Foto: Katrīna Džeksone/Shutterstock kolāža
Ko iesākt, ja visi saimes locekļi pēc dienas lielajiem darbiem mājās pārrodas izsalkuši kā vilki, bet ledusskapī, kā par nelaimi, gaļu pat ar uguni nesameklēt? Ja tev kādā virtuves stūrī stāv maišelis ar tirgū iegādātiem vai no laukiem pārvestiem jaunajiem kartupelīšiem, mums ir risinājums – kartupeļu salāti.

Ne velti latvieši kartupeļus jau izsenis dēvē par otro maizi – tas tādēļ, ka vienkāršie tupeņi ir lēti, varen sātīgi un pagatavojami tik daudz un dažādos garšīgos veidos, ka ar tiem var mieloties kaut trīs reizes dienā. Kartupeļu salāti ir pierādījums, ka salāti tiešām var pildīt pilnvērtīga pamatēdiena lomu bez gaļas piedevas, jo, arī papildināti ar dažādiem sulīgiem sezonas dārzeņiem, kā arī sālījumiem un marinējumiem, tie būs gana kreptīgi un dūšu piesienoši.

Tomēr nav taisnība tiem, kas domā, ka kartupeļu salāti obligāti jāpapildina ar treknu majonēzes mērci un krietnu daudzumu kausēta sviesta. Liesākā variantā salātu aizdaram vari izmantot, piemēram, mazsālīto vai marinēto gurķu marinādi, eļļas-etiķa mērci, kas papildināta ar graudu sinepēm vai vieglu, krēmīgu mērcīti uz bezpiedevu jogurta bāzes ar kapātiem aromātiskiem garšaugiem. Savukārt austrumniecisku garšas niansi kartupeļiem piešķirs mērcei pievienota šķipsna karija.


Gardum gardu aizdaru kartupeļu salātiem var pagatavot arī no avokado mīkstuma. Arī vārītas olas un rīvēts siers piešķirs salātiem vēl bagātīgāku garšu.

Salātu gatavošanai īpaši piemēroti ir tieši jaunie kartupeļi, jo tajos ir mazāk cietes, tādēļ pēc vārīšanas kartupeļi, sagriezti gabaliņos un samaisīti ar pārējām salātu sastāvdaļām, nejuks ārā un neizšķīdīs bezformīgā masā.

Lai labi garšo!

Jauno kartupelīšu salāti ar tunci un olu

Vasara ir salātu laiks, vai ne? Nesen pat mans vīrs teica, ka ir gatavs visu vasaru ēst vakariņās salātus, tikai ar vienu nosacījumu – tiem jābūt sātīgiem. Neesam "majonēžaino" salātu piekritēji, tādēļ daļēji tas ir izaicinājums – pagatavot tādus salātus,no kuriem ir paēdis arī vīrietis. Katru dienu gan salātus vakariņās neēdam, bet šad tad gan. Lūk, recepte, vienam vakariņu (vai pusdienu) variantam. Recepte 2 personām.

Lasīt vairāk

Klasiskie kartupeļu salāti

Kartupeļu salāti ar selerijām, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Klasiskā recepte, kur mērces pagatavošanai izmantota majonēze un sinepes.

Lasīt vairāk

Gurķu un jauno kartupeļu salāti ar sinepju mērci

Mazliet ņipri, bet vasarīgi salāti ātrām pusdienām. Kraukšķīgos gurķus un maigos jaunos kartupeļus patīkami papildinās Dižonas sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar kariju

Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.

Lasīt vairāk

Tomātu un jauno kartupeļu salāti

Mazliet vasaras vienā šķīvī – sulīgu tomātu un jauno kartupelīšu salāti ar sarkano sīpolu sīvumam un granātābolu sēkliņām saldumam. Salātiem pievieno tādas garšvielas, kas vislabāk garšo, kā arī apkaisa ar sakapātiem garšaugiem.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un olīvām

Nereti pārdomas sagādā, kādas piedevas pasniegt piknikā kopā ar grilēto gaļu, tādēļ šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants piedāvā vienkāršu un vasarīgu salātu recepti, kas ir tikpat vienkārši pagatavojama kā ierastie dārzeņu salāti, bet vienlaikus ļaus radoši atsvaidzināt grila maltīti un pārsteigt ģimeni un draugus. Baudi kopā ar grilētu cāļa fileju!

Lasīt vairāk

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.

Lasīt vairāk

Cēzara salāti ar jaunajiem kartupeļiem

Beidzot klāt ir atvaļinājumu laiks ar laiskiem vakariem, lēniem rītiem un iespēju gatavot ikdienas maltītes pārdomāti un skaisti. Izmanto iespēju izmēģināt jaunas receptes!

Vislabāk šo salātu gatavošanai izmantot jaunos kartupeļus, kas ir aromātiski un garšo pēc vasaras! Tā būs laba piedeva grilētiem ēdieniem vai piestāvēs vieglām vakariņām ģimenes lokā.

Lasīt vairāk

Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci

Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci

Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar krēmīgu avokado mērci

Varen gardi kartupeļu salāti. Avokado tiem piešķir krēmīgumu, zaļumi rūpējas par svaigumu, bet etiķis un sinepes - par asumiņu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar zaļumiem un grilsieru

Šie salāti ir īpaši ar to, ka zaļumi tajos ir izmantoti kā garšu pastiprinājums visnotaļ vienkāršam dārzenim – kartupelim. Kartupeļu salāti lieliski garšos, papildināti ar grilsieru vai citiem grila ēdieniem, piemēram, šašliku vai ceptu zivi. Recepti iesaka Rimi Gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar skābenēm, avokado un olām

Skābenes ir ļoti vērtīgs dzelzs avots. Izmanto tās gardu kartupeļu salātu pagatavošanai un izbaudi!

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar lokiem un krējuma mērci

Vasarīgi kartupeļu salāti, kurus pasniegt grila vakarā vai vieglās pusdienu uzkodās.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un olu salāti

Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar seleriju kātiem un marinētiem gurķiem

Kārdinājums pēc jaunajiem kartupelīšiem ir tik liels, ka gribās tos pagatavot visdažādākajos veidos. Meklējot jaunas garšas ikdienas maltītēs, pagatavo šos salātus, kas sātīgi pabaros un atklās jaunas garšu nianses.

Lasīt vairāk

Liesie kartupeļu salāti ar biezpienu, tomātiem un sālītiem gurķiem

Pagatavojami pāris minūtēs, sātīgi un figūrai draudzīgi - tādi ir šie ģeniāli vienkāršie kartupeļu salāti, kas garšo pēc vasaras.

Lasīt vairāk

Figūrai draudzīgie kartupeļu salāti ar kaperiem un vinegreta mērci

Kartupeļu salāti, ja vien tos gatavo, iztiekot bez majonēzes, trekna skābā krējuma un kalorijām bagātām mērcēm, ir slaidajai līnijai draudzīgs ēdiens. Šie salātiņi vēl labāk garšos nākamajā dienā, kad pikantā vinegreta mērce būs iesūkusies kartupeļu šķēlītēs.

Lasīt vairāk

Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci

Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar pētersīļu un anšovu mērcīti

Brīnišķīgi jauno kartupeļu salāti, kurus var pasniegt vienus pašus kā vieglu uzkodu dienas vidū vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem. Kartupeļu salātus pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas, viegli siltus, bet tos var arī atdzesēt un pasniegt aukstus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!