ar rukolu, spinātiem, kādu kāpostu veidu un citiem zaļumiem, kurus sakapāt un sabērt lielajā salātu bļodā.

Ja runājam par jūnija garšām, tad noteikti nedrīkst aizmirst katram latvietim teju svarīgākos svētkus – Jāņus. Kas nu būtu šie svētki bez grilētas gaļas, siera, kvasa vai alus un pašu gatavotiem gardumiem, kas celti svētku galdā.

Portālu "Tavamāja.lv" un "Tavsdārzs.lv" redaktorei Zanei jūnijs ir gaviļu mēnesis, jo beidzot grilēšanas sezona tiek uzsākta ar pilnu joni. "Galdā tiek likti salāti vairāk nekā jebkad, mājās gatavotais saldējums un ātrās kūkas kļūst par labākajiem ēdieniem, un katru dienu gribas nodzīvot kā svētkus. Lai arī vasara tikai sākas, nenokavē sulīgo zemeņu sezonu, ēd, saldē un izmēģini dažādas variācijas ar rabarberiem."

Zane aicina arī mājās pagatavot saldējumu pat tad, ja nav speciālās saldējuma mašīnas. "Atveldzējies ar pašu gatavotu limonādi, bet svētkos nežēlo ne laiku, ne labus produktus galda klāšanai. Ja jūnijs lutinās ar saulīti gana bieži, noteikti sarīko pikniku pie jūras vai mežā, pagatavo gardumus līdzņemšanai, gardu kūku un pārsteidz kolēģus vasarīgā darba dienā, bet brīvdienās ļauj vaļu fantāzijai un izmanto visu, ko daba vien dod šajā pilnbriedā, sākot no zaļumiem un beidzot ar pirmajām ogām krūmos."

Un kā garšos tavs jūnijs? Vai tas būs aukstās zupas upju pieliets, salds kā zemenes un sātīgs, kā no grila noņemts šašliks? Dzīvo garšīgi!

Kabaču-spinātu plācenīši

Foto: Shutterstock

Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.

Lasīt vairāk

Svaigie pupiņu salāti burciņā

Foto: Shutterstock

Salātiem ne vienmēr jāatrodas lielā bļodā – tie būs vēl garšīgāki, pasniegti, piemēram, stikla burciņā. Saliec kārtu kārtās visas sastāvdaļas, pārlej ar mērcīti un noslēdz vāciņu. Burciņu vari ņemt līdzi uz darbu vai kādā pavasarīgā piknikā parkā.

Lasīt vairāk

Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti

Foto: Shutterstock

Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar zemenēm un kazas sieru

Foto: Shutterstock

Zemenes ir izcilas kombinācijā ar pikantiem ēdieniem. Zaļos salātus tās atsvaidzina, tiem piešķirot īpašu aromātu un svaigumu. Vasarīgi jauka saspēle zemenēm veidojas ar spinātiem un svaigo kazas sieru.

Lasīt vairāk

Rabarberu un saldētu aveņu smūtijs

Foto: Shutterstock

Spēcinošs rīta kokteilis ar rabarberiem, avenēm un mazu gabaliņu bietes. Smūtijam izmanto mīļāko augu pienu, piemēram, auzu vai rīsu. Bet ja tie nevilina, kokteilis būs gards arī ar govs pienu.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem - labākais gardums rabarberu laikā.

Lasīt vairāk

Rabarberu uzputenis

Foto: Shutterstock

Rabarberu uzputenis - tas ir vienkārši un gardi.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks vīna etiķa marinādē

Foto: Shutterstock

Šašliks ir kā radīts brīvdienu maltītei, kas pagatavota uz grila. Pamēģini šo vienkāršo recepti, kur cūkgaļa iemarinēta sīpolos un vīna etiķī.

Lasīt vairāk

Šašliks burkā bez grila

Foto: Shutterstock

Neticami sulīgu šašliku var izcept cepeškrāsnī, iesmiņus vertikāli liekot sausā 3 litru burkā. Recepte jau ilgāku laiku klejo interneta vidē dažādās blogeru lapās. Nolēmu, ka arī latviešu lasītājiem tā ir jāizmēģina. Vienā burkā varēs ielikt 4 - 5 iesmiņus.

