Foto: Shutterstock

Pikantais Čedars, treknais zilais siers, mutē kūstošs kausētais siers un salātu karalis fetas siers. Par dažādajiem sieru veidiem un to izteiksmīgajām garšām un smaržām, šķiet, varētu diskutēt vairākas dienas. Kāpēc gan vārdus nepārvērst grēcīgā baudā? Pagatavo vakariņās kādu izcili sierīgu recepti! Mēs nojaušam – tev noteikti visu dienu ir kārojies kāds karsts sacepums ar staipīgu, izkusušu sieru pa virsu.

Siers visā pasaulē ir tik mīlēts, ka katru gadu tam tiek veltītas pat alternatīvas svētku dienas. Piemēram, 20. janvārī gardēži atzīmē Siera mīļotāju dienu. Veikalos nopērkamo siera šķirņu skaists sastāda vairākus simtus, ja ne pat tūkstošus. Teju katrai valstij ir izkopta tā gatavošanas un izmantošanas māksla. Piemēram, ikviens zina, ka Latvijā Jāņos uz galda obligāti jābūt ķimeņu sieram. Bet, ja gatavo itāļu virtuves ēdienus, jārēķinās ar to, ka noteikti vajadzēs mocarella sieru.

Dažādos sierus izmantojam teju katrā ēdienreizē – brokastīs ēdam siermaizītes, pusdienās - siera zupu, bet vakarā - sacepumu ar sieru. Un, kur nu vēl bez desertiem – gaisīgais maskarpone ir kā siera kūku, tā slavenā tiramisu deserta sastāvā. Tāpēc ļaujies siera valdzinājumam un šovakar cel galdā kādu no 14 pamatēdieniem ar sieru vai trim kārdinošajiem desertiem!

Vistas un šampinjonu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Lielisks ēdiens pusdienām vai vakariņām. Siera mērce piedos vistai un šampinjoniem nelielu pikantumu un sātīgumu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu biešu salāti ar brī sieru

Foto: Privātais arhīvs

"Rukola sniegs svaigumu un zaļumu, bietes palīdzēs vēderam – uzlabos gremošanas sistēmu, brī siers piešķirs izcilu garšu salātiem, rieksti un olīveļļa – organismam nepieciešamās un labās taukskābes." Tā par savu gardo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa pieteikumu raksta Karlīna.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru

Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Klasiskais siera suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un smalka uzkoda īpašām vakariņām un nelielām viesībām.

Lasīt vairāk

Kārdinošā burkānmaize ar Parmezāna sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Apaļš, zeltains un kraukšķīgs kukulītis, gluži kā no bērnības pasakas. Tikai šo varēsi droši ēst un piedāvāt ģimenes locekļiem. Mīkstā maizīte lieliski garšos pie kādas pusdienu zupas vai kopā ar aukstu piena glāzi kā našķis.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs kartupeļu sacepums, kuru var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu pie ceptas zivs vai gaļas.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un sēņu žuljēns

Foto: Privātais arhīvs

Sildošais vistas gaļas, smalki sagrieztu sēņu un karsta, kūstoša siera gardums, kuru baudīt kopā ar mutē kūstošu bagetes gabaliņu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska, viena no Cālis.lv un Zoombook rīkotā konkursa uzvarētājām.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti kabači ar siera cepurītēm

Foto: Privātais arhīvs

Pavisam vienkārši pagatavojama un garda recepte. Ceptās kabaču šķēlītes ar sieru Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursa ietvaros.

Lasīt vairāk

Griķu pankūkas ar siera mērci

Plānās griķu pankūkas ir tradicionāls ēdiens Francijā. Nedaudz riekstainajai griķu un pilngraudu miltu garšai, lieliski piestāv Ementāles siers, padarot ikdienišķo ēdienu par īpašu maltīti, kuru var pasniegt arī brīvdienu vēlajās brokastīs. Ja vēlies samazināt tauku daudzumu, izvēlies Emental Light sieru. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Cepta kamambera uzkoda

Foto: Shutterstock

Izsmalcināta un krēmīga uzkoda, kas lieliski noderēs kā starteris nelielās viesībās. Visērtāk kamambēru būs cept, to atstājot skaistajā koka kastītē, bet ja siers nav kastītē, to ietin folijā un liek nelielā panniņā.

Lasīt vairāk

Pankūkas ar sieru un zaļumiem

Foto: Shutterstock

Kārdinošas siera un zaļumu pankūkas brokastīm vai pēcpusdienas uzkodai. Papildini tās ar sezonas zaļumiem - tie var būt pētersīļi, dilles, baziliks, loki, spināti vai kādi citi zaļumi, kas garšo.

Lasīt vairāk

Neceptā siera kūka ar vasaras ogu ievārījumu

Foto: DELFI

Pat ja vienas no iecienītākajām ir ceptās siera kūkas, dzīve piespēlē situācijas, kad jāizmēģina kas jauns. Šoreiz nācās aizmirst par cepeškrāsni un savu kāri pēc kā saldāka, lai nosvinētu dzīvi, gatavot bez tās. Tā tapa pavisam kārdinoši gaisīga siera kūka bez cepšanas, kuru patīkami papildināja gards aveņu ievārījums. Ceru, ka garšos arī jums!

Lasīt vairāk

Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm

Foto: Shutterstock

Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Risoto plācenīši ar diviem sieriem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.

Lasīt vairāk

Neceptā siera kūka ar vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Makaronu un siera sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viena no klasiskākajām makaronu ēdienu receptēm, kāda atrodama. Makaroni baltajā bešamela mērcē ar siera un rīvmaizes cepurīti – ideāla ģimenes maltīte, kura garšos kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Lasīt vairāk

Maigais tiramisu bez olām

Foto: iStock

Tiem, kas baidās no debešķīgā itāļu deserta tiramisu, jo tā pagatavošanai jāizmanto termiski neapstrādātas, jēlas olas, iesakām izmēģināt šo recepti, kurā olas tiek aizstātas ar putukrējumu. Šis variants ir tikpat gards un maigs kā klasiskais tiramisu, tiesa - treknāks!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!