Foto: Shutterstock
Kad svētki veiksmīgi aizvadīti un esam, maigi izsakoties, ēduši līdz pilnai ūkai, laiks pievērsties janvāra gatavošanas plāniem. Šis nu ir mēnesis, kad varam ļauties tiem ēšanas priekiem, ko paši patiešām vēlamies – ja jaungada apņemšanās paredz, ka jāēd veselīgāk, tad var pieturēties pie šī principa arī virtuvē. Bet, ja vienīgā apņemšanās ir ēst garšīgi un paša gatavotas maltītes, tad vari sekot "Tasty" plānam un katru dienu pagatavot vismaz vienu no mūsu ieteiktajām receptēm.

Nevilšus sanācis tā, ka gandrīz vienisprātis esam pasludinājuši janvāri par zupu un vēl nepamēģināto recepšu mēnesi. Ja pēc cepešiem, pelēkajiem zirņiem un štovētiem kāpostiem gribas atgriezties pie ikdienišķākām lietām, vērts atgriezties pie pārbaudītām vērtībām – kārtīgas biešu zupas, vistas buljonzupas, kādas dārzeņu biezzupas vai frikadeļu zupas, gardās gaļas bumbiņas kāri leksējot no šķīvja vienu pēc otras.

Līdztekus kreptīgajām zupām "Tavs dārzs" un "Tava māja" redaktore Zane Bitmane iesaka pamēģināt arī saldās ogu zupas, ko pagatavot no saldētavā noglabātajām vasaras mellenēm, ķiršiem un zemenēm. "Ar zupu atgriešanos ēdienkartē pie viena atsauksi bērnības atmiņas. Skaidrs, ka katru dienu zupas vien neēdīsi, tāpēc janvāris, manuprāt, ir lielisks mēnesis, kad gatavot pikantus ēdienus – Taizemes zupas, vokus, meksikāņu burito un citus vieglākus un sātīgākus ēdienus ar čili klātbūtni. No saldā gala šomēnes lieliski piestāvēs tartes, kas būs vienkāršāka variācija tortēm un kūkām. Uz kraukšķīgās smilšu mīklas kārtiņas ar pildījumiem var izpausties pēc sirds patikas – skābens citronu krēms, ogu želeja, kas patīkami kontrastē ar olbaltumu virspusē, bet tikpat labi tā var būt pamatīga šokolādes tarte ar apelsīna miziņu klātbūtni. Lai iedvesmas bagāts un garšām piepildīts jaunais gads!" novēl Zane.

Uz aizraujošiem garšu piedzīvojumiem aicina arī "Tasty" redaktore Jolanta Roze: "Šai laikā Ziemassvētku cepešus un rasolu tā vien prasās aizskalot ar vieglām buljonzupām un veselīgiem salātiem, jo visiem taču zināms, ka jaunais gads nāk roku rokā ar apņemšanos dzīvot veselīgāk un negrēkot ar dažādām pārmērībām. Arī gaļu vismaz uz kādu laiku nenāktu par ļaunu izslēgt no ēdienkartes, aizstājot to ar zivīm, kas ziemā ir īpaši treknas un gardas. Burkāni, bietes, kāļi, dzērvenes, skābēti kāposti – visi šie veselīgi ziemas krājumi ļaus uzņemt vitamīnu trieciendevu un neļauties sezonas vīrusiem. Atceries arī par ķiplokiem un ķimenēm, kas ir ne vien ļoti latviska garšviela, bet arī palīdzēs kuņģim tikt galā ar svētku pārslodzi. Lai veselīgs un garšām bagāts tev šis jaunais gads!"

Kolēģu ieteikumiem pievienošu vienu nelielu kulināro apņemšanos, ko iesaku visiem tiem, kas Ziemassvētkos zem eglītes saņēmuši virtuves kombainus, mikserus, vafeļu pannas, multivāres katlus un citus izpalīdzīgus jaukumus – lieciet lietā tos jau šomēnes, cik tik uziet! Ja sen gribējies izkopt beļģu vafeļu mākslu – uz priekšu. Jo kad tad, ja ne jaunā gadā, vai ne? Lai garšīgs janvāris!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!