Gardēžu kalendārs vēsta, ka 2. maijs ir Nacionālā trifeļu diena, tāpēc saldās kāres remdināšanai īstais laiks pagatavot kādu trifeļu izlasi.

Lielākoties ar vārdu trifeles asociējam rūgteni saldās konfektes, kas bērnībā itin nemaz nešķita ēšanas vērtas, taču bez tām trifeļu klāsts kļuvis krietni dažādāks. Apviļātas kaltētās ogās, riekstu gabaliņos, kokosa skaidiņās, glazētas šokolādē, savukārt pildījumā var būt ne tikai rūgtena šokolādes masa, bet arī žāvēti augļi ar riekstiem vai sasmalcināti cepumi vai biskvīts, un pat kukurūzas pārslas.

Trifeļu gatavošanā svarīgi ievērot dažas nianses. Masai, no kuras veidosi bumbiņas, jābūt ķepīgai un stingrai, pretējā gadījumā bumbiņas neturēsies kopā un būs grūti glazēt vai dekorēt. Parasti kā saistviela tiek izmantota kokosriekstu eļļa, medus, iebiezinātais piens, krēmsiers vai sviests. Kad no masas izveidotas bumbiņas, liec tās ledusskapī atdzesēties un nesteidzies ar dekorēšanu.

Un tad var sākties pats patīkamākais – trifeļu dekorēšana. Pavisam vienkāršotā versijā trifeles var apviļāt kakao pulverī, bērniem noteikti patiks, ja pašgatavotās konfektes būs dekorētas krāsainiem krikumiem, bet veselīgā versijā var izmantot ogu pulverus, skaidiņas, kvinojas pārlsas, riekstu gabaliņus. Grēcīgākam rezultātam saldos kumosiņus glazē šokolādē. Ja garnē trifeles kakao, tad vislabāk tas pieķersies, ja pirms tam konfektes iemērksi šokolādē.

Atceries, ka pēc garnēšanas trifeles vērts ielikt vēsumā, lai tās sastingst, savukārt pēc tam uzglabā tās noslēgtā traukā.

Oreo sierakūkas trifeles

Kārdinošas Filadelfijas siera konfektītes ar tumšās šokolādes glazūru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Madara Safronova, kura piedalījās Philadelphia recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Mājās gatavotas marcipāna konfektes ar šokolādi un pistācijām

Foto: Shutterstock

Mājās gatavotas marcipāna konfektes - gan pašu priekam, gan dāvaniņām Ziemassvētkos! Recepte no portāla "Cālis.lv" arhīva.

Lasīt vairāk

Bez grēka trifeles no datelēm un riekstiem

Foto: DELFI

Kuram gan nekārojas kas salds? Taču ko darīt gavētājiem, kas atteikušies no šokolādes, bet trifeles tik ļoti, ļoti gribas? Šī recepte, kuras pamatā ir sulīgas dateles un labi rieksti, ļoti veselīgi remdinās kāri pēc saldumiem.

Lasīt vairāk

Krāšņs saldais kociņš no mājās gatavotām trifelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Iespaidīgs un graciozs veids, kā pasniegt vienkāršās un garšīgās saldā krējuma un šokolādes trifeles. Kociņā satilps aptuveni 80 konfekšu, un tas var kalpot kā dāvana kādam mīļam cilvēkam svētkos vai Ziemassvētku galda centrālais objekts.

Lasīt vairāk

Lazdu riekstu un medus konfektes

Foto: Shutterstock

Medus konfektes ar lazdu riekstiem un žāvētām dzērvenēm iepriecinās ikvienu kārumnieku. Tās noderēs, klājot galdu arī latviskā stilā.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās šokolādes bumbiņas ar maršmeloviem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salds un kraukšķīgs našķis, kura pagatavošanai vajadzīgas vien četras sastāvdaļas, un mazliet roku veiklības. No Izkausētiem gaisīgajiem zefīriem jeb maršmeloviem un mazliet kraukšķīgu brokastu pārslu sanāks gardas šokolādes bumbiņas.

Lasīt vairāk

Ķirši šokolādē

Foto: Shutterstock

Burvīgas un viegli pagatavojamas šokolādes konfektes ar krēmsiera pildījumu un ķirsīti vidiņā. Ja konfektes paredzētas tikai pieaugušajiem, krēmsiera masā var iejaukt nedaudz ķiršu liķieri. No dotā produktu daudzuma iznāks apmēram 40 konfektes.

Lasīt vairāk

Ķirbju šokolādes konfektes

Foto: Shutterstock

Jauks, rudenīgs kārums un vēl viens veids, kā garšīgi notiesāt ķirbju ražu. Pildījumam ar ķirbi aromatizē balto šokolādi, bet glazūrai izmanto tumšo šokšolādi vai piena šokolādi.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu konfektes

Foto: Shutterstock

Kokosriekstu konfektes ar mandeles "sirsniņu".

Lasīt vairāk

Pistāciju un kokosriekstu konfektes

Man patīk pistāciju rieksti. Kādreiz gan pazinu tikai čaulās un sālītus, un tie man ļoti garšoja, bet izrādās, veikalos var atrast arī izlobītus no čaulām un nesālītus. Lūk, arī atbilde uz manu kādreizējo jautājumu - kā var pietikt pacietības lobīt ārā pistācijas, lai pievienotu tās ēdieniem.

Lasīt vairāk

Franču virtuves klasika – marcipāna konfektes ar saldu glazūru

Foto: Shutterstock

Mīkstās marcipāna konfektes ar baltu pūdercukura glazūru. Marcipāna masa papildināta ar cukurotām apelsīnu miziņām, aprikožu džemu un nelielu daudzumu apelsīnu liķiera. Konfektes tradicionāli gatavo Francijā, un to nosaukums tiek saistīts ar Ēksanprovansas (Aix-en-Provence) pilsētu, jo pēc tās tie ieguvuši savu nosaukumu – Calissons d'Aix, jo šajā Francijas reģionā 16. gadsimtā iegūtas mandeles.

Lasīt vairāk

Šokolādes un zemesriekstu sviesta kumosiņi

Foto: DELFI

Pavisam vienkārša konfekšu recepte, kuru ikviens var pagatavot mājās. Nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – šokolāde un zemesriekstu sviests – un formiņas, kur konfektēm sastingt. Šokolādes un zemesriekstu sviesta kumosiņi būs lieliski našķi kā pašiem, tā dāvināšanai. No dotajām sastāvdaļām sanāks 12 konfektes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!