Foto: Shutterstock
Kad laiks posties ciemos pie draugiem vai radiem, nedrīkst aizmirst par gardu ciemakukuli, un vislabāk pārsteigt šādās reizēs ar kaut ko pašgatavotu. Ja negribas ilgi kavēties pie plīts un gatavot nopietnus šedevrus, kēkss var būt ļoti garda alternatīva, kas labi iederēsies pie tases kafijas vai tējas.

Vairums kēksus asociē ar sausiem mīklas izstrādājumiem, taču šādi tie garšo tikai neveiksmīgos gadījumos, lielākoties tie ir sulīgi un uz mēles kūstoši. Lai kēkss pārsteigtu ēdājus, papildini mīklu ar žāvētiem augļiem, rozīnēm, sukādēm, riekstiem, šokolādes gabaliņiem vai citiem labumiem, savukārt virskārtu var papildināt ar gardu glazūru. Ja ir luste, tad kēksu var pagatavot ar pildījumu. Bērniem noteikti patiks, ja kēkss būs pārkaisīts ar konditorejas dekoriem, sarīvētu šokolādi vai krāsainu glazūru. Labi izskatīsies pārkaisīts pūdercukurs.

Starp citu, kēkss ir ļoti laba ideja dāvanai. Iegādājies kēksa formu, pagatavo tajā kēksu un pasniedz jubilāram ar visu formu. Lai izskatītos greznāk, iesaiņo papīrā un apsien lentīti. Var arī iegādāties visas nepieciešamās sastāvdaļas un uzdāvināt veidni, produktus un ar roku rakstītu gatavošanas pamācību.

Ne vienmēr kēksam jābūt ceptam lielā veidnē, izmanto mazās mafinu formas un gatavo mīklu lej tajās, tādā veidā varēsi katru pacienāt ar mazu kēksiņu un izvairīties no lielā kēksa griešanu.

Receptes un dažādas pamācības kēksu gatavošanai smelies no kārdinošā Tasty.lv recepšu krājuma.

Citronu un jogurta kēkss

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un gards kārums pie tējas vai kafijas. Kēksu var glabāt apmēram nedēļu, tas tikai jāietin folijā, lai nekalstu. Izvēlies jogurtu bez piedevām, tā tu varēsi kontrolēt cukura daudzumu kēksa mīklā. Vispiemērotākais būs biezais grieķu jogurts. Cepot kēksu, sviestam jābūt mīkstam, istabas temperatūrā, lai to varētu sakult gaisīgā krēmā.

Lasīt vairāk

Lazdu riekstu un laima kēkss

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kēksi ir viena no ātrākajām un ērtākajām alternatīvām, kad gaidāmi ciemiņi, bet trūkst laika gatavot izsmalcinātu kūku. Šāda reizē noderēs ātrā lazdu riekstu un laima kēksa recepte. Šis kārums svaigās garšas dēļ ir arī lielisks gardums pavasarīgas maltītes noslēgumam.

Lasīt vairāk

Divkrāsu kēkss ar šokolādes krēmu

Foto: Shutterstock

Ne vienam vien bērnības garša asociējas ar gaisīgu, šokolādīgu kēksu, tad nu laiks atsvaidzināt atmiņu un pagatavot šādu kārumu. Šoreiz neparastākā versijā – sajaucot kopā divas mīklas, veidosies marmora veida raksts.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām

Foto: Shutterstock

Diētisks, bet ne mazāk gards auzu pārslu kēkss bez miltiem un bez olām, kā arī bez taukvielām. Mīklu sajauc no ātri vārāmām auzu pārslām, banāniem, rīvētiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem. Rīvētu burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, kuru iegūst pēc sulas spiešanas.

Lasīt vairāk

Ķirbja kēkss ar valriekstiem

Foto: mosfood

Recepte, kurā rezultāts krietni pārspēj gaidīto. Šo kēksu var cept gan svētku reizei, gan kā brīvdienu našķi - garša ir pārsteidzoši laba!

Lasīt vairāk

Kefīra kēksiņi ar mellenēm

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami, mīksti kēksiņi ar gardām mellenēm. Lai mellenes cepoties neizjuktu, tās pirms iejaukšanas mīklā sasaldē. Pat, ja ogas pirktas neilgi pirms kēksiņu cepšanas, kamēr gatavo mīklu, tās ieliek saldētavā.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Augļu kēkss

Aromātisks kēkss, kas labi garšos ar rūgtu kafiju vai tasi zāļu tējas.

Lasīt vairāk

Rabarberu un ingvera kēkss

Foto: Vida Press

Raberberi un ingvers sākumā var šķist neparasta kombinācija, bet noteikti ir vērts pamēģināt! Padoms: ja gatavā mīkla šķiet pabieza, par to neuztraucieties - cepšanas laikā no rabarbera izdalīsies sula un kēkss būs sulīgs.

Lasīt vairāk

Lieldienu kēkss ar biezpienu un šokolādes glazūru

Foto: Shutterstock

Gards biezpiena kēkss ar šokolādes glazūru Lieldienu galdam.

Lasīt vairāk

Kēksiņi šokolādē

Foto: Privātais arhīvs

Vienkāršu un pavisam jauku kēksiņu recepte, kuriem pa virsu lieta salda šokolāde. Šo recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Iveta Priekule, iesūtot Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursam.

Lasīt vairāk

Šokolādes kēkss ar riekstiem un žāvētiem augļiem

Foto: Shutterstock

Šokolādes kēkss ar žāvētiem augļiem un valriekstiem, piemērota recepte tiem, kuri neēd olas, jo šajā receptē tās netiek izmantotas!

Lasīt vairāk

Ātrais kefīra kēkss ar grauzdētām auzu pārslām

Kādu vakaru, pēc atspirdzinošas vizināšanās ar velo, sapratu, ka kaut ko taču gribēsies vakariņās. Ko nu? Paskatījos ledusskapī un secināju, ka mūsmājās iemaldījusies kefīra paka, kuru noteikti neizdzersim un auksto zupu netaisīsim ne tik! Tā kā jau vienu kefīra paku biju izlietojusi pankūkās, šoreiz atkal cept pankūkas absolūti nebija vēlmes. Bet... kefīrs jau tāda laba lieta, ko var izmantot gan kūkās, kēksos un citās labās lietās.

Lasīt vairāk

Sviesta kēkss ar rozmarīnu

Sviesta kēkss ar rozmarīnu - interesanta, smaržīga un garda recepte.

Lasīt vairāk

Dievīgais šokolādes kēkss

Skapī stāvēja dažas šokolādes tāfelītes, kuras sen jau čukstēja, ka vajag tās izlietot. Kūku cept? Mafinus? Galu galā izlēmu, ka ehh... kas mājās ir, ar to cepšu kaut ko. Sanāca dievīgi labs kēkss, kuru var ēst gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Ķirbju kēkss ar plūmēm

Ķirbju kēkss ar plūmēm svētkus darīs gardākus arī tiem, kam ikdienā ļoti jāseko līdzi cukura līmenim asinīs, proti, cukura diabēta slimniekiem. Recepti iesaka uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Svētku kēkss ar apelsīnu un ruma sīrupu

Foto: Shutterstock

Salds kārums garajām svētku brīvdienām - kūka, kas bagātīgi pārlieta ar apelsīnu un ruma sīrupu.

Lasīt vairāk

Biezpiena un medus kēksiņi ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock

Gardi citronu kēksiņi ar medu un bez cukura. Kēksiņus grezno ar vieglo biezpiena krēmu un citronu miziņu skaidiņām. No dotā daudzuma iznāks 12 kēksiņi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!