Foto: Shutterstock

Mēneša izskaņā, kad daudzi ar nepacietību gaida algas dienu, der atcerēties par šķeltajiem zirņiem, kas ir viens no lētākajiem olbaltumvielu avotiem. Turklāt no zirņiem gatavoti ēdieni ir ļoti garšīgi un garantē ilgstošu sāta sajūtu, tādēļ būs lielisks ekonomiskas ēdienkartes papildinājums. Divi zināmākie šķelto ziņu ēdieni noteikti ir zupa un biezputra, bet tie nebūt nav vienīgie, ko var pagatavot no šķeltajiem zirņiem: uz ķiploku grauzdiņiem ziežams humuss, pikants dāls Indijas noskaņās, zirņu plācenīši ar zaļumiem, maiga krēmzupa... – tev atliek tikai izvēlēties kādu no "Tasty" kārdinošajām receptēm un pagatavot to, pievienojot nedaudz mīlestības.

Atceries, ka pirms vārīšanas zirņus ieteicams vismaz stundu izmērcēt ūdenī. Tad nokās tos, noskalo un izmanto pēc saviem ieskatiem. Ja laika nav daudz, vari izlīdzēties, tikai rūpīgi noskalojot zirņus vairākos ūdeņos, līdz ūdens vairs nav miltains. Rēķinies, ka iepriekš neizmērcēti zirņi gatavosies nedaudz ilgāk.

Interneta vietnes "Shkolazhizni" veidotāji iesaka zirņu vārāmajam ūdenim pievienot šķipsnu sodas, jo tai piemīt pākšaugus mīkstinošas īpašības. Kādēļ tā? Izrādās, sārmainā vidē produkti kļūst mīkstāki un ātrāk pagatavojami.

Paciņa zirņu veikalā maksā mazāk nekā vienu eiro, bet, papildinot tos ar sezonas dārzeņiem (kartupeļiem, ķirbi, burkāniem, kāļiem, puraviem, selerijas sakni, sīpoliem, ķiplokiem u.c.), virtuves plauktos atrodamajām garšvielām, zaļumiem, arī saldētavas krājumos paglabātajām sēnēm, vari visai ģimenei pagatavot divu dienu katlu gardas zupas vai sautējuma.

Foto: Shutterstock

Zirņu zupai vai sautējumam paredzētos dārzeņus un garšaugus iepriekš ieteicams apcept sviestā vai eļļā, izmantojot to pašu katliņu, kurā tiks gatavots ēdiens. Tad pievieno zirņus un katliņa saturu pārlej ar buljonu (vari to pagatavot, izmantojot sausos buljona kubiņus) vai ūdeni. Ņem vērā, ka zirņi uzbriedīs, tādēļ pēc laiciņa pārbaudi, vai nav nepieciešams pievienot vēl nedaudz šķidruma, lai iegūtu vēlamā biezuma zupu vai sautējumu.

Ja ēdienam pievieno tomātus, vai sālītus gurķus, dari to pēc tam, kad zirņi, kartupeļi un burkāni jau ir mīksti, pretējā gadījumā skābā vidē tie gatavosies daudz ilgāk.

Zirņu ēdieniem piestāv arī kūpināta gaļa. Pietiks ar pavisam nelielu gabaliņu, lai ēdienam piešķirtu jaunas garšas nianses, bet tā kā zirņi ir produkts ar augstu olbaltumvielu saturu, tad ekonomijas nolūkos gaļu var nepievienot, turklāt ēdiena garša tādēļ īpaši necietīs.

Zirņu ēdienus vari pasniegt ar skābo krējumu, bezpiedevu jogurtu, jogurta-ķiploku mērci vai kokosriekstu pienu.

Ja izvēlēsies maltītei kādu no šķelto zirņu receptēm, badā noteikti nepaliksi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!