Lasīt vairāk

Zibenīgais mājas saldējums, kas gatavs divās minūtēs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tikai trīs sastāvdaļas un pāris minūtes laika - un mājās gatavots veselīgs kārums gatavs! Šī saldējuma burvība ir ne tikai atvēsinoši spirdzinošā garša, bet arī fakts, ka tam nav nepieciešama saldējuma gatavošanas ierīce, kā arī ilga saldēšana. Viss, kas nepieciešams - izejvielas un jaudīgs blenderis, kuram pa spēkam sasmalcināt sasalušas ogas. Ļoti garšīgs variants, kā iztukšot saldētavas krājumus pirms jaunās ogu sezonas!

Lasīt vairāk

Neceptā rabarberu un zemeņu siera kūka

Foto: DELFI

Zemenes un rabarberi – vai var būt vēl labāka savienība? Klasiskākā recepte, kur šo apvienību izmantot, būtu plātsmaize vai kāda biskvīta kūka ar olbaltuma cepurīti, taču, iemēģinot roku necepto siera kūku gatavošanas varā, pārliecinājos, nevar būt nekas labāks par šo. Saldās zemenes, skābenie rabarberi un krēmsiers ir tik dievīga kombinācija, no kuras var pat rasties atkarība.

Lasīt vairāk

Dievīgais siera kūkas saldējums

Foto: DELFI

Viens no iecienītākajiem vasaras svētku kārumiem mūsu ģimenē ir neceptā siera kūka ar dažādām sezonas ogām, tādēļ, kad pagājušajā nedēļā žurnālā Ieva ieraudzīju Lauras Dumberes recepti siera kūkas saldējumam ar upenēm, man prātā iešāvās uzreiz divas domas. Pirmā - o, man ledusskapī aizkavējušās trīs citronu krēmsiera kārbiņas, kas gaidīt gaida garšīgu pielietojumu, bet otrā - kā man pašai neienāca prātā, ka to kūku var saldēt?!

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar gurķiem un redīsiem

Foto: Shutterstock

Atvēsinoša un veldzējoša aukstā zupa ar kraukšķīgiem redīsu un gurķu gabaliņiem. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Mājās gatavots medus un maizes kvass

Foto: Privātais arhīvs

“Tiem, kam rūgtenais dzēriens – alus pie sirds neiet, piedāvāju izmēģināt miestiņa recepti. Kvass ir garda alternatīva, turklāt piemērota arī bērniem un šoferīšiem. Tas lieliski veldzē slāpes un ir labs papildinājums pie dažādiem ēdieniem,” stāsta restorāna „Trīs naži” pavāre Kristīne Strode, titula „Latvijas pavārs 2014” īpašniece. Viņa piedāvā savu medus miestiņa recepti, pagatavo un izbaudi!

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock

Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Groziņi ar zemenēm un mellenēm

Foto: Shutterstock

Gardas, mazas kūciņas, kuras izkūst mutē, katram kumosam sajaucoties ar maskarpones krēma putām un svaigajām zemenēm un mellenēm.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Ērmaņmuižas Jāņu siers

Malienas puses Ērmaņmuižas apkaimes jaukā saimniece Diāna Kromule piekrita padalīties ar savu prasmi siet Jāņu sieru. Viņa to gatavo no biezpiena un piena, un olām. Recepti Diānai stāstījusi vecāka kundze, kas jaunībā dzīvojusi un strādājusi Ērmaņmuižā, un tā pēc stāstītā tapusi Diānas Jāņu siera recepte. Jāatzīst, ka noskatoties, kā viņa sien sieru, nevaru vien nobrīnīties par dažādiem gudriem ieteikumiem, kā ērtāk izgrozīties šaurā virtuvē un kā to visu izdarīt ātri, bez liekas trauku un virtuves šmucēšanas. No receptē minētā produktu daudzuma sanāks apmēram 1,5 - 1,6 kg siera.

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, laimu un gurķi

Foto: Shutterstock

Ūdeni dzeršanai var aromatizēt ar jebkādiem augļiem. Piedāvājam ūdeni ar zemenēm, laimu un gurķiem. Pievienotais gurķis ūdeni padara mīkstu, bet zemenes un laims uzburs glāzē vasaru.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar zemenēm

Foto: Vida Press

Zemenes iederas ne vien kūkās, krēmos un ievārījumos, bet arī dažādos salātos, kā, piemēram, šajos - ar tunci, ingveru un ananasiem.

Lasīt vairāk

Neceptā jogurta un svaigā siera kūka ar zemenēm

Foto: DELFI

Svaigās siera kūkas visnotaļ ir dievīgs kārums. Interesantākai garšai pamēģini to pagatavot ne vien no svaigā siera, bet pievieno tam jogurtu un putukrējumu, kā arī zemeņu gabaliņus. Šo recepti piedāvā kulinārās studijas "Viesistaba Vintage" šefpavārs Gatis Grosbergs.

Lasīt vairāk

Garšaugos marinēts Jāņu siers

Nevienam nav noslēpums, ka nereti pēc svētkiem ledusskapjos rodas dažu ēdienu pārpalikums. Lieldienās mūždien jādomā, ko darīt ar izvārīto olu kalnu, Ziemassvētkos pelēko zirņu bļodas tā arī netiek izēstas un piparkūkas vēl labu laiku mētājas visos stūros. Pēc vasaras saulgriežiem tā mēdz iekrāties ķimeņu siers, ko kats sevi cienošs latvietis uzskata par obligātu ciemakukuli vasaras vidū.

Lasīt vairāk

Jāņu siers ar ķimenēm

Foto: F64

Jāņu siers ar ķimenēm - Jāņu mātes cienastam.

Lasīt vairāk

Smūtijs, kas glābs pēc jestrajām svinībām

Foto: Shutterstock

Nekas tā neuzlabo pašsajūtu pēc kārtīgām svinībām, kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts smūtijs. Šī būs lieliska paģiru recepte ne tikai pēc Jāņiem, bet jebkurām citām svinībām, kad grādīgie dzērieni lietoti krietni vien vairāk, kā organisms spēj izturēt.

Lasīt vairāk

Grilēts jūras asaris ar grieķu mērci

Foto: Vida Press

Brīnišķīgs veids, kā pagatavot svaigu jūras asari. Mērce ēdienam piedos īpašu dienvidniecisku raksturu.

Lasīt vairāk

Grilēta karpa ar ķiplokiem un ķimenēm

Foto: DELFI

Īsta vasaras velte – pašu ķerta karpa, kas pēc tam iztīrīta un cepta uz grila. Iesmērē karpu ar saspiestu ķiploku un apkaisi ar garšvielām, lai izbaudītu patiesu gardu zivi. Ēd kopā ar vasarīgiem salātiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas laša pauniņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgas laša filejas, kas cepoties uzņems citrona un zaļumu aromātus. Cepšanas brīdī sāli nepievieno, to katrs ēdājs pievieno pēc saviem ieskatiem.

Lasīt vairāk

Mocarellas salāti ar zemenēm

Foto: Shutterstock

Svini vasaru un mocarellas salātus pagatavo, tomātu vietā izmantojot zemenes. Pasniedz ar grauzdētu maizi vai papildini siera zemeņu salātus ar jauktām salātu lapām, rukolu, iegūstot vasarīgu zaļo uzkodu dienas vidū.

Lasīt vairāk

Pildīta vistas fileja ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: Shutterstock

Kārdinoši kūpošas vistas filejas, kas pildītas ar svaigiem tomātiem, kūstošu mocarellas sieru un zaļo baziliku. Pabaros gan tāpat, gan ar svaigajiem lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!

Lasīt vairāk

Fiksā tomātu un redīsu aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Aukstā zupa no tomātiem, redīsiem un gurķiem, ko varēsi pagatavot zibenīgi. Neatņemams virtuves palīgs šīs zupas pagatavošanai būs blenderis – ar to tad arī gatavo zupu, cik krēmīgu vien katram tīk.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!