Foto: Shutterstock
Ko iesākt pavasarī, kad kārojas pagatavot gardus sēņu salātus, bet visas marinēto, sālīto un kaltēto sēņu burciņas iztukšotas, saldētavā nobēdzinātās gailenītes arī apēdušās, bet gribas sajust vien sēnēm raksturīgo smeķi un kraukšķi? Šajā gadījumā sēņot jādodas uz tuvējo bodi un jāmeklē svaigi vai marinēti šampinjoni, kas, mums par laimi, veikalu plauktos atrodami visu gadu. Pirms dodies šampinjonu "medībās", pārskati mūsu sarūpētās receptes un atrodi sev tīkamāko, lai varētu iepirkumu sarakstam pievienot arī pārējos salātiem nepieciešamos produktus.

Ar marinētajiem šampinjoniem viss ir skaidrs – tos atliek tikai izķeksēt no burciņas un sagriezt šķēlītēs, kubiņos, ceturtdaļās vai citos tev tīkama lieluma un izmēra gabaliņos. Starp citu, šampinjonu marinādi labāk nelej ārā, bet izmanto, pievienojot kādai zupai, piemēram, soļankai, vai izmanto salātu mērces pagatavošanai, papildinot ar eļļu, sīki sakapātiem šalotes sīpoliem un zaļumiem.

Ja receptē paredzēts, ka salātiem jāpievieno cepti šampinjoni, tad vispirms noslauki tos ar drāniņu vai sausu birstīti (šim nolūkam var izmantot arī gluži vienkāršu zobu birsti, ko turi pa ķērienam virtuves piederumu atvilktnē). Labāk sēnes nemazgā, jo tās uzsūks ūdeni un būs daudz grūtāk šampinjonus apcept, lai tie iegūtu patīkamu, zeltainu nokrāsu.

Cep šampinjonus pannā izkausētā sviestā, kam pievienots nedaudz eļļas (šādi sviests neizdegs un nedūmos). Ja nepieciešams apcept lielāku sēņu daudzumu, cep tās pa vairākām porcijām, pretējā gadījumā šampinjoni sāks sautēties savā sulā un zeltaino garoziņu neredzēsi kā savas ausis bez spoguļa.

Šampinjoniem cepot vari likt klāt nedaudz timiāna vai šķipsnu kapāta rozmarīna – tas piešķirs sēnēm meža garšu. Garšvielas un sāli pievieno vien cepšanas beigās, jo sāls pievienošana veicinās sulas izdalīšanos.

Lai garšīgas brīvdienas!

Ātrie pupiņu un šķiņķa salāti

Foto: Shutterstock

Ja ledusskapī ir burciņa ar marinētiem gurķiem, konservētās pupiņas un vēl dažas šķēles šķiņķa, pusdienās vai vakariņās vari nodrošināties ar sātīgiem pupiņu salātiem.

Lasīt vairāk

Salātu kārtojums ar šampinjoniem un citiem dārzeņiem jeb sāļā torte

Foto: DELFI

Svētku salātu kārtojums, kas būs lieliska alternatīva rasolam – šampinjonu un citu dārzeņu kārtojums. Ja ir vēlēšanās, bez gaļas var iztikt.

Lasīt vairāk

Karstie šampinjonu salāti ar kazas sieru, rukolu un valriekstiem

Foto: Vida Press

Cepti, ar kazas sieru pildīti šampinjoni, svaiga rukola un ķiploku mērce, ko papildina kraukšķīgi valrieksti un bekons. Īsta ziemas garša, tām reizēm, kad gribas apēst ko neikdienišķu.

Lasīt vairāk

Olu, kartupeļu un šampinjonu salāti

Foto: Shutterstock

Ja pa rokai ir vārītas olas un kartupeļi, bet ledusskapī aizķērusies marinētu šampinjonu un kukurūzas bundža, šos salātus var pagatavot ļoti ātri!

