Foto: Shutterstock
Domājams, nav jāatkārto, ka zivis ikdienas uzturā lietojam pārāk maz. Iemesls tam ir ideju trūkums, kā tās gatavot, bet vēl kādam nav tik liela pieredze zivs ēdienu gatavošanā, līdz ar to, šķiet, kaut kas nesanāks, cits par šādu opciju vienkārši aizmirst. Taču var kaut nedaudz laboties, nopērkot marinētu siļķu burciņu, jo ir diezgan daudz variāciju, kā tās pēc tam likt lietā maltītes tapināšanā.

Vienkāršākais variants ir iegādāties burciņu marinētas siļķes, bet vēl labāk, ja izdodas tikt uz zivju paviljonu tirgū un iegādāties tur svaigas siļķes. Tad pagatavošanas apvāršņi ir plašāki – sacepumi, marinādes un pat smēriņi. Marinētās siļķes nepārspējami labi garšos salātos un ne tikai visiem zināmajā versijā par siļķi kažokā, arī kā uzkoda uz grauzdiņiem, maizītēm.

Saderība ar siļķi

Ja nu tomēr ar siļķi vien asociē slavenos salātus, tad zini, ka šajā sezonā ieteicams baudīt tieši siļķi, jo dažādi sezonas produkti radīs ideālo saderību. Piemēram, bietes, vārītas vai ceptas, kopā ar siļķi ideāli derēs kā uzkodām, tā pamatēdieniem. Brokastīs var pagatavot biezpienmaizītes, kuras papildināt ar marinētu siļķu gabaliņiem.

Tā kā sulīgi nogatavojušies sīpoli, siļķei nav iedomājams labāks kompanjons. Sacep siļķi sīpolu marinādē, pieliec kartupeļus un pagatavo jau sātīgāku sacepumu vai liec abas sastāvdaļas salātos. Bez tā siļķei ļoti piestāv visi rudens sakņu dārzeņi, sākot no burkāniem, beidzot ar kāļiem. Starp citu, noteikti izmēģini šo recepti, kur siļķe pārvērtusies smēriņā ar burkāniem un sviestu. Izmēģini siļķi ietīt lavašā jebkuras gaļas vietā, pagatavo burgeri ar marinētu siļķi vai īsteni latvisku maltīti ar grūbām.

Iedvesmojies no kādas ''Tasty'' pūra lādes receptes un izbaudi maltīti!

'Siļķe kažokā' ar āboliem

Foto: DELFI

"Siļķe kažokā" ir klasika, kas nekad neapnīk. Šajā variācijā patīkamu svaigumu piešķir āboli, bet neiztrūkstošas, protams, ir bietes un kartupeļi.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siļķes sacepums

Foto: Shutterstock

Ziemas pusdienās vai vakariņās iederēsies mūsu tradicionālā siļķe, kura kopā ar kartupeļiem un piena-olu mērci uzburs gardu sacepumu. Ja izmanto sālītu siļķi, to pirms cepšanas pa nakti iemērc aukstā ūdenī. Ja izmanto siļķi eļļā vai marinādē, nosusini sausu papīra dvieļos.

Lasīt vairāk

Pienā mērcēta siļķe ar ābolu salātiem

Vakariņu starts – siļķes uzkoda, kurai klāt gardi ābolu salātiņi. Ieturēta klasiskās poļu nacionālās virtuves vērtībās, turklāt receptē āboli celti pavisam jaunā, garšīgākā gaismā. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Uzkoda kārumniekiem – siļķe uz kraukšķīga sēklu maizcepuma

Foto: Māris Lapiņš

Jaunie "Selga Nature" maizcepumi, kas rotāti ar dažādām sēklām un jūras sāli ir jau gardi paši par sevi, taču, ja gribas tos pasniegt kā īpašāk, var izmantot siļķi, kas ir daudzu iecienīts gardums un kura nudien vienmēr noder kāda ideja uzkodām.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un siļķi

Foto: Shutterstock

Svētku galda iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.

Lasīt vairāk

Viltotie ikri – siļķes smēriņš

Izmēģiniet šādu eksperimentu: lieciet viesiem aizvērt acis un nogaršot šīs uzkodu maizītes, minot, ko viņi ēd. Ne reizi vien pārbaudīts, visi kā viens atbild: "Tie ir sarkanie ikri!". Lēti un labi!

Lasīt vairāk

Siļķu rolmopši biešu marinādē ar putotu biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem

Foto: J.Roze

Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to nedaudz neparastā izpildījumā. Biezpiens ar putukrējumu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Garšo ne mazāk lieliski un piešķir maltītei nedaudz jautrības.

Lasīt vairāk

Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes

Foto: Shutterstock

Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".

Lasīt vairāk

Marinēta siļķe korejiešu gaumē

Foto: mosfood

Reiz izmēģināta, šī recepte mēdz kļūt par daudzu viesību uzkodu galda trumpi. Izmēģiniet, nenožēlosiet!

Lasīt vairāk

Foršmaks

Foto: Shutterstock

Siļķe, skābs ābols, cieti vārīta ola, sīpols un saulespuķu eļļa - atliek vien savienot šos produktus, lai pagatavotu izcilu uzkodu apetītes veicināšanai pirms pusdienām!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!