Foto: Shutterstock
Kristīgajā pasaulē Pelnu trešdiena, kas šogad iekrīt 26. februārī, iezīmē Lielā gavēņa sākumu – 40 dienas atturības, kas ilgst līdz Lieldienām. Gavēņa laikā ticīgie un ne tikai atsakās ne vien no pārmērībām ēdiena ziņā, bet arī citiem kārdinājumiem. Tā galvenais uzsvars tiek likts uz atdzimšanu un atjaunošanos.

No kā atteikties gavēņa laikā?


Gavēnis, tā lielākoties ir atteikšanās no gaļas un piena produktiem, alkohola. Senāk, kad kulinārās iespējas nebija tik plašas, cilvēki gavēņa laikā mēdza pārtikt vien no maizes un ūdens. Taču ņemot vērā to, kā pasaule kopš tā laika ir attīstījusies, Lielo gavēni mūsdienu cilvēks var uztvert kā kļūšanu par veģetārieti vai pat vegānu uz 40 dienām.

Jāņem vērā, ka gavēnis, tas ir pārdomu, meditācijas un sevis sakārtošanas laiks. Tāpēc nevajadzētu drastiski riskēt ar savu veselību un badoties. Izslēdz no ēdienkartes tās lietas, par kurām zini – tas nāk man par sliktu. Tā var būt gaļa, piens un olas, saldumi un citi neveselīgi našķi, kā arī alkohols. Ja vēlies ievērot Lielo gavēni strikti, tad atceries – katoļiem piektdienās ir atļauts ēst zivis.

Ko ēst gavēņa laikā?


Lai pilnībā nenomērdētu savu organismu, neaizmirsti ēdienkarti gavēņa laikā papildināt ar produktiem, kas aizstās to, ko esi izslēdzis. Piemēram, gaļu un piena produktu vietā gatavo vairāk maltītes ar pākšaugiem. Vāri veģetāras zupas, piemēram, ar grūbām vai makaroniem. Iekļauj savā ēdienkartē vairāk dārzeņu. Taču nepārspīlē ar pārāk saldajiem augļiem – arī no tiem gavēņa laikā labāk atteikties.

Gavēņa laikā būtiskākais ir atcerēties par sevi. Saki striktu "nē" tām lietām, kas pašu vilina kārdinājumos, kurus pēc tam nožēlo. Kā ēdiena izvēlē, tā ikdienas darbos.

Lūk, 10 bezgaļas ēdienu kolekcijas tavai Lielā gavēņa ēdienkartei!

Gavēņa receptes: 15 sātīgi pupiņu salāti ātrām vakariņām bez gaļas

Foto: Shutterstock

Visus apņēmīgos gavētājus apsveicam ar pēdējās Lielā gavēņa nedēļas sākumu, bet, kā zināms, pēdējie metri pirms finiša mēdz būt visgrūtākie. Lai tev izdotos godam pieveikt šo gribasspēka "maratonu", šīs nedēļas maltītēm izvēlējāmies 15 sātīgu pupiņu salātu receptes. Kaut visbiežāk pupiņas kombinējam ar kūpinātu vistu, desu vai šķiņķi, mūsu piedāvātajā recepšu izlasē atradīsi idejas, ar kādiem produktiem kombinēt pupiņas bezgaļas salātos.

Lasīt vairāk

15 elementāri kartupeļu sacepumi bez gaļas vieglākam nedēļas sākumam

Foto: Shutterstock kolāža

Kartupeļu sacepums, kā nekas cits, pierāda, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Kūstoša siera kārtas pārklātas vai krēmīgas sēņu mērces ieskautas tupeņu šķēles sacepumā lieliski garšos arī bez gaļas. Lūk, 15 vienkāršas idejas vakariņām bez liekām sastāvdaļām un liekām klapatām, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Atslodzes dienām: veselīgi dārzeņu salāti bez gaļas, kas vislabāk garšos tieši ziemā

Foto: Shutterstock

Izvēloties dārzeņus salātiem, gudri būtu ievērot sezonalitātes principu, jo, piemēram, ziemā salāti no pareizi uzglabāta, sulīga pašmāju burkāna vai rutka noteikti būs daudz uzturvērtīgāki, veselīgāki un arī lētāki nekā aizjūras bezgaršīgais gurķis vai tomāts.

Lasīt vairāk

Gavēņa receptes: 19 ātri pagatavojami pupiņu ēdieni – varen sātīgi arī bez gaļas

Foto: Shutterstock

Nu jau tāds nieks vien atlicis līdz 1. aprīlim, kad varēsi lepni uzsist sev uz pleca, apsveicot ar veiksmīgo Lielā gavēņa noslēgumu un dzelžainā gribasspēka uzvaru pār miesas kārībām. Bet, pirms neesi pārlēcis, nesaki "hop", tādēļ šonedēļ gara mundrumam un apetītes remdēšanai piedāvājam sātīgu un daudzveidīgu pupiņu ēdienu izlasi.

Lasīt vairāk

Sākam pirmssvētku atslodzi – 20 veģetāru sautējumu un krēmzupu receptes

Foto: Shutterstock

Adventes pārdomu laikā ne viens vien pārbauda savu miesas un gara spēku, līdz Ziemassvētkiem atsakoties no pārmērībām un izvēloties vienkāršākas maltītes. Lai tu arī šogad svētku tērpā izskatītos nevainojami, izvēlējāmies receptes, kuras ļaus līdz svētkiem atbrīvoties no pāris liekiem kilogramiem. Pirmo atslodzes nedēļu ierosinām sākt ar aromātiskiem dārzeņu sautējumiem un sildošām krēmzupām.

Lasīt vairāk

Ar sieru, zirnīšiem vai avokado: 17 sātīgi biešu salāti bez gaļas

Foto: Shutterstock/ Privātais arhīvs kolāža

Izmantojot nule kā no dobes nākušās, no vitamīnu pārpilnības vai pušu sprāgstošās bietes, izdosies pagatavot visgardākos biešu salātiņus. Lai nedēļu tu varētu sākt uz vieglākas nots, atpūtinot organismu no gaļas, mēs izvēlējāmies gardus biešu salātus bez kripatiņas gaļas, kuriem sātīgumu piešķirs siers, avokado, dažādi pākšaugi, kā arī bezpiedevu jogurts, majonēze vai krējums.

Lasīt vairāk

Gavēņa receptes: 18 veidi, kā garšīgi pagatavot kāpostus bez kripatiņas gaļas

Foto: Shutterstock

Lai tiem, kuri pirms Lieldienām nolēmuši ievērot gavēni, nenāktos piedzīvot vājuma brīžus, kad gribas mest visu pie malas, badīgi uzklūpot kotletēm, mēs piedāvājam 18 veidus, kā pagatavot kāpostus tik garšīgi, ka pat aizmirsīsi par gaļu.

Lasīt vairāk

Sātīga maltīte bez gaļas: 20 kartupeļu salātu receptes izcilam garšu baudījumam

Foto: Katrīna Džeksone/Shutterstock kolāža

Ko iesākt, ja visi saimes locekļi pēc dienas lielajiem darbiem mājās pārrodas izsalkuši kā vilki, bet ledusskapī, kā par nelaimi, gaļu pat ar uguni nesameklēt? Ja tev kādā virtuves stūrī stāv maišelis ar tirgū iegādātiem vai no laukiem pārvestiem jaunajiem kartupelīšiem, mums ir risinājums – kartupeļu salāti.

Lasīt vairāk

Gavēņa receptes: 20 ātri pagatavojami siltie makaronu ēdieni bez kripatiņas gaļas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pastas ēdieni mums nereti asociējas tikai ar sātīgu maltīti, kas devīgi papildināta ar miltainā mērcē vai saldajā krējumā slīgstošām gaļas bumbiņām vai brangu siera "cepuri", tādēļ pavasara gaidās daudzi ar skubu nolemj izslēgt makaronus no savas ēdienkartes. Tomēr tas ir gluži lieki, jo darbdienu vakariem tik ļoti parocīgos pastas ēdienus var pagatavot arī pavasarīgi vieglus, uzburot šķīvī skaistu mākslas darbu, kas papildināts ar dzīvespriecīgi krāsainiem dārzeņu gabaliņiem, sulīgi zaļām spinātu lapiņām un aromātisku pesto vai kādu gardu mērci.

Lasīt vairāk

33 receptes, kas pierāda – kartupeļus var pagatavot garšīgi arī bez gaļas

Foto: Shutterstock

Pat tad, kad šķiet, ka ledusskapī un virtuves plauktiņos gaudo vējš, labi pameklējot, ļoti iespējams, tu kādā stūrī atradīsi pusiesāktu maisiņu ar kartupeļiem. Un tas nozīmē, ka tev ir milzum daudz iespēju, kā tos pagatavot. Krēmīga kartupeļu zupa, kraukšķīgas bumbiņas, "buļbu bliņas", sātīgs sacepums, cepelīni, gardi kartupeļu salāti un klimpas ar kausēta sviesta mērci – tici vai nē, bet visus šos ēdienus tu vari pagatavot bez kripatiņas gaļas, tātad – arī bez kaitējuma ģimenes budžetam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!