Lasīt vairāk

Sātīgie grūbu salāti ar ceptu lasi, grilsieru un šampinjoniem

Foto: DELFI

Kad negribas stundām ilgi pavadīt laiku maltītes gatavošanai, bet vienlaikus ar sviestmaizēm aprobežoties arī nebūtu prātīgi, pagatavo salātus, kuros dažas no sastāvdaļām aizlienētas no pamatēdieniem, līdz ar to – maltīte būs sātīgāka.

Lasīt vairāk

Kārtainie tomātu, siera un šampinjonu salāti ar ķiploku mērci

Foto: Shutterstock

Pikanti svaigie šampinjonu - tomātu salāti ar pikantu ķiploku mērci pasargās no vīrusiem un būs īpaši garšīgi arī nākamajā dienā pēc svētkiem.

Lasīt vairāk

Vārītas vistas–makaronu salāti ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Krāsaina recepte, ko pievienot ģimenes iecienītāko ēdienu sarakstam. Jo vārīta vista un makaroni garšo gandrīz visiem.

Lasīt vairāk

Makaronu, kūpinātas gaļas un šampinjonu salāti

Foto: Privātais arhīvs

Sātīgi makaronu salāti ar apceptiem šampinjoniem, kūpinātas gaļas gabaliņiem un papriku. Recepti iesūtījusi Evija, kura piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Šampinjonu salāti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Šampinjoni ar ceptiem dārzeņiem pikantā marinādē.

Lasīt vairāk

Siltie vistas akniņu salāti ar mājās marinētiem šampinjoniem

Foto: mosfood

Koša un garšīga maltīte vakariņām vai pusdienām - siltie salāti ar vistas akniņām un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Sātīgie vistas girosa un šampinjonu salāti ar sieru

Foto: Shutterstock

Lieliski, pikanti vistas girosa–šampinjonu salāti ar sieru un marinētiem gurķiem.

Lasīt vairāk

Mēlīšu salāti ar marinētiem šampinjoniem

Foto: Shutterstock

Kad gurķu un tomātu salāti jau apnikuši, laiks pamieloties ar ko kreftīgāku. Mēlīšu salātus ar krietnu karoti majonēzes novērtēs gan ciemiņi svētku reizēs, gan mājinieki vakariņās.

Lasīt vairāk

Sirds salāti

Foto: Valdis Ošiņš

Recepti iesaka Vita Krūmiņa un Zaubes savvaļas kulinārā festivāla komanda.

Lasīt vairāk

Siltie vistu akniņu salāti ar šampinjoniem un vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sviestā apceptas visu akniņas ar kraukšķīgu šķiņķi, siltām vīnogām un šampinjoniem. Īsta delikatese bagātīgam vakariņu galdam vai svētku mielastam.

Lasīt vairāk

Siltie kartupeļu salāti 'Pārsteigums'

Foto: Shutterstock

Kartupeļu salāti ar marinētiem gurķiem, šampinjoniem un desu.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem

Foto: Shutterstock

Īsā laikā maltīte gatava! Baudi gan siltus, gan aukstus!

Lasīt vairāk

Pupiņu, vistas un šampinjonu salāti

Foto: Shutterstock

Pupiņu - vistas un šampinjonu salāti gardam svētku mielastam

Lasīt vairāk

Ātrie salāti ar marinētām sēnēm, šķiņķi un sieru

"Ātri pagatavojami un gardi salāti svētku galdam. Sāli pievienot nav nepieciešams, jo sastāvdaļas ir gana sāļas," recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Gavēņa salāti ar kartupeļiem un marinētiem šampinjoniem

Vienkārši pagatavojami un sātīgi kartupeļu salāti gavēņa ēdienkartei vai atslodzei no gaļas. Šie salātiņi vēl labāk garšos nākamajā dienā, kad marināde būs iesūkusies kartupeļos.